Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ρωμανιάς: "Δέχονται να μην θιγούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαιώματα"

           Υποχώρηση από πλευράς των θεσμών σε ό,τι αφορά αυτούς που έχουν θεμελιώσει δικαιώματα για πρόωρη συνταξιοδότηση αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Ρωμανιάς.
"Φαίνεται ότι έχει υπάρξει μια υποχώρηση, δεν έχει οριστικοποιηθεί. Ότι για μια
κατηγορία από αυτούς, τους μισούς περίπου 150.000, που έχουν συμπληρώσει τον αριθμό των συνταξίμων ετών και το όριο ηλικίας μέχρι το '12, φαίνεται ότι υπάρχει μια δυνατότητα να δεχθούν οι θεσμοί να παραμείνουν τα όρια ηλικίας τα παλιά. Ενώ για τους άλλους 150.000 φαίνεται ότι εξακολουθούν να επιμένουν να πάνε στα 67 και στα 62 έτη" δήλωσε χαρακτηριστικά.
        Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα χρόνια εργασίας για περίπου 150.000 ασφαλισμένους όλων των ταμείων που δεν θεμελίωσαν δικαίωμα για πρόωρη συνταξιοδότηση. Ένας ασφαλισμένος θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης, όταν συμπληρώνει τον αριθμό ενσήμων που απαιτούνται σε κάθε ταμείο για σύνταξη αλλά ταυτόχρονα έχει συμπληρώσει και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
        Πρακτικά η κατάργηση πρόωρων συντάξεων για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σχεδόν σε όλα τα ταμεία σημαίνει από 3-5 επιπλέον χρόνια δουλειάς, και σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως γυναικών, έως 12 επιπλέον χρόνια.
       Με πιο πολλά χρόνια δουλειάς από την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων κινδυνεύουν μητέρες ανηλίκων σε ΙΚΑ – ΔΕΚΟ, οι οποίες με 5.500 ένσημα το 2012, βγαίνουν σε σύνταξη πρόωρη στα 55 και σε πλήρη στα 60.
      Δεν διασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού η πρόταση των δανειστών για κατάργηση πρόωρων συντάξεων και για νέες μειώσεις στις επικουρικές, υποστηρίζει ομότιμος καθηγητής του Παντείου πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, όπως είπε το πρωί στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το μνημόνιο.
"Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ο περιορισμός τους θα συμβάλλει σε μια εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 300 εκατ το χρόνο, όπως επίσης και η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος εξασφαλίζει στο σύστημα πόρους της τάξης των 300 εκατ." υπογράμμισε ο κ. Ρομπόλης.
      Ανέφερε επίσης ότι σε βάθος χρόνου θα πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις ασφαλιστικών οργανισμών και από 16 που είναι σήμερα να γίνουν τρεις και σε βάθος χρόνου ένας.
       Την ίδια ώρα οι δανειστές συνδέουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης και το νέο τρόπο υπολογισμού κύριων συντάξεων με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
"Όλα αυτά οι δανειστές τα συνδέουν με το ύψος που θα προβλεφθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αν είναι χαμηλό αυτό το ύψος μπορεί να καλυφθεί, μας λένε εάν δεν είναι χαμηλό θα υπάρξει πρόβλημα" ανέφερε ο κ. Ρωμανιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: