Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Οι ελλείψεις στα Πρωτοβάθμια Δίκτυα Υγείας

         Μόνον τον περασμένο Φεβρουάριο, αντιμετωπίστηκαν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας) Αγίου Αλεξίου 6.982 πολίτες και διενεργήθηκαν 20.500 εξετάσεις. Την ίδια στιγμή, οι λίστες αναμονής, σχεδόν σε όλα τα ιατρεία, φτάνουν τους δύο και τους τέσσερις μήνες, καθώς στην πλειοψηφία των ειδικοτήτων υπάρχει μόλις ένας γιατρός.
      Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού του ΠΕΔΥ Πάτρας Χαράλαμπος Μπονάνος, στο ΠΕΔΥ Αγίου Αλεξίου υπηρετούν σήμερα: 
  • 1 ΩΡΛ 
  • 1 ουρολόγος 
  • 1 δερματολόγος 
  • 1 νευρολόγος
  • 1 ρευματολόγος, 1 αγγειοχειρουργός, 1 ψυχίατρος, οι οποίοι κάνουν ιατρείο στο ΠΕΔΥ, μία έως δύο φορές την εβδομάδα.
       «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε όλες αυτές τις ειδικότητες να υπάρχει λίστα αναμονής, πλέον των δύο μηνών. Και λέω πλέον, διότι το σύστημα κλείνει μόλις συμπληρώνει τα ραντεβού των δύο επόμενων μηνών. Λίστα αναμονής δύο μηνών υπάρχει και στο οφθαλμολογικό ιατρείο» αναφέρει ο κ. Μπονάνος και προσθέτει: «Η κατάσταση θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, καθώς καθημερινά λήγουν συμβάσεις γιατρών. Εφυγε ήδη ένας παθολόγος, τις επόμενες ημέρες φεύγει μία γυναικολόγος, ο μοναδικός δερματολόγος συνταξιοδοτείται τους επόμενους μήνες. Από τους δύο ορθοπεδικούς που είχαμε, έφυγε ο ένας και μιλάμε για μία ειδικότητα, η οποία εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση. Εχουμε 4 παιδιάτρους και λήγει η σύμβαση των δύο. Σκεφτείτε τι θα γίνει, καθώς πέραν των τακτικών ραντεβού στηρίζουν και τη λειτουργία του Κέντρου Μητέρας Παιδιού». 
        Η έλλειψη γιατρών, και δη ειδικοτήτων, προκαλεί καθημερινές τριβές. «Γινόμαστε ο σάκος του μποξ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον τα ιατρεία μας εξυπηρετούν όχι μόνον τους ασφαλισμένους, αλλά και τους ανασφάλιστους, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν πουθενά αλλού. Επομένως, η προσέλευση έχει πολλαπλασιαστεί, χωρίς, όμως, τα ιατρεία να έχουν στελεχωθεί πλήρως. Ο πολίτης, λοιπόν, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του πουθενά αλλού και έρχεται σ' εμάς και δεν βρίσκει γιατρό ή σκοντάφτει σε μία πολύμηνη λίστα αναμονής, μοιραία θα διαμαρτυρηθεί. Η κατάσταση είναι άκρως προβληματική σε όλα τα επίπεδα» σημειώνει ο κ. Μπονάνος.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνον στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και στις υποδομές και τον εξοπλισμό.
«Ακόμα ''ψάχνουμε'' το ψηφιακό εμφανιστήριο, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο μαστογράφος. Εδώ κι ένα χρόνο, δεν γίνονται μαστογραφίες, περιμένοντας το συγκεκριμένο μηχάνημα. Περιμένουμε, ακόμα, έναν αξιόπιστο υπερηχογράφο, διότι αυτός που έχουμε δεν έχει όλα τα προγράμματα. Επίσης, αναμένουμε αξιόπιστο μηχάνημα για υπερήχους καρδιάς. Και φυσικά, και φέτος, θα υπάρξει πρόβλημα και με τον κλιματισμό και δεν θα μπορούμε να κάνουμε ιατρείο, διότι έχουν γίνει εμβαλωματικές εργασίες και όχι αντικατάσταση του πύργου ψύξης που χρειαζόταν».
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
       Παρά τις συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη Μονάδα, παράγεται ένα βαρυσήμαντο και σωτήριο έργο για χιλιάδες πολίτες. Το εναπομείναν προσωπικό, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Κανελλόπουλου και του αναπληρωτή του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, καθημερινά δίνει μάχη, για να μην αφήσει ακάλυπτους τους ασθενείς.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τον μήνα Φεβρουάριο.
      Συνολικά, στο γυναικολογικό, καρδιολογικό, νευρολογικό, οδοντιατρικό, ορθοπεδικό, οφθαλμολογικό, παθολογικό και παιδιατρικό ιατρείο, εξυπηρετήθηκαν 5.786 τακτικά περιστατικά και 1.306 επείγοντα. Επίσης, έγιναν 1.409 συνταγογραφήσεις. 
        Στον εργαστηριακό τομέα έγιναν 5.650 ορμονολογικές εξετάσεις, στον βιοχημικό 12.688 και στον αιματολογικό - ανοσολογικό 2.000. Στον οδοντιατρικό έγιναν 541 εξετάσεις προληπτικής οδοντιατρικής, 1.975 επισκέψεις, στον οδοντοπροσθετικό 138 επισκέψεις και εκτελέστηκαν οδοντιατρικές πράξεις σε 71 παιδιά. Στη Μονάδα Ενεσοθεραπείας αντιμετωπίστηκαν 200 περιστατικά και έγιναν και 30 αλλαγές τραυμάτων. Στο Κέντρο Μητέρας Παιδιού έγιναν 165 επισκέψεις και στην Ψυχιατρική Μονάδα Παιδιών και Εφήβων 255 επισκέψεις.

της Μαρίνας Ριζογιάννη Εφημερ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: