Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Ενημέρωση για ό,τι συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, που πραγματοποιήθηκε στις 26/4/2023.

Ενημέρωση για ό,τι συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, που πραγματοποιήθηκε στις 26/4/2023. 

Πραγματοποιήθηκε η Γ.Σ. του Σωματείου μας στην αίθουσα του Ταχύρρυθμου, που αποδείχθηκε μικρή, και που άμεσα θα πρέπει να μας αποδοθεί η αίθουσα τού πρώην εμβολιαστικού κέντρου, θέμα  για το οποίο το Σωματείο μας  με έγγραφο αίτημα  ήδη έχει ζητήσει να υλοποιηθεί.

Ήταν μια ενημερωτικού χαρακτήρα Γ.Σ. με τα θέματα όπως είχαν γνωστοποιηθεί μέσα από την πρόσκληση. Η Γ.Σ. αυτή συνέπεσε με το τέλος της κυβερνητικής θητείας αλλά και με το τέλος της πανδημίας, που βρίσκει εμάς τους εργαζόμενους Υγειονομικούς και το ΕΣΥ σε πολλή χειρότερη θέση. 

Για τα μισθολογικά μας θέματα τονίστηκε πώς οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι στα ίδια επίπεδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και οι υποσχέσεις της κυβέρνηση για «αύξηση» στους μισθούς μας παραπέμπεται για το μέλλον και δη από το 2024 και μετά!!!  Ο κατώτατος μισθός στο δημόσιο είναι η πρώτη φορά που είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Η πρόσφατη ψήφιση μεταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη και το χειρότερο όλων διχαστική για τους εργαζόμενους. Δυστυχώς το 20% των εργαζομένων παραμένει εκτός του ανθυγιεινού, το 15% δεν θα πάρει καμία απολύτως αύξηση ενώ μια μικρή μερίδα εργαζομένων θα υποστεί και μείωση.

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτες, η περιβόητη προκήρυξη ΑΣΕΠ των 4000 θέσεων που είχε εξαγγελθεί από τον Σεπτέμβρη του 2020 κατέληξε να γίνει στο τέλος του ΄22 και στις αρχές του ’23. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν θα έχουμε ενίσχυση των Νοσοκομείων με νέο προσωπικό αλλά ένα μέρος από το υπάρχον επικουρικό προσωπικό θα μονιμοποιηθεί.

Μέσα από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών βλέπουμε ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, τα τελευταία 4 χρόνια, είναι 6500 λιγότεροι.  Οι επικουρικοί που μπήκαν στο ΕΣΥ τα χρόνια της πανδημίας με την υπόσχεση μονιμοποίησης, είναι ουσιαστικά όμηροι και εξαπατημένοι όπως συμβαίνει και με τους συναδέλφους ΟΑΕΔ και ΣΟΧ, που για χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στα μελλοντικά σχέδια της τωρινής κυβέρνησης όπως ειπώθηκε από τον  Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη είναι η μετατροπή όλων των Δημόσιων Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) όπως έγινε και με το Παιδοογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Παίδων, με τα δυσάρεστα επακόλουθα για τους ασθενείς, τους πολίτες και για τους εργαζόμενους.

Για την Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση, συμμετέχουμε και εμείς στην Απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ διότι δεν έχει ως στόχο να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και την αναβάθμιση των υπαλλήλων αλλά να οδηγήσει σε απολύσεις, περικοπή μισθού, κλείσιμο Υπηρεσιών και Δομών. Πώς θα γίνει η αξιολόγηση με υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες Δομές και με Προϊστάμενες/ους που δεν έχουν κριθεί και είναι με ανάθεση;

Σχετικά με τις καρατομήσεις και τις αλλαγές Προϊσταμένων τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι ήταν άδικες, απαράδεκτες από κάθε άποψη και είχαν άλλους στόχους. Το βασικό πρόβλημα έγκειται στη μη σύσταση των Συμβουλίων Κρίσεων Διευθυντών και Προϊσταμένων που θα οδηγούσε στην εξάλειψη του φαινομένου του βολέματος των εκλεκτών από την εκάστοτε Διοίκηση. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί πάγια θέση και διεκδίκηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Για τον τρόπο λειτουργίας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου στηλιτεύθηκε η απαράδεκτη τακτική να γίνονται δεκτά προς εξέταση θέματα που έχουν προσφάτως υποβληθεί ενώ να λιμνάζουν για πολύ καιρό αιτήσεις Συναδέλφων που είχαν υποβληθεί σε προγενέστερο χρόνο.

Τέλος, για το φλέγον θέμα των οικονομικών του Σωματείου μας έγινε εκτενής αναφορά και έγιναν γνώστες πολλοί περισσότεροι Συνάδελφοι μέσα από τη δια ζώσης ενημέρωσή τους.

Αυτή είναι μια συνοπτική ενημέρωση για το τι ελέγχθη στη Γενική Συνέλευση και καλό θα είναι όλοι οι Συνάδελφοι να συμμετέχουν στις Γ.Σ. για ενημέρωση, με δικές τους  τοποθετήσεις και να συμμετέχουμε όλοι στη λήψη αποφάσεων που θα λαμβάνονται από τις Γ.Σ. διότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: