Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Η δικαίωση των «12» ανοίγει δρόμο για τα αναδρομικά 3.000 συνταξιούχων

        Τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο έχει βγάλει τα «κομπιουτεράκια» για να μετρήσει το δημοσιονομικό κόστος των δικαστικών αποφάσεων για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις (εκτιμάται σε πρώτη φάση γύρω στο 1-1,5 δισ. ευρώ).

         Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι 12 δικαιωθέντες από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα μπορέσουν να εισπράξουν ως αναδρομικά για τις παράνομες απώλειες των αποδοχών τους, ποσό περίπου 120.000 ευρώ, όλοι μαζί, για τις οικονομικές διεκδικήσεις τους που αφορούν σχεδόν 2 χρόνια.
       Παράλληλα όταν θα κοινοποιήσουν τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις στο υπουργείο Οικονομικών, θα μπορέσουν να δουν και τις συντάξεις τους να αυξάνονται σημαντικά, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2012, χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι περικοπές των νόμων 4051 και 4092/12, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
        Η Ολομέλεια ΣτΕ (επιβεβαιώνοντας πρωτοσέλιδο του «Εθνους της Κυριακής» στις 11/4/15) «περιέκοψε» από το 2012 (κρίνοντας όμως συνταγματικά ανεκτές τις προγενέστερες περικοπές των νόμων 3845, 3986/10 και 4024/11, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα και του άμεσου κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας) και αρνήθηκε να αναγνωρίσει αναδρομική ισχύ στην αντισυνταγματικότητα, ώστε να αποφευχθεί ένα μεγάλο δημοσιονομικό σοκ. Ετσι, αναδρομικά θα μπορέσουν να εισπράξουν μόνο οι 12 δικαιωθέντες, καθώς και όσοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ κ.λπ. είχαν την πρόνοια να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, περιμένοντας να δώσει η Ολομέλεια ΣτΕ την «πιλοτική» συνταγματική λύση που πρέπει να ακολουθήσουν τώρα όλα τα υπόλοιπα διοικητικά δικαστήρια στις παρόμοιες εκκρεμείς δίκες, που υπολογίζονται -από κυβερνητικούς κύκλους- ότι ξεπερνούν τις 2.000-3.000. Και αυτοί οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δικαιωθούν πλήρως (όπως και οι 12 άμεσα δικαιωθέντες) με καταβολή αναδρομικών και με την επαναφορά των συντάξεών τους στα επίπεδα του 2012.
Υπάλληλοι της ΔΕΗ
         Ενδεικτικά για το δημοσιονομικό κόστος των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και την πορεία των συντάξεων στη χώρα μας, είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τα δικόγραφα των 12 συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑ (επικουρική) που ήταν εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αλλά και σε ναυτιλιακή και ασφαλιστική εταιρεία. Στη μία από τις θεωρούμενες μεσαίες περιπτώσεις, η σύνταξη του ΙΚΑ ανερχόταν σε 1.060,54 € καθαρά και η επικουρική (του ΕΤΕΑ) σε 516,69 € και συνολικά σε 1.577,13 € τους πρώτους μήνες του 2010. Ομως τον περασμένο Οκτώβριο η σύνταξη είχε μειωθεί σε 1.204,34 € (953,54 € η κύρια και 250,8 € η επικουρική) με συνυπολογισμό και της αναπροσαρμογής με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας -5,2% (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος).
       Η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4051/12 που μείωσαν από 1-1-12 κατά 12% τις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 € και τις επικουρικές σε ποσοστά κλιμακούμενα από 10%, 15% έως και 20% ανάλογα με το ύψος τους, κατοχυρώνοντας ως κατώτατο όριο τα 200 ευρώ.      
      Αντισυνταγματικές κρίθηκαν και οι ρυθμίσεις του ν. 4093/12 που μείωσαν κύριες και επικουρικές σε ποσοστά 5% έως 20%, ανάλογα με το ύψος κάθε σύνταξης από 1.000 Ε και άνω έως και 3.000 €, ενώ παράλληλα κατάργησαν τα επιδόματα και τα δώρα εορτών, αδείας από 1-1-13 (που μέχρι τότε ήταν 800 € ετησίως).
        Οι συντάξεις πρέπει να ανεβούν τώρα, αφού αφαιρεθούν οι κλιμακούμενες αντισυνταγματικές περικοπές που διαφέρουν σε κάθε συνταξιούχο. Η Ολομέλεια ΣτΕ παρέπεμψε στα Δ. Πρωτοδικεία να κρίνουν τα ποσά των αναδρομικών που οφείλονται στους 12, καθώς χρειάζονται πολύπλοκοι μαθηματικοί υπολογισμοί, αφού άλλες περικοπές κρίθηκαν νόμιμες και άλλες αντισυνταγματικές.
        Πάντως, σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις σε σχέση με τις οικονομικές διεκδικήσεις τους που αθροιστικά ανέρχονταν σε βάθος περίπου 2 ετών σε 291.360 €, θα μπορέσουν να εισπράξουν αναδρομικά συνολικά περίπου 125.000 € (στα οποία έχουν συνυπολογιστεί τόκοι 2 ετών). Ωστόσο, στην πραγματικότητα δικαιούνται περίπου διπλάσιο ποσό, αφού από την υποβολή των αγωγών τους έχουν περάσει περίπου 1,5-2 χρόνια, για τα οποία επίσης πρέπει να αποζημιωθούν.
       Αντίστοιχος δημοσιονομικός «πονοκέφαλος» παραμένει εκκρεμής και στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου έχουν προσβάλει ως αντισυνταγματικές παρόμοιες και μεταγενέστερες περικοπές και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου (πρώην πολιτικοί υπάλληλοι και στρατιωτικοί) και αναμένονται νέες ανατροπές, αλλά με περιορισμένα αναδρομικά, όπως έγινε δεκτό για τις ειδικές εισφορές αλληλεγγύης.
800.000 στην Αναμονη
          Οσον αφορά όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους των αντίστοιχων κατηγοριών που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 800.000 και οι οποίοι δεν δικαιούνται αναδρομικά αφού γι' αυτούς ξεκινά τώρα η αντισυνταγματικότητα, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα: ή να τους ικανοποιήσει άμεσα με επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012 (κάτι που θα χρειαστεί προφανώς νομοθετική ρύθμιση και πιθανότατα συζητήσεις με τους φορείς) ή να αποφύγει την άμεση ικανοποίηση (αφού οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν καταρχήν μόνο τους προσφυγόντες στα δικαστήρια) περιμένοντας ωστόσο ένα μπαράζ χιλιάδων αγωγών που θα κατακλύσουν τα δικαστήρια και που θα οδηγήσουν σε δικαίωση και των υπολοίπων, όχι βέβαια για τα αναδρομικά, αλλά για την αύξηση, από εδώ και πέρα, των συντάξεων.
         Η δεύτερη επιλογή μπορεί να δώσει κάποια χρονική ευχέρεια στο οικονομικό επιτελείο για να μην υπάρξει άμεση επιβάρυνση αλλά σε δεύτερο χρόνο θα υποχρεωθεί να καταβάλει τις διαφορές των ποσών και μάλιστα έντοκα (επιβαρυμένες κατά 6%).
Αναδημοσίευση από ΤΟ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: