Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Η ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με τις Κυβερνητικές Προθέσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Συνάδελφοι,
         Άλλο ένα σχέδιο για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ, παρουσιάστηκε από τον συντονιστή της ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ κο. Μπένο, στους Υπουργούς Υγείας παρουσία των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών.
        Την Άνοιξη του έτους 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση ψηφίστηκε ο Ν. 4238/2014 με τον οποίο οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, μεταφέρθηκαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες για καλύτερο υποτίθεται συντονισμό, αλλά πραγματικό λόγο τις Διαθεσιμότητες, τις απολύσεις πολυάριθμου προσωπικού και μέσω αξιολόγησης τη σταδιακή συρρίκνωση των Μονάδων.
        Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για το λειτουργικό χάος που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας, η σημερινή κυβέρνηση κωλυσιεργεί.
        Την ώρα που τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού, το λειτουργικό χάος και οι εναπομείναντες υπάλληλοι, εργάζονται χωρίς να πληρώνονται εφημερίες, νυχτερινά και αργίες, η κυβέρνηση ανακοινώνει ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΑ ΣΧΕΔΙΑ.
ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ. Τα ΟΝΟΜΑΖΕΙ!!!
Είναι δεδομένη η κουτσουρεμένη επιχορήγηση των Μονάδων, με βάση τον προϋπολογισμό που εκτελείται.
         Ο ΕΟΠΥΥ επιχορηγείται με 550 εκατ. ευρώ λιγότερα από την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση στο συστατικό Νόμο. Έτσι σήμερα λειτουργεί ως πλασιέ των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες με μικρή έκπτωση.
        Ούτε λόγος για αγορά των αναγκαίων υπηρεσιών οι οποίες θα προσφέρονται Δωρεάν στους πολίτες.
         Μόνο η φαρμακευτική δαπάνη που πλήρωσαν από τη τσέπη τους, πέρυσι οι πολίτες υπερέβη το 1 δις ευρώ, η οποία υπερδιπλασιάζεται συνυπολιγίζοντας την ιατρική περίθαλψη.
         Τα βιβλιάρια Ασθενείας κατάντησαν κουρελόχαρτα. Παρά ταύτα η κυβέρνηση σήμερα συζητά με τους δανειστές την αύξηση της Υγειονομικής Περίθαλψης έως 2%.
         Οι δαπάνες στον εφετινό προϋπολογισμό για τις Μονάδες Υγείας είναι 1,3 δις ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 900 εκατ. ευρώ είναι κρατική χρηματοδότηση. Τα υπόλοιπα χαράτσια.
Η κρατική χρηματοδότηση εφέτος είναι 230 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι.
        Σήμερα οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης δεν μπορούν να προμηθευτούν το στοιχειώδες Υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό (γάντια, βαμβάκι, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα κ.α.).
          Η κυβέρνηση καταργεί τα χαράτσια με φακιρικό τρόπο, χωρίς να διορθώνει τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό, αυξάνοντας τη κρατική χρηματοδότηση τουλάχιστον στα 2 δις ευρώ. Ως εκ τούτω οι πολίτες θα συνεχίζουν να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
         Αν και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, η κυβέρνηση συζητά με τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ νέα περιστολή των δαπανών υγείας, εν' όψη της ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ για την αξιολόγηση του υφιστάμενου Μνημονίου, αλλά και του 3ου Μνημονίου που έρχεται.
         Οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού εξαιτίας των απολύσεων, τις μηδενικές προσλήψεις επί πέντε χρόνια και τις αθρόες μετακινήσεις. Καμία πρόσληψη δεν θα ολοκληρωθεί εφέτος.
Με δεδομένη τη δυσμενή κατάσταση στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, τι ακριβώς μεταρρυθμίζει η κυβέρνηση;
         Στη πραγματικότητα με το πόρισμα της Επιτροπής ξαναβαπτίζονται, αναδιατάσσονται οι υφιστάμενες Μονάδες και ξεφορτώνεται δαπάνη ο κρατικός προϋπολογισμός.
Οι πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ, τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία μετονομάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας Γειτονιάς, και τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού – Αστικού Τύπου και κάποιες από τις πρώην Μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε Μονάδες Αναφοράς Π.Φ.Υ.
Στις Μονάδες Υγείας Αναφοράς θα είναι συνδεδεμένες 5-7 Μονάδες Υγείας Γειτονιάς.
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ.
         Χωρίς προσωπικό και χρήματα δεν συγκροτείται ολοκληρωμένο δίκτυο Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που να είναι σε θέση να καλύπτει δωρεάν, με εύκολη πρόσβαση τις ανάγκες του πληθυσμού αναφοράς.
         Το μυστικό κρύβεται στην εξής πρόταση της Επιτροπής. «Η εμπλοκή της κοινότητας, η δημοκρατική συμμετοχή του κόσμου στις διαδικασίες, θα στηρίξουν τη νέα Π.Φ.Υ. πολλαπλώς αναπτύσσοντάς την και αξιολογώντας την»!!!
          Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα αναλάβουν τη λειτουργία και θα φορτωθούν το κόστος της χρηματοδότησης των δράσεων πρωτοβάθμιας περίθαλψης. ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ εν όψει!!!
Είναι σαφές ότι οι Μονάδες θα αξιολογούνται και μέσα από την αξιολόγηση θα καθορίζονται οι ώρες λειτουργία τους καθώς επίσης και ο ρόλος τους.
         Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει 12ωρη λειτουργία των Μονάδων εκεί που υπάρχουν γύρω Νοσοκομεία ή άλλες Υγειονομικές Μονάδες και 24ωρη λειτουργία των Μονάδων όπου δεν υπάρχουν γύρω Νοσοκομεία.
         Με την εν λόγω πρόταση πολλά Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου θα πάψουν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και τα Νοσοκομεία θα επιφορτιστούν, με την «σφραγίδα» της κυβέρνησης, την παροχή Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών στις ημέρες εφημερίας τους (πέραν των εκτάκτων), αν και καταρρέουν.
          Τα «μεγαλεπήβολα σχέδια» της κυβέρνησης στηρίζονται στον εθελοντισμό των τοπικών κοινωνιών και όχι στην ανάληψη της ευθύνης από το κράτος.
          Αίτημά μας είναι άμεσα η κυβέρνηση να επαναφέρει τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία προέλευσης, να επιχορηγήσει και να στελεχώσει επαρκώς τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και φυσικά πολιτική βούληση για Δημόσιο Δωρεάν με εύκολη πρόσβαση.
         Τα πολύπλοκα σχέδια εμφανίζονται για να κρύψουν την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να φορτώσει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στις τσέπες των πολιτών και να συρρικνώσει τη λειτουργία των υφιστάμενων Μονάδων.
Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: