Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Ανησυχία για εξαγγελίες περί μετατροπής Νοσοκομείων σε Ν.Π.Ι.Δ.

Για τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας, το συνταξιοδοτικό, τις προσλήψεις, το επίδομα επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας κ.ά. είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Βόλου από εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Παπαναστάσης, ανέφερε ότι η ΠΟΕΔΗΝ, είναι η μοναδική ομοσπονδία δημοσίου τομέα που τα προηγούμενα χρόνια έκανε γνωστά τα προβλήματα στη δημόσια υγεία, με κινητοποιήσεις κ.ά. Τόνισε ότι η πανδημία όξυνε τα προβλήματα, όπως ελλείψεις σε κρεβάτια και προσωπικό, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυξήθηκαν τα κρεβάτια στην πανδημία, ήλθε προσωπικό, αλλά επικουρικό και όχι μόνιμο. Ελπίζουμε να παραμείνουν οι επικουρικοί γιατί απαραίτητοι. Αν φύγουν οι επικουρικοί, αυτό θα είναι «μεγάλη τρύπα»». Ο κ. Παπαναστάσης, συμπλήρωσε ότι, οι υγειονομικοί θα διεκδικήσουν την μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, είτε απευθείας αν βρεθεί μέση τομή και λύση από την κυβέρνηση, καθώς για να γίνει νομιμοποίηση των επικουρικών θα πρέπει να γίνει είτε με αλλαγή συντάγματος είτε με αυξημένη μοριοδότηση για το νοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων, καθώς όπως είπε «οι 10.000 προσλήψεις είναι ένα καλό νούμερο αλλά όχι αρκετό, καθώς οι ελλείψεις πολύ περισσότερες».
Όσον αφορά στους μισθούς ο κ. Παπαναστάσης είπε «ζητάμε αύξηση μισθών που είναι «παγωμένοι». Έχει χαθεί κάθε μισθολογικό κλιμάκιο των χρόνων 2016 και 2017, έχουμε χαμένα δώρα. Ζητάμε την ένταξη στα ΒΑΕ. Δεν νοείται νοσηλευτής 67 χρόνων να προσφέρει υπηρεσίες στα χειρουργεία. Στα 67 χρειάζεται ο ίδιος νοσηλεία».
Από την πλευρά του το μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ Παναγιώτης Παντέλης, επεσήμανε ότι «παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί, τα προβλήματα υποστελέχωσης, αξιοκρατίας, αξιολόγησης, μισθολογικό χρηματοδότηση κ.ά. παραμένουν. Από το 2010 μέχρι τώρα είχαμε πάνω από 39.000 αποχωρήσεις στο ΕΣΥ που δεν έχουν καλυφθεί και διαχρονικά έχουμε πάνω από 20.000 κενά». Ο κ. Παντέλης, τόνισε την ανάγκη η κοινωνία που χειροκροτούσε τους εργαζόμενους στην πανδημία να σταθεί και τώρα κοντά τους, για ένα ισχυρό ΕΣΥ. «3.000 άτομα αποχωρούν κάθε χρόνο» ανέφερε και συνέχισε «μας ανησυχούν οι δηλώσεις του κ. Πλεύρη λίγο πριν τις εκλογές ότι η Ν.Δ. θα μετατρέψει τα Νοσοκομεία σε Ν.Π.Ι.Δ., που αυτό αλλάζει και το καθεστώς των υπαλλήλων, αλλά και της προσβασιμότητας των πολιτών».
Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου Ντίνος Μηνδρινός, αναφέρθηκε κι αυτός με τη σειρά του, στο πρόβλημα της υποστελέχωσης και πώς θα αντιμετωπιστεί. Όπως είπε «είχαμε ανακοίνωση για προσλήψεις που δεν έγιναν. Εμείς είχαμε ζητήσει ως νοσοκομείο 106 άτομα το 2023. Είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να τα δούμε συλλογικά και να τα διεκδικήσουμε».

Αναδημοσίευση από: e-thessalia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: