Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Επιδημία επιείκειας στα πειθαρχικά συμβούλια-ΠΟΙΝΕΣ - ΧΑΔΙ ΓΙΑ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

        Νέες ιστορίες διοικητικής τρέλας καταγράφονται από τις αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων που αφορούν υπαλλήλους οι οποίοι κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα αλλά τους επιβάλλονται ποινές-χάδι.

          Τα στοιχεία προκύπτουν από τις ενστάσεις που πραγματοποιεί ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής σε αποφάσεις πρωτοβάθμιων πειθαρχικών οργάνων τις οποίες «επιστρέφει» στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο, καθώς χαρακτηρίζει «επιεικείς» τις ποινές που επιβλήθηκαν. Χαρακτηριστικά είναι οκτώ παραδείγματα ενστάσεων που κατέθεσε ο κ. Ρακιντζής για περιπτώσεις που αφορούσαν μικρές ποινές για σημαντικά αδικήματα, όπως υπεξαίρεση χρημάτων, κατοχή ναρκωτικών και όπλων, παραποίηση εγγράφων, αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα να ασκεί ενστάσεις ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων είχε αφαιρεθεί το 2012 και έναν χρόνο αργότερα αποδόθηκε εκ νέου η αρμοδιότητα με νομοθετική ρύθμιση.

         Ο Λ. Ρακιντζής μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» σημειώνει ότι «με τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων υπό τη νέα τους σύνθεση, με τη συμμετοχή δικαστών και κύριου προσωπικού του ΝΣΚ, έχει διαπιστωθεί ποιοτική αναβάθμιση των εκδιδόμενων πειθαρχικών αποφάσεων, γεγονός που σημαίνει καλύτερη απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης. Βέβαια, πειθαρχικές αποφάσεις εκδίδονται και από μονομελή όργανα (π.χ. δημάρχους, περιφερειάρχες, διοικητές οργανισμών κ.λπ.) και εκεί τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντικά», υπογραμμίζει με νόημα.
        Υπενθυμίζει ότι «με τον νόμο 4152/13 ο ΓΕΔΔ έχει πάλι το δικαίωμα ένστασης κατά όλων των πειθαρχικών αποφάσεων σε ανώτερο βαθμό, δικαίωμα που είναι απολύτως απαραίτητο. Σκοπός της συμμετοχής του ΓΕΔΔ στην πειθαρχική διαδικασία μέσω της άσκησης ένστασης είναι η αποτελεσματικότερη απονομή του πειθαρχικού δικαίου και ο περιορισμός της πιθανότητας μη επιβολής της προσήκουσας πειθαρχικής ποινής ή της ατιμωρησίας των υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα». Από τις ποινικές διώξεις που κοινοποιούνται στο Γραφείο του ΓΕΔΔ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, διαπιστώνεται ότι συνεχίζεται η παραβατικότητα δημοσίων υπαλλήλων αλλά και άλλων λειτουργών και οργάνων». Χαρακτηριστικές είναι οκτώ περιπτώσεις όπου ο Γενικός Επιθεωρητής αξιοποίησε τη δυνατότητα της ένστασης επιστρέφοντας στα Πειθαρχικά σοβαρές ποινικές και πειθαρχικές περιπτώσεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με επιείκεια στον πρώτο βαθμό.
«Χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις στο πειθαρχικό δίκαιο προκειμένου η πειθαρχική διαδικασία να γίνει πιο γρήγορη και δεσμευτική», λέει ο ΓΕΔΔ Λέανδρος Ρακιντζής.
1 Είχε καταθέσεις 1,2 εκατ. ευρώ που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει
        Σε υπάλληλο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο οποίος εργαζόταν ως ελεγκτής και εκταμιευτής ιδιωτικών επενδύσεων, έπειτα από έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης για τη χρονική περίοδο 2009, 2010, 2011 και 2012, διαπιστώθηκε ότι υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2009-2011, ενώ δεν υπέβαλε δήλωση το έτος 2012.
         Συγκεκριμένα έκανε καταθέσεις τις οποίες δεν μπορούσε να δικαιολογήσει από τα εισοδήματά του και απέκρυψε από τις φορολογικές δηλώσεις ύψους 600.000 ευρώ για την τριετία 2009-2011.
Παράλληλα, ο έλεγχος διαπίστωσε ότι μαζί με την γυναίκα του αλλά και σε λογαριασμούς τρίτων είχε καταθέσεις 607.000 ευρώ περίπου, τις οποίες απέκρυψε από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2009-2011, ενώ δεν υπέβαλε δήλωση το έτος 2012.
         Η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων έπιασε τον υπάλληλο να κατέχει 1,2 εκατ. ευρώ τα οποία δεν είχε δηλώσει και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου και κρίθηκε ένοχος για ποινικό αδίκημα, ενώ του επιβλήθηκε η ποινή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων διάρκειας τριών ετών. Παράλληλα, κινήθηκε και πειθαρχική διαδικασία κατά την οποία στον υπάλληλο που βρέθηκε να κατέχει 1,2 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε η ποινή του προστίμου αποδοχών δώδεκα 12μήνων που δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ!
2 Τους έβγαλε φορολογικές ενημερότητες, ενώ δεν πληρούσαν τα κριτήρια
         Εφοριακός εξέδωσε παράνομα 50 αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας (Α.Φ.Ε.) το 2011 και 72 αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας (Α.Φ.Ε.) το 2012 σε πολίτες που δεν κάλυπταν τα κριτήρια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο υπάλληλος γνώριζε εκ των προτέρων ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες και οι εταιρείες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να λάβουν φορολογική ενημερότητα και παρ' όλα αυτά εισήγαγε λάθος στοιχεία στο μηχανογραφικό σύστημα. Αν και το αδίκημα θα μπορούσε να τιμωρηθεί με την ποινή της οριστικής παύσης, καθώς υπάρχουν υπόνοιες χρηματισμού, από το πειθαρχικό συμβούλιο του επιβλήθηκε η ποινή του προστίμου ίσου με αποδοχές δέκα μηνών!
3 Πιάστηκε με πλαστά πτυχία και παύθηκε για μόλις 7 μήνες
        Υπάλληλος Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατέθεσε πλαστά έγγραφα στον προσωπικό του φάκελο και όταν διαπιστώθηκε η λαθροχειρία, αντί να απολυθεί, παύθηκε απλώς από την υπηρεσία του για επτά μήνες και στερήθηκε το δικαίωμα προαγωγής για πέντε χρόνια.
        Ο συγκεκριμένος υπάλληλος κατέθεσε πλαστά πτυχία στον υπηρεσιακό του φάκελο, όπως προκύπτει ύστερα από έλεγχο της Διεύθυνσης Διοικητικού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τη γνησιότητα τίτλων σπουδών των υπαλλήλων της.
        Το 2000 μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για την πρόσληψή του κατέθεσε πλαστό Απολυτήριο Τίτλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αλλοιωμένο τον βαθμό του τίτλου.
         Το 2008 κατέθεσε πτυχίο του Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προκειμένου να συμμετέχει στις κρίσεις για προϊσταμένους στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο ήταν όμως και αυτό πλαστό, αφού ?όπως αποκαλύφθηκε- ουδέποτε υπήρξε φοιτητής του συγκεκριμένου τμήματος του πανεπιστημίου.
         Τον Μάιο του 2013 που ζητήθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ελεγχθεί η γνησιότητα των πιστοποιητικών στους προσωπικούς φακέλους των δημοσίων υπαλλήλων, ο εργαζόμενος διατήρησε όλα τα πλαστά στοιχεία του προσωπικού του μητρώου, τα οποία χρησιμοποίησε τον Νοέμβριο του 2013 προκειμένου να αποφύγει την ένταξη στο πίνακα κινητικότητας ? διαθεσιμότητας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
        Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κατέθεσε ένσταση στην απόφαση του πειθαρχικού οργάνου ζητώντας την επανεξέτασή της υπόθεσης με το ερώτημα της απόλυσης.
4 Την κοπάνησε επί μήνες και πλαστογράφησε ιατρικές εξετάσεις
        Υπάλληλος νοσοκομείου παραπέμφθηκε για τα πειθαρχικά αδικήματα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων, της αδικαιολόγητης άρνησης προσέλευσης για ιατρική εξέταση και της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας διαγωγής για υπάλληλο και της επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης δώδεκα μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών.
Η συγκεκριμένη υπάλληλος απουσίαζε από τη θέση της περίπου 4,5 μήνες το 2010 και 2 μήνες το 2011.
        Οταν ρωτήθηκε για τον λόγο της απουσίας της, επικαλέστηκε ιατρικούς λόγους, αλλά αρνήθηκε να προσκομίσει το συνταγολόγιο που της ζητήθηκε από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, ούτε προσήλθε για ιατρική εξέταση από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή Νευροψυχικών Νόσων.
Αντίθετα, παρουσίασε παραποιημένο αποτέλεσμα ιατρικών εξετάσεων από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο Αθηνών.
         Ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής διαβίβασε το παραποιημένο έγγραφο των εξετάσεων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπου και της ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της πλαστογραφίας.
        Ο κ. Ρακιντζής άσκησε ένσταση στην πρωτοβάθμια απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου και την παρέπεμψε στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό, καθώς εκτίμησε ότι η ποινή είναι επιεικής για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
        Σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο, αδικαιολόγητη απουσία 4,5 μηνών από την εργασία επισείει την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης και της απόλυσης.
5 Υπεξαίρεσε 356.000 € και της επιβλήθηκε προσωρινή παύση
         Δημοτική υπάλληλος σε δήμο της Αττικής περιπλανήθηκε σε τρία πειθαρχικά όργανα ξεκινώντας από τον δήμαρχο της πόλης, συνεχίζοντας στην εκτελεστική επιτροπή του δήμου και καταλήγοντας στο Β΄ Πειθαρχικό Συμβούλιο Περιφέρειας Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, όπου της επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης 12 μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών.
        Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή, ακόμα και αυτή η πειθαρχική ποινή ήταν επιεικής, αφού η υπάλληλος κατηγορούνταν ότι δημιούργησε έλλειμμα στον δήμο 355.894 ευρώ! Από τις αρχές του 2012 η συγκεκριμένη υπάλληλος ήταν υπεύθυνη για την είσπραξη εισφορών από δημότες για τη συμμετοχή τους στα αθλητικά προγράμματα του δήμου. Οταν παραλάμβανε το αντίτιμο της συμμετοχής έπρεπε να εκδίδει χειρόγραφη απόδειξη στους δημότες και διπλότυπο είσπραξης στους μεγάλους πελάτες.
        Ομως, αποδείχτηκε ότι παραλάμβανε τα ποσά χωρίς να κόβει αποδείξεις, με αποτέλεσμα τα χρήματα να κάνουν φτερά όπως απέδειξε πόρισμα ορκωτών λογιστών. Ο Γενικός Επιθεωρητής έχει ζητήσει την επανεξέταση της υπόθεσης από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο προκειμένου να επιβληθεί αυστηρότερη ποινή, ακόμα και οριστική παύση.
6 Εκλεψε 1.500 ευρώ από δημότη και τον αθώωσε ο δήμαρχος
         Δημοτικός υπάλληλος σε δήμο της Βορείου Ελλάδος πιάστηκε στα πράσα να «κλέβει» 1.500 ευρώ από δημότη και δεν τιμωρήθηκε ποτέ, αφού είχε την κάλυψη του δημάρχου. Στις 20 Μαΐου του 2015 ο συγκεκριμένος υπάλληλος πήρε από πολίτη 1.500 ευρώ προκειμένου να τον εξυπηρετήσει και να πληρώσει για λογαριασμό του έναν ανεξόφλητο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο λογαριασμός δεν πληρώθηγκε ποτέ και ο υπάλληλος κράτησε το ποσό των 1.500 ευρώ. Υστερα από καταγγελία τού ασκήθηκε δίωξη από την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών για υπεξαίρεση ξένου κινητού πράγματος και παραπέμφθηκε η υπόθεση για εκδίκαση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο...
         Σύμφωνα με την ένσταση που κατέθεσε ο Λ. Ρακιντζής, ο δήμαρχος όφειλε να είχε καλέσει σε απολογία τον υπάλληλο για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και να παραπέμψει την υπόθεση στην Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου. Ο υπάλληλος όμως απολογήθηκε στον δήμαρχο, ο οποίος έκρινε ότι ο εργαζόμενος ήταν αθώος και δεν του επέβαλε καμία ποινή!
7 Τον συνέλαβαν με όπλα και κοκαΐνη και «έφαγε» παύση έξι μηνών
         Υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών συνελήφθη από την Αστυνομία στις 11-01-2011 γιατί κατείχε ποσότητα κοκαΐνης 50 γραμμαρίων την οποία σκόπευε να εμπορευθεί στο Αγρίνιο. Στο σπίτι του βρέθηκαν πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, τα οποία κατασχέθηκαν, χωρίς να διαθέτει άδεια οπλοκατοχής και οπλοφορίας. Στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων κηρύχθηκε ένοχος ως τοξικομανής για τις πράξεις της αγοράς, κατοχής και μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και παράνομης κατοχής όπλων και του επιβλήθηκε η συνολική ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών. Στο αντίστοιχο πειθαρχικό συμβούλιο του επεβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών (!) για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός υπηρεσίας
8 Απουσίασε τρεις μήνες και τιμωρήθηκε με 12μηνη προσωρινή παύση
       Υπάλληλος σε νοσοκομείο της Αττικής απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του χωρίς να ενημερώσει για την απουσία τρεις μήνες (98 ημέρες) συνολικά, για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2010. Σύμφωνα με την αναφορά της διευθύντριας της νοσηλευτικής υπηρεσίας, με την απουσία του δημιούργησε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στην κάλυψη των βαρδιών στο τμήμα μεταφοράς των ασθενών όπου εργαζόταν.
Παραπέμφθηκε για το πειθαρχικό αδίκημα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων και του επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης δώδεκα (12) μηνών.
         Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας, παρόλο που αποδέχτηκε τη διάπραξη του πειθαρχικού παραπτώματος της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων, επέβαλε ποινή η οποία είναι επιεικής, αφού το πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων πάνω από 22 συνεχόμενες ημέρες ή πάνω από 30 εργάσιμες ημέρες σε διάστημα ενός έτους επισείει την ποινή της οριστικής παύσης.
Νίκος Β. Τσίτσας-Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: