Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Πάτρα: Σε εγκατάλειψη δύο συγκροτήματα -Νοσημάτων Θώρακος και 409

Πάτρα: Σε εγκατάλειψη δύο συγκροτήματα -Νοσημάτων Θώρακος και 409       Η εγκατάλειψη της ιδέας στέγασης των υπηρεσιών της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στο κτίριο του Νοσημάτων Θώρακος, απαιτεί άμεσα τη λήψη απόφασης για την αξιοποίησή του. Το ίδιο ισχύει και το για το 409 καθώς κρίθηκε ακατάλληλο για τη στέγαση Τοπικής Μονάδας Υγείας. 
     Οπως έγραφε προ ημερών η «Π», η 6η ΥΠΕ προχώρησε στην προκήρυξη διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση ακινήτου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της κεντρικής υπηρεσίας της. Με διάρκεια μίσθωσης τα 8 έτη και ως ανώτατο μηνιαίο μίσθωμα το ποσό των 8.000 ευρώ.
Μάλιστα η προθεσμία του διαγωνισμού έληξε την περασμένη Τετάρτη.
      Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείφθηκε οριστικά η στέγασή της στο κτίριο του Νοσημάτων Θώρακος. Μετά από αυτή την εξέλιξη απομένει να αποφασίσει πώς θα αξιοποιήσει το συγκεκριμένο κτίριο για την αποκατάσταση του οποίου είχαν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ.
      Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι μία από τις σκέψεις που έχουν γίνει είναι η μετατροπή σε Κέντρο Φιλοξενία Ασθενών τελικού σταδίου και μονάδας παρηγορητικής φροντίδας. Κάτι αντίστοιχο στερείται η ευρύτερη περιοχή και το παράδειγμα των αντίστοιχων κέντρων που λειτουργούν στην Αθήνα έχουν δείξει ότι λειτουργούν ανακουφιστικά για την συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών καθώς και τις οικογένειές τους. Για να προχωρήσει αυτό απαιτούνται μία σειρά από διαδικασίες τις οποίες θα πρέπει να δρομολογήσει άμεσα η 6η ΥΠΕ.
      Σε ό,τι αφορά το κτίριο του 409, το οποίο επίσης παραμένει κενό μετά τη μεταφορά των κλινικών στο κεντρικό κτίριο του «Αγίου Ανδρέα», παραδόθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου στον Ελληνικό Στρατό του οποίου είναι ιδιοκτησία.
      Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας φαίνεται πως αρνείται τελικά τη διαμόρφωσή του σε νοσηλευτικό ίδρυμα για την περίθαλψη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και των Σωμάτων Ασφαλείας, στη Δυτική Ελλάδα, όπως είχε καταθέσει με σχετική του πρόταση ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης και την οποία εξέταζε μάλιστα θετικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δ. Βίτσας.
      Το παραπάνω προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Κουβέλης σε ερώτημα του κ. Κατσανιώτη. Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση του κ. Κουβέλη αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν είναι στις προθέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) η ανάπτυξη ενός νέου Διακλαδικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, στις εγκαταστάσεις που παλαιότερα λειτουργούσε το 409 ΓΣΝ Πατρών, καθόσον υφίστανται αυξημένες ανάγκες σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των ΕΔ στα υπόλοιπα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (ΣΝ), ενώ στην περιοχή ήδη λειτουργούν δημόσιο και πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα οποία βρίσκονται σε μικρή σχετικά απόσταση από τα υπόλοιπα ΣΝ της Αθήνας (401 ΓΣΝΑ, ΝΝΑ, 251 ΓΝΑ)».
      Μετά και από αυτή την εξέλιξη το μέλλον του κτιρίου αυτού είναι αβέβαιο. Δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης δεν υπάρχει καθώς απαιτείται η πλήρης ανακαίνισή του. Πάντως και γι' αυτό θα πρέπει να ληφθεί άμεσα απόφαση διότι όσο παραμένει κλειστό, οι φθορές επεκτείνονται και σύντομα θα μετατραπεί σε κτίριο φάντασμα.

ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: