Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Πάτρα: Ασθενοφόρα για απόσυρση - "Κάνουμε το σταυρό μας στη μεταφορά περιστατικού"

Πάτρα: Ασθενοφόρα για απόσυρση - "Κάνουμε το σταυρό μας στη μεταφορά περιστατικού"      Είκοσι πέντε ασθενοφόρα βρίσκονται ακινητοποιημένα στο πάρκινγκ του ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος με έδρα την Πάτρα, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους είναι για απόσυρση λόγω μεγάλων βλαβών.
      Οι κάτοικοι των πέντε νομών έχουν στη διάθεσή τους μόλις 48 ασθενοφόρα τα οποία δόθηκαν σε κυκλοφορία πριν από 15 - 20 χρόνια και έχουν διανύσει 600.00 έως 900.000 χιλιόμετρα.
     Το ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας που καλύπτει πέντε Νομούς (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς), όπως μας δήλωσε ο διευθυντής του Γρηγόρης Μπαράκος, δεν διαθέτει ούτε ένα καινούργιο ασθενοφόρο. Υπενθυμίζουμε ότι η 3η Περιφέρεια του ΕΚΑΒ ήταν ανάμεσα σε αυτές που εγκλωβίστηκαν στον περίφημο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί το 2007 για την προμήθεια 167 ασθενοφόρων και 19 Κινητών Μονάδων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει τελεσφορήσει. Είναι ένα από τα παράδοξα της ελληνικής γραφειοκρατίας με άμεσες συνέπειες στη ζωή των πολιτών.
      Η παροχή άμεσης βοήθειας στους κατοίκους των πέντε παραπάνω νομών στηρίζεται σε ασθενοφόρα που χρήσουν τα ίδια άμεσης βοήθειας. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετά από αυτά ξεμένουν αρκετά συχνά κατά τη διαδρομή παραλαβής ή μεταφοράς κάποιου περιστατικού. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο, κι αυτό συμβαίνει κυρίως στις ορεινές περιοχές όπου αρκετές φορές χρησιμοποιούνται αγροτικά οχήματα για τη μεταφορά ασθενών.
      Οι περιοχές που δεν διαθέτουν κάλυψη από το ΕΚΑΒ είναι η επαρχία Καλαβρύτων, η επαρχία Ζαχάρως, η Ζάκυνθος, η βορειοδυτική και βορειοανατολική Αιτωλοακαρνανία. «Σε αυτές της περιοχής σχεδιάζω να αναπτύξω άρτια οργανωμένους τομείς όταν φυσικά ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και πάρουμε τα 15 ασθενοφόρα που μας αναλογούν και φυσικά ενισχυθούμε και με το απαιτούμενο προσωπικό. Διότι σήμερα που δεν έχουμε ασθενοφόρα, έχουμε περίσσευμα προσωπικού» μας είπε ο κ. Μπαράκος.
      Πώς παρέχεται σήμερα η άμεση βοήθεια στους πέντε νομούς; «Πρώτα κάνουμε τον σταυρό μας με την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει κάποια βλάβη κατά τη μεταφορά περιστατικού κι εν συνεχεία έχουμε κάνει έναν σωστό προγραμματισμό σε συνεργασία με την 6ης Υγειονομική Περιφέρεια. Εχουμε συνεννοηθεί με τον κ. Κωστακιώτη και αξιοποιούμε όλα τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας. Ετσι και οι περιοχές δεν μένουν ακάλυπτες και όταν προκύπτει περιστατικό αξιοποιούμε το ασθενοφόρο που υπάρχει στην περιοχή» περιγράφει ο κ. Μπαράκος.
      Και φυσικά σε αυτή την προσπάθεια έρχεται αρωγός και ο Ελληνας πολίτης αλλά και φιλέλληνες του εξωτερικού οι οποίοι ευαισθητοποιημένοι από την κατάσταση που επικρατεί προβαίνουν σε δωρεές. Ετσι το ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας προσμετρά μέχρι στιγμής τη δωρεά 4 ασθενοφόρων και βρίσκεται εν αναμονή κι ενός πέμπτου.
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ -Εφημ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: