Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Όλες οι αλλαγές στα όρια ηλικίας στο Δημόσιο- Επιπλέον εργασία έως και 17 έτη- Οι μεγάλες ανατροπές στο συνταξιοδοτικό

        Μεγάλες είναι οι ανατροπές που έρχονται στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων με βάση  εγκύκλιο που δόθηκεστην δημοσιότητα και περιέχει όλα τα νέα όρια ηλικίας, και τις επιβαρύνσεις με επιπλέον χρόνια δουλειάς που ανέρχονται έως και 17 επιπλέον χρόνια.        Στην εγκύκλιο γίνεται ειδική αναφορά για τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, ο οποίος αφορά όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1 /1/ 2015 και μετά, αλλά και όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31/12/2014 και έχουν αποχωρήσει ή θα αποχωρήσουν από την Υπηρεσία από 1/9/2015 και μετά.
Οι αλλαγές είναι:
α) επέκταση του «νέου» τρόπου υπολογισμού της σύνταξης ο οποίος θεσπίστηκε με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του ν. 3865/2010 για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά και σε όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31/12/2014 και έχουν αποχωρήσει ή θα αποχωρήσουν από την Υπηρεσία από 1/9/2015 και μετά,
β) θέσπιση προϋποθέσεων για την καταβολή του κατωτάτου ορίου σύνταξης,
γ) νέος τρόπος υπολογισμού του ποσού της μείωσης της σύνταξης στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος αποχωρεί πριν τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και
δ) σταδιακή αύξηση από 19/8/2015 των ηλικιακών ορίων που ίσχυαν μέχρι και την 18-8¬2015 (προηγουμένη της ισχύος του ν. 4336/2015).
         Η νέα εγκύκλιος ως προς τα «νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης», αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια και συμπλήρωμα της εγκυκλίου αριθμ. 13725/0092/26-1-2011 που εκδόθηκε για τον ν.3865/2010 (ΑΔΑ : 4ΑΡΠΗ-54) και με τις διευκρινίσεις που παρέχει αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων για τα νέα όρια ηλικίας φιλοδοξεί να παρουσιάσει μία κατά το δυνατό συγκροτημένη ερμηνευτική προσέγγιση προκειμένου να ενημερωθούν αναφορικά με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι/ασφαλισμένοι και επιπλέον να αποτελέσει ένα βοηθητικό εργαλείο για τους εφαρμοστές του νόμου, σε καμιά όμως περίπτωση δεν υποκαθιστά την κρίση των αρμόδιων συνταξιοδοτικών και δικαιοδοτικών οργάνων.
Η εγκύκλιος περιλαμβάνει τέσσερις (4) Θεματικές Ενότητες.
       Η πρώτη Θεματική Ενότητα (ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ) αναφέρεται στο νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και στα πρόσωπα που υπάγονται σε αυτόν.
       Η δεύτερη Θεματική Ενότητα (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) αναφέρεται στις προϋποθέσεις καταβολής του κατωτάτου ορίου σύνταξης καθώς και στα πρόσωπα που εξαιρούνται από την εφαρμογή των οικείων διατάξεων.
       Η τρίτη Θεματική Ενότητα (ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ) αναφέρεται στον τρόπο υπολογισμού μείωσης της σύνταξης στις περιπτώσεις που η σύνταξη καταβάλλεται πριν τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας.
       Η τέταρτη Θεματική Ενότητα (ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ) αναφέρεται στα νέα ηλικιακά όρια για την καταβολή της σύνταξης που θέσπισε ο ν. 4336/2015.
Η παρούσα εγκύκλιος αφορά:
.................................................................................................................................................................
    Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό κείμενο και δέστε όλους τους σχετικούς πίνακες, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/362974

Δεν υπάρχουν σχόλια: