Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΣΑ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ 12ης ΜΑΪΟΥ 2023

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΣΑ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ

 ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 ΤΗΣ 12ης ΜΑΪΟΥ 2023

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών το Δ.Σ. του Σωματείου μας αποφάσισε και ο φετινός εορτασμός να μην έχει το χαρακτήρα γιορτής αλλά να είναι ημέρα διεκδίκησης και αγώνα… Όπερ και εγένετο!

 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών συνέπεσε χρονικά με το τέλος της κυβερνητικής θητείας αλλά και με το τέλος της πανδημίας που επισήμως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Κατά συνέπεια είναι και ώρα του απολογισμού για ό,τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της Υγείας και σαφώς οι σκληροί δείκτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα αποτελέσματα ήταν τραγικά.

 

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό από επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών οι μόνιμοι Υγειονομικοί στα Νοσοκομεία, τα τελευταία 3 χρόνια, είμαστε λιγότεροι κατά -6.552 υπάλληλοι. Όλα αυτά τα χρόνια οι περιβόητες εξαγγελίες για 4.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που είχαν εξαγγελθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκε στο τέλος του ΄22 και ακόμη δεν έχουν βγεί τα οριστικά αποτελέσματα, να τονίσουμε εδώ πώς αυτές οι προσλήψεις δεν θα ενισχύσουν τα Νοσοκομεία με νέο προσωπικό αλλά ουσιαστικά είναι ανακύκλωση μέρους του ήδη υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού.

 

Η μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού που έδωσε και αυτό τη μάχη στα χρόνια της πανδημίας ουσιαστικά κατέληξε στις καλένδες, αθετώντας ουσιαστικά την υπόσχεση που είχε δώσει ο Υπουργός Υγείας, όταν «εκλιπαρούσε» τους υγειονομικούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ και να συμβάλλουν και αυτοί στην αντιμετώπιση της COVID-19.

 

Για την ένταξη μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) είπαμε ξανά πώς ήταν η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ και το μόνο που μας έμεινε ήταν τα υποκριτικά χειροκροτήματα και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα!

 

Έχουμε όμως να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας για εμάς τους Υγειονομικούς και γενικότερα για το ΕΣΥ, που κατά κύριο λόγο και σκοπός τους ήταν να ΔΙΧΑΣΟΥΝ τους Υγειονομικούς. Να θυμηθούμε την προσπάθεια δημιουργίας Ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου με αποκλεισμό της κατηγορίας των ΔΕ Νοσηλευτών, την εφαρμογή καθηκοντολογίων που δημιούργησαν τεράστιες δυσλειτουργίες στην άσκηση των νοσηλευτικών πράξεων και συνεπώς στη λειτουργία των Νοσοκομείων, η τακτική του διαίρει και βασίλευε με τον απαράδεκτο διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

 

Επιτομή της διχαστικής τακτικής που ακολουθούσε η απελθούσα κυβέρνηση ήταν το ζήτημα της μεταβολής του Επιδόματος της Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας όπου η συντριπτική πλειονότητα των Υγειονομικών θα πάρει ψίχουλα, ένα σημαντικό ποσοστό δεν θα πάρει απολύτως τίποτα, όσοι ήταν εκτός θα παραμείνουν εκτός, ενώ ένα μικρό ποσοστό θα δει και μειώσεις!!!

 

Για το ΕΣΥ υπήρξαν νομοθετικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, όπως η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, η θέσπιση των απογευματινών ιδιωτικών χειρουργείων και τέλος η χαριστική νομοθέτηση για το πέρασμα του Παιδοογκολογικού Τμήματος στα χέρια ιδιώτη.

 

Κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που είχαμε στη Διοίκηση του Νοσοκομείου μας, αναφερθήκαμε κυρίως σε ζητήματα που άπτονται στις αρμοδιότητες της Διοίκησης και χρήζουν αντιμετώπισης: 

 

Συγκεκριμένα η γενικότερη μείωση του μόνιμου Νοσηλευτικού προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία αντανακλά και στο δικό μας Νοσοκομείο όπου την περίοδο 2019-2022 είμαστε λιγότερο Νοσηλευτικό προσωπικό κατά -40 υπαλλήλους. Η τεράστια έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι αδιαμφισβήτητη και αποτυπώνεται στα χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και ημέρες αδειών στο καταπονημένο προσωπικό.

 

Επιπροσθέτως, οι κάκιστες συνθήκες εργασίας οδηγούν πολλούς Συναδέλφους στην αλλαγή επαγγέλματος με χαρακτηριστικά παραδείγματα Συνάδελφοι που υπηρετούν το Νοσηλευτικό Λειτούργημα για πάνω από μια 20ετία να αναγκάζονται πάλι στα 45 χρόνια τους να κάτσουν στα θρανία για απόκτηση νέου πτυχίου που θα τους οδηγήσει σε αλλαγή ειδικότητας κυρίως προς το Διοικητικό Κλάδο. Στο Νοσοκομείο μας αυτές οι περιπτώσεις που είναι σε αναμονή φτάνουν περίπου τις 20. Η τραγικότητα της κατάστασης οδηγεί και στη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης Συναδέλφων με μειωμένη σύνταξη, πράγμα που συμβαίνει κυρίως στο Νοσηλευτικό κλάδο.

 

Το Νοσηλευτικό επάγγελμα είναι από τα επαγγέλματα που οι εργαζόμενοι σε αυτό παρούσιαζουν υψηλά ποσοστά σε προβλήματα υγείας λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών, της εξουθένωσης (burn out), του χρόνιου στρες κ.λπ. με αποτέλεσμα να υπάρχουν υψηλά ποσοστά αναρρωτικών αδειών. Γι’ αυτό τα λόγο και στηλιτεύσαμε την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΦΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ και μάλιστα σε Συναδέλφους με σοβαρές παθήσεις όπως καρκινοπαθείς, που τους κόπηκαν οι άδειες και σημαντικά ποσά από το μισθό τους. Τονίστηκε ότι η Υπηρεσία θα πρέπει να δείχνει περισσότερη ενσυναίσθηση για τόσο σοβαρά θέματα και δη σε εργαζόμενους που έχουν προσφέρει στην Υπηρεσία και στους ασθενείς.

 

Όσον αφορά την επιφόρτιση του Νοσηλευτικού προσωπικού με άλλα καθήκοντα (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη) τονίστηκε ότι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί π.χ. με Νοσηλευτικό προσωπικό που λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορεί να ασκήσει τα νοσηλευτικά καθήκοντα, έτσι ώστε να κερδηθεί περισσότερος χρόνος για τη νοσηλεία και όχι να δαπανάται στη γραφειοκρατία.

 

 

Έγινε αναφορά για τα προβλήματα στα Χειρουργεία, που παρόλο που άνοιξε πάλι η 4η αίθουσα και θα πρέπει να ανοίξει και η 5η όπως προ πανδημίας, φαινόμενα που προκαλούν δυσλειτουργία εξακολουθούν να υπάρχουν, πράγμα που δείχνει πώς το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στη μη λειτουργία όλων των αιθουσών αλλά και σε πρακτικές ορισμένων όπως πολλάκις έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι.

 

Για τις μεταστεγάσεις Κλινικών υπήρξε σαφώς μια προχειρότητα με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μονομερής αύξηση κλινών χωρίς αυτή να συνοδεύεται και από την ανάλογη αύξηση Νοσηλευτικού προσωπικού οξύνοντας το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού με τη συνακόλουθη επιβάρυνση του υπάρχοντος προσωπικού.

 

Επίσης, αναφέρθηκε και η λειτουργία του ΤΕΠ όπου για αρκετό καιρό λειτουργεί και σαν «Κλινική» χωρίς να πληροί τέτοιες προϋποθέσεις, νοσηλεύοντας 15-20 ασθενείς επί καθημερινής βάσης προκαλώντας δυσλειτουργίες, επιβαρύνει τους εργαζόμενους του ΤΕΠ και εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς.

 

Τέλος, για τις διαβόητες καρατομήσεις Προϊσταμένων τονίστηκε για άλλη μια φορά πώς αυτή η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ τακτική, που συμβαίνει διαχρονικά, θα πρέπει να σταματήσει έτσι ώστε να μην καταρρακώνονται προσωπικότητες και καριέρες για να σταματήσει η ομηρία των Νοσηλευτικών Στελεχών από την εκάστοτε Διοίκηση. Το πρόβλημα συνίσταται στη μη λειτουργία των Συμβουλίων Κρίσεων εδώ και 20 χρόνια περίπου. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι Νοσηλευτικές Διεθύνσεις και οι Προϊστάμενες να είναι άβουλες και πλήρως ελεγχόμενες χωρίς την απαιτούμενη βούληση και πυγμή που απαιτούνται.

 


ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: