Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Στον... αέρα το νέο συνταξιοδοτικό

        Eνα «μπαράζ» αγωγών αναμένεται να ξεκινήσει κατά των νέων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων, με βάση ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έχει προβάλει το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και με γνώμονα τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.  Στην τελευταία γνωμοδότηση για το πολυνομοσχέδιο που μόλις ψηφίστηκε, η Ολομέλεια ΕΣ έκρουσε πάλι τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάποιες από τις νέες ρυθμίσεις στις συντάξεις μπορεί να εγείρουν προβλήματα συνταγματικότητας

        Στην τελευταία γνωμοδότηση για το πολυνομοσχέδιο που μόλις ψηφίστηκε, η Ολομέλεια ΕΣ έκρουσε πάλι τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάποιες από τις νέες ρυθμίσεις μπορεί να εγείρουν προβλήματα συνταγματικότητας και να κριθεί ότι παραβιάζουν διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αρχή της αναλογικότητας.

        Οι παρατηρήσεις του ΕΣ που κατατέθηκαν στη Βουλή, έρχονται σε συνέχεια των 10 ενστάσεων που διατυπώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν από το πρώτο πακέτο συνταξιοδοτικών μέτρων, επισημάνθηκε η απουσία των αναγκαίων μελετών που να βεβαιώνουν ότι δεν μπορούσαν να ληφθούν ηπιότερα εναλλακτικά μέτρα και ότι η συνολική επιβάρυνση των συνταξιούχων δεν υπερβαίνει τα ανεκτά όρια.

        Στη νέα γνωμοδότηση η Ολομέλεια ΕΣ θέτει διάφορους προβληματισμούς και εντοπίζει συνταγματικά ζητήματα γύρω από τους χρόνους θεμελίωσης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την επιπλέον μείωση (κατά 10%) της ήδη μειωμένης σύνταξης των αποχωρούντων πριν το 60ό έτος, τη μη καταβολή του κατώτατου ορίου σύνταξης σε αναπήρους με ποσοστό κάτω του 67%.
       Μολονότι οι παρατηρήσεις του ΕΣ αφορούν συνταξιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι βέβαιο ότι παρέχουν νομικά «όπλα» και στους συνταξιούχους των υπόλοιπων ασφαλιστικών οργανισμών για να προσβάλουν παρόμοιες ρυθμίσεις ως αντισυνταγματικές.
        Το ΕΣ τονίζει ότι κατά τη νομολογία του για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρειάζεται τόσο η πλήρωση του ελάχιστου χρόνου υπηρεσίας που προβλέπεται ως συντάξιμος όσο και του ορίου ηλικίας, που προβλέπονται από τις σχετικές συνταξιοδοτικές διατάξεις. Γι’ αυτό και προειδοποιεί ότι κατά την εφαρμογή των νέων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων μπορεί να δημιουργηθούν ερμηνευτικά προβλήματα, εάν ο νομοθέτης δίνει διαφορετική έννοια στο ποιοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Ετσι, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ζήτημα με τον περιορισμό δικαιωμάτων που είχαν θεμελιωθεί μέχρι τα τέλη του 2012, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί μέχρι 18-8-15 τα προβλεπόμενα τότε όρια ηλικίας για τη σύνταξη.
Οι παρατηρήσεις
       Για την επιπλέον μείωση της σύνταξης (κατά 10%) στο ήδη μειωμένο ποσό σύνταξης, που καταβάλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 56ου και μέχρι του 60ού έτους (στις περιπτώσεις πρόωρων συντάξεων), το ΕΣ επισημαίνει ότι μπορεί να προκύψουν κατά περίπτωση ζητήματα παραβίασης του συνταγματικά κατοχυρωμένου σεβασμού της ανθρώπινης αξίας, ενώ σε εξαιρετικά μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να θίγεται η αρχή της αναλογικότητας.
        Σοβαρό συνταγματικό πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει η εξαίρεση από την καταβολή του κατώτατου ορίου σύνταξης όσων λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας με βάση αναπηρία μικρότερη του 67%, καθώς μπορεί να παραβιάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μειοψηφία δύο από τα 23 μέλη του ΕΣ έκρινε, ωστόσο, δικαιολογημένη την εξαίρεση αυτή και την πρόβλεψη της κατώτατης σύνταξης για αναπήρους με ανικανότητα άνω του 67%.
Αλέξανδρος Αυλωνίτης Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: