Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ψαλίδι στον προϋπολογισμό για την Υγεία το 2016

         «Ψαλίδι» στην υγεία προβλέπει για μία ακόμη χρονιά ο προϋπολογισμός του 2016, που κατέθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ότι τα συνολικά έσοδα του ενοποιημένου κοινωνικού προϋπολογισμού (Ταμεία, νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) προβλέπονται μειωμένα το 2016 σε σχέση με το 2015 ενώ τα έξοδα αυξημένα κατά 823 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των λοιπών δαπανών ασθένειας, των προγραμμάτων απασχόλησης, των προνοιακών παροχών και των δαπανών που αφορούν προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία.
        Ωστόσο, η κυβέρνηση δεσμεύεται για κανονικότητα στις πληρωμές, μείωση των ληξιπρόθεσμων και αύξηση της «αιμοδοσίας» του ΕΟΠΥΥ από τις ασφαλισιτκές εισφορές των Ταμείων. Για τα νοσοκομεία, οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό περιορίζονται στο 1,51 δισ. ευρώ, έναντι 1,52 δισ. το τρέχον έτος. Παράλληλα, προβλέπονται αυξημένες μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά Ταμεία (900 εκατομμύρια, έναντι 700 εκατομμυρίων το 2015).
       Ειδική αναφορά γίνεται στην αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί η κανονικότητα στις προϋπολογιζόμενες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα δημόσια νοσοκομεία και προς του ιδιώτες παρόχους. Σημειώνεται ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ οφείλει πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό γίνεται λόγος για ταμειακό πλεόνασμα 9 εκατομμυρίων ευρώ το 2015.
        Παράλληλα καθιερώνονται στόχοι για αύξηση των εσόδων από την αύξηση του ποσοστού εισφορών κλάδου Υγείας από 4% σε 6% στις επικουρικές συντάξεις, η οποία αναμένεται να αποδώσει 711 εκατομμύρια το 2016 και 355 εκατομμύρια το τρέχον έτος. Για τη συγκράτηση των δαπανών, προβλέπονται μία σειρά από μέτρα, όπως claw back για το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης που ξεπερνά τα 570 εκατομμύρια ευρώ, εξορθολογισμός του συστήματος προμηθειών, με αύξηση του ποσοστού αυτών που γίνονται κεντρικά.
Αναδημοσίευση από ΥΓΕΙΑPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια: