Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

12 ΜΑΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ- ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΜΕ 3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ¨Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ¨

   ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ¨Ο  ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑΣ¨        

         ΤΑΧ.  ΔΝΣΗ:  ΤΣΕΡΤΙΔΟΥ 1.  Τ.Κ.26335. ΤΗΛ.2613601987.  FAX.:2613601986.

                     E-MAIL:Somippok@otenet.gr          http://www.somippok.blogspot.com

Αριθμ. Πρωτ:……........66                                          ΠΡΟΣ: Ολους τους Συναδέλφους – Μέλη μας.

ΚΟΙΝ: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πάτρα…………......10.5.23. 

12 ΜΑΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

 ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΛΑΔΟ

Συναδέλφισσες k΄ Συνάδελφοι.

Το Δ.Σ του Σωματείου μας με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, (12Μάη)και των Μαιών (5 Μάη)

Απευθύνει ΘΕΡΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ

σ’  όλο  το  Νοσηλευτικό  προσωπικό  του  Νοσοκομείου  μας

 καθώς επίσης και το Μαιευτικό, που γιόρταζε την 5/5/23

H 12 Μάη 2023, βρίσκει το Νοσηλευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση το ΕΣΥ σε τραγική κατάσταση.Η Υποστελέχωση θερίζει τους εναπομείναντες Νοσηλευτές, οι οποίοι απεγνωσμένα προσπαθούν είτε να αλλάξουν εργασιακό χώρο, είτε να φύγουν στο εξωτερικό, είτε να αλλάξουν επάγγελμα. Έτσι άλλη μια χρονιά, βρίσκει το Νοσηλευτικό κλάδο σε ακόμη πιο δεινή  θέση.Καμία από τις δεσμεύσεις για ένταξη στα ΒΑΕ, Μόνιμες προσλήψεις Νοσηλευτών,Μονιμοποίηση Συμβασιούχων , δεν έγινε πραγματικότητα.

Και η φετινή ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ βρίσκει το Νοσηλευτικό κλάδο ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΥΣ και  ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΥΣ, τόσο γενικά όσο κι ειδικά. Σε ότι αφορά τον χώρο μας την τραγικότητα της κατάστασης την καταμαρτυρούν τα χιλιάδες οφειλόμενα Ρεπό και άδειες, που για να δοθούν θα πρέπει το Νοσοκομείο να κλείσει τουλάχιστον για 6 μήνες.

Για μια χρονιά ακόμα τα αιτήματα των Νοσηλευτών,που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας  παραμένουν προκλητικά άλυτα.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

·   Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις από την αρχή του εργασιακού μας βίου, με θεσμικά και οικονομικά οφέλη. Φτάνει πια ο διαχωρισμός με τους συναδέλφους Νοσηλευτές στον ιδιωτικό τομέα που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, καθώς επίσης και οι συνάδελφοι  στα Νοσοκομεία που διορίστηκαν μετά το 2011, και όλοι οι συνάδελφοι επικουρικοί που επίσης υπάγονται στα ΒΑΕ.Δεν είναι τυχαίο που ο κλάδος μας είναι στη 2η θέση σε συχνότητα εμφάνισης μυοσκελετικών παθήσεων μετά τον κλάδο των Κατασκευών και ότι το 52% των Υγειονομικών σύμφωνα με μελέτες αναφέρει «εργασιακό άγχος».

· Επαρκή Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό. Λείπουν από το ΕΣΥ 20.000 Νοσηλευτές.Κατά μέσο όρο η αναλογία Νοσηλευτών ανά 1000 κατοίκους στις χώρες του ΟΟΣΑ πλησιάζει τους 9 με 10. Στις Σκανδιναβικές χώρες αγγίζει τους 18 όταν στη χώρα μας αντιστοιχούν περίπου 3 Νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους.Σε άλλη έκθεση, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 0,4 Νοσηλευτές ανά κλίνη,απαράδεκτο και επικίνδυνο, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 2,03 Νοσηλευτές ανά κλίνη.

· Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, Επικουρικοί 3μηνίτες)

Δεν τιμά κανέναν αυτοί οι Συνάδελφοι να βρίσκονται υπό το καθεστώς ομηρίας, την στιγμή που απ’ όλους είναι αποδεκτό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

· Δημιουργία Ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις κατηγορίες (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ). Μέσω του κλάδου οι Νοσηλευτές θα αναπληρώνονται άμεσα σε περίπτωση συνταξιοδοτήσεων. θα έχουν δικό τους ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς και το δικό τους καθεστώς αξιολόγησης.

·  Μισθολογική αναβάθμιση στο σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού. Αύξηση του ωρομισθίου  για αργίες - νύχτες (δεν νοείται 8 ευρώ αμοιβή για την νύχτα). Διπλασιασμός του ανθυγιεινού επιδόματος. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Επαναφορά των 37,5 ωρών εργασίας, που κατήργησε το Μνημόνιο το 2012, διεκδίκηση για 35ωρο/7ωρο πενθήμερο για τους Υγειονομικούς.

·     Την απόσυρση των πρόσφατων Καθηκοντολογίων του Νοσηλευτικού κλάδου, που το μόνο που πρόσφεραν ήταν ο διχασμός.Διάλογος από μηδενική βάση με προοπτική δημιουργίας Καθηκοντολογίων που να οδηγούν στην αναβάθμιση του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος και Επιστήμης, που πυρήνα θα έχει την Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, όπου με μεταβατικές διατάξεις θα δίνεται η δυνατότητα ένταξης σε αυτή, τον κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ.

·     Κρίσεις Προϊσταμένων και Διευθυντών.  Έχουν περάσει κοντά 20 χρόνια χωρίς να έχουν γίνει κρίσεις. Να μπει τέλος στο ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ φαινόμενο της καρατόμησης των Νοσηλευτικών στελεχών και της αναβίωσης του κομματικού κράτους στα Νοσοκομεία, που δηλητηριάζουν το νοσηλευτικό κόσμο και δυσχεραίνουν το έργο του.

·     Επέκταση της 10ημερης ειδικής άδειας και σε άλλα Νοσηλευτικά τμήματα.

·  Νοσηλευτικές ειδικότητες.Στους κατόχους να χορηγείται επιπλέον ένα μισθολογικό κλιμάκιο.

·     Μέριμνα και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των Συναδέλφων μας.

·  Σύσταση Τομέα Μαιευτικής/Περιγεννητικής φροντίδας  στα Νοσοκομεία που έχουν Μαιευτήρια.

·     Κατοχύρωση θεσμικού πλαισίου και τοποθετήσεων στα Νοσηλευτικά  τμήματα.

·  Σύσταση και λειτουργία της επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

 

                                Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε

ü    Αύξηση του προϋπολογισμού για την Δημόσια Υγεία.

ü    Προάσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Όχι στην Ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ- Όχι στα απογευματινά Ιδιωτικά χειρουργεία (οι Νοσηλευτές δεν θέλουν αύξηση του μισθού τους  από την τσέπη των ασθενών)

ü    Όχι στην επαναφορά των εργολάβων.

ü    Όχι στην μετατροπή των Νοσοκομείων σε  ΝΠΙΔ.

 

 

Τα προβλήματα γεννούν πίεση και ο φόρτος εργασίας τάσεις φυγής, γι’ αυτό την 12 ΜΑΗ που για εμάς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ, αλλά ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ και ΑΓΩΝΑ, σας ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ, στην ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  στις ώρες 09:00-12:00 και βεβαίως στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 09:30 στην ΠΥΛΗ.

 

 

Δ.Σ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: