Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ του Σωματείου μας, για την ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ για τον ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ,


          H 12η ΜΑΗ, πού με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής έχει καθιερωθεί ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ, είναι μέρα γιορτής, μέρα επετείου, μέρα ελάχιστης ηθικής αμοιβής των Νοσηλευτών, ελάχιστη πράξη τιμής και αναγνώρισης στο έργο και την προσφορά των Νοσηλευτών σ’  όλο τον κόσμο, για το δύσκολο και σημαντικό έργο που επιτελούν. Παράλληλα όμως για εμάς, είναι μέρα ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ και ΑΓΩΝΑ, για την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτός ο ευαίσθητος κλάδος.
         Το Δ.Σ του Σωματείου μας με αφορμή αυτήν την ημέρα, την 12η του Μάη, την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, απευθύνει ΘΕΡΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ  σ΄ όλο το Νοσηλευτικό Προσωπικό του Νοσοκομείου μας, Νοσηλεύτριες-Νοσηλευτές-Μαίες κλπ.
          Η Φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, την οποία  το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών επέλεξε να αφιερώσει, στο να υπενθυμίσει ότι «Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ» και ότι η φροντίδα υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμη και προσιτή σε όλους, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή τις συνθήκες, βρίσκει το ΕΣΥ της χώρας μας να υποφέρει από τις πολιτικές της ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, της ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΧΗΣ και όχι μόνον και βέβαια τους ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, των οποίων ο ρόλος σε αυτό είναι εξαιρετικά κομβικός, καθώς οι Νοσηλευτές από την ίδια την φύση του επαγγελματικού τους προσδιορισμού, έχουν την δυναμική να αποτελέσουν μια Ηγετική Φωνή για την υλοποίηση αυτού του στόχου, να βρίσκονται   σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, σε ακόμη πιο δυσμενή θέση. Να εμπαίζονται από την κυβέρνηση με ψεύτικες ανακοινώσεις και εξαγγελίες, με καρατομήσεις Προϊσταμένων και μετακινήσεις Νοσηλευτών, με δεσμεύσεις  χωρίς αντίκρισμα και δυστυχώς να συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες:
Ø Με μεγάλες ελλείψεις Προσωπικού, ελλείψεις πού έχουν άμεσες επιπτώσεις στην λειτουργία τους. Ελλείψεις που υπερεντατικοποιούν την εργασία τους, που την  καθιστούν δύσκολη ίσως και επικίνδυνη. Ελλείψεις που πέρα από τις  άμεσες επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, έχουν επιπτώσεις και στην Υγεία των ίδιων των Νοσηλευτών, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ που δυστυχώς στον χώρο μας το τελευταίο διάστημα, δεν αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τους αρμοδίους και  σε πολλές περιπτώσεις δεν λαμβάνονται  καν υπ΄ όψιν τους, αντιμετωπίζονται με καχυποψία και δυστυχώς με  αναλγησία.
Ø Με αμοιβές περικομμένες και καθηλωμένες σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, αμοιβές που δεν ανταποκρίνονται στο έργο πού επιτελούν και προσφέρουν.
Ø Χωρίς καμία ιδιαιτερότητα έναντι των υπολοίπων Δημοσίων Υπαλλήλων, στα Συνταξιοδοτικά, στις ώρες εργασίας κλπ, παρά τις συνθήκες εργασίες τους και την ιδιαιτερότητα της δουλειάς τους.
Ø Με εξαντλητικά, κυκλικά και Ανθυγιεινά ωράρια και με τις Εργασιακές τους σχέσεις δυστυχώς να  καταπατούνται.
Ø Με συχνές εσωτερικές μετακινήσεις χωρίς την τήρηση των κείμενων διατάξεων, την έκδοση της σχετικής ημερησίας από τον Διοικητή και μάλιστα ερήμην τους τις πιο πολλές φορές.  Μετακινήσεις που κάποιες απ΄ αυτές είναι και υποβολιμαίες από Ιατρούς κλπ άλλους παράγοντες και δυστυχώς χωρίς να λαμβάνονται υπ΄ όψιν τα προβλήματα υγείας  και οι ιδιαιτερότητες των Συναδέλφων μας. Μετακινήσεις που, μαζί με την απρεπέστατη συμπεριφορά της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης και όχι μόνον, συμβάλλουν στο κλίμα εκφοβισμού - τρομοκρατίας και ομηρείας που υπάρχει και δυστυχώς συντηρείται εντονότατα στον ευαίσθητο αυτό κλάδο,
Ø Κλπ άλλα πάρα πολλά προβλήματα και καταστάσεις.
       Με δεδομένο λοιπόν αυτό το απαράδεκτο τοπίο, όπου  οι Νοσηλευτές καλούνται να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό για  να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας, είναι αναγκαίο και απαραίτητο το Υπουργείο Υγείας,  να αφήσει τις επικοινωνιακού χαρακτήρα διαδικασίες και κοροϊδίες και να ασχοληθεί επιτέλους με τα πραγματικά υπαρκτά προβλήματα, με τον ευαίσθητο Νοσηλευτικό κλάδο,  δίνοντας επιτέλους τις πρέπουσες και αναγκαίες γι΄ αυτόν, λύσεις. 
          Απέναντι σ΄ αυτήν την κατάσταση, που δυστυχώς δεν μας επιτρέπει να τιμάμε αυτήν την Παγκόσμια ημέρα, με αρτοκλασίες θυμιατά και κοινωνίες, με γιορτές και  με λουλούδια, αλλά με αγώνες και διεκδικήσεις.  
  Την ΤΡΙΤΗ 15/5/2018 ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟ τον ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ
               σε 3ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στις ώρες 10:00 – 13:00,
     με ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις  10:30 στον 1ο Όροφο του Ταχύρρυθμου
για να  ΑΛΛΗΛΟΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ για  τα  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
του ΚΛΑΔΟΥ στην κατεύθυνση της Αντιμετώπισής τους                      
                                        Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε 
ü ΣΕΒΑΣΜΟ στα  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και τις  ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ του Νοσηλευτικού Κλάδου και ιδιαιτέρως  στην  Καθημερινή  τους  Εργασία.  
ü Επαρκή ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ των Νοσηλευτικών ΜΟΝΑΔΩΝ-ΤΜΗΜΑΤΩΝ και ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, με ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.   
ü Καλύτερες και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, καλύτερους   μισθούς, Ανθυγιεινό, Προσλήψεις κλπ.
ü   Αναδρομική χορήγηση της διαφοράς του Επιδόματος Ευθύνης προϊσταμένων τμημάτων της Νοσηλευτικής και Ιατρικής Υπηρεσίας (Απόφαση Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας) 
ü  Απρόσκοπτη καταβολή και διπλασιασμός του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
ü Καθηκοντολόγιο με τον απαιτούμενο σεβασμό στο γνωστικό αντικείμενο και κανονισμούς λειτουργίας σε όλα τα τμήματα και υπηρεσίες.
ü Αναγνώριση της ιδιότυπης εργασιακής κατάστασης μισθολογικά, στο βασικό μισθό, στις νύχτες και αργίες, αλλά και την υπερωριακή απασχόληση.
ü  Ένταξη στα ΒΑΕ. Πλήρη ένταξη όλων και θεσμικά στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
ü Χορήγηση όλων όσων προβλέπονται γι΄ αυτόν τον κλάδο (Στολές-Παπούτσια και μέτρα Προστασίας), χωρίς εκπτώσεις, στο ακέραιο και στον χρόνο τους.
ü  Ενιαία βαθμίδα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όλοι οι Νοσηλευτές απόφοιτοι ΤΕΙ, που υπηρετούν στην Δημόσια Υγεία – Πρόνοια, θα πρέπει σταδιακά να ισοτιμηθούν τα πτυχία τους ως Ανώτατης Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και να ενταχθούν μισθολογικά- βαθμολογικά στη ΠΕ κατηγορία, για δε το ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό, ο τίτλος των εργαζομένων στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας- Πρόνοιας, να είναι ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό με αντίστοιχη περιγραφή στους Οργανισμούς όλων των Νοσοκομείων. Άμεση διέξοδο του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού στα ΤΕΙ, στο τρίτο έτος με κριτήριο την εμπειρία.
ü  Ενιαίος κλάδος για το Νοσηλευτικό Προσωπικό, με σαφή περιγραφή καθηκόντων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων, με αντίστοιχη μισθολογική και εργασιακή εξέλιξη. 
ü  Καθιέρωση εφημερίας Νοσηλευτή με αποζημίωση αντίστοιχη του λοιπού Επιστημονικού Προσωπικού. 
ü Επαρκή χρηματοδότηση.
ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  των  Ν Ο Σ Η Λ ΕΥΤΩ Ν – Μ ΑΙ Ω Ν
  στις  ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ  τους  και  στην  Καθημερινή  τους  Εργασία. 
                        Καλύτερη ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ και ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
                                                                                                        
Συναδέλφισες-οι 
        Η 12η Μάη του 2018, ας είναι ημέρα εορτασμού της ενότητας μας στους κοινούς εργασιακούς μας αγώνες!
Έχουμε την δύναμη, αρκεί να το πιστέψουμε!
Έχουμε την δυναμική, αρκεί να το δούμε!
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και την ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ της ΤΡΙΤΗΣ 15/5/18
                                                                                                                 ………………………………………
                                            Δ.Σ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  ¨ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ¨

Δεν υπάρχουν σχόλια: