Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Ομιλία του Προέδρου του Σωματείου μας στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας την Εργατική Πρωτομαγιά

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ/ΟΙ,

 

137 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886.

 

Όσα χρόνια και αν περάσουν η 1η Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τίμης για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας!

 

Η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα «κόκκινη» και έτσι θα παραμείνει στην Ιστορία, και είναι κόκκινη γιατί είναι ποτισμένη με αίμα εργαζομένων.

 

Τίποτα δεν υπήρξε δεδομένο και τίποτα δεν χαρίστηκε.

 

Ούτε το 8ωρο, ούτε οι άδειες, ούτε η Κυριακή αργία, ούτε οι ΣΣΕ, ούτε η κοινωνική ασφάλιση, ούτε η Δημόσια Υγεία και Παιδεία.

 

Τίποτα  δεν είναι δεδομένο και τίποτα δεν χαρίζεται!

 

Οι κατακτήσεις αυτές έχουν μπει ήδη στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

 

Διαλύει τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεια, Παιδεία και Κοινωνική Ασφάλιση.

 

Τα τραγικά αποτελέσματα με τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από τη διαχείριση της πανδημίας  είναι αποτέλεσμα της διάλυσης του ΕΣΥ.

 

Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών έχει πάρει σάρκα και οστά, το παιδοογκολογικό χαρίστηκε σε ιδιώτη και έπεται συνέχεια των ιδωτικοποιήσεων των Δημόσιων Νοσοκομείων όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας   Πλεύρης  με τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, όπου ο κόσμος θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 

Μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους είναι να ορθώσουμε το ανάστημά μας  και να βάλουμε φραγμό στο νεοφιλελέυθερο ολετήρα της κυβέρνησης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών σε βάρος των πολλών και  των εργαζομένων της μισθωτής εργασίας.

 

Το οκτάωρο καταργήθηκε με τις απλήρωτες υπερωρίες.

 

Οι μισθοί μας έχουν εξανεμιστοί μετά από 14 χρόνια μισθολογικής καθήλωσης και το βιοτικό μας επίπεδο είναι στα τάρταρα από την ακρίβεια που καλπάζει και την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια. Στις πρώτες 15 μέρες ο μισθός εξαφανίζεται!

 

Οι ΣΣΕ είναι ανύπαρκτες.

 

Το δικαίωμα στην απεργία έχει ποινικοποιηθεί και τα συνδικάτα οδηγούνται στα δικαστήρια όπως πρόσφατα με τις συνεχείς προσφυγές Βορίδη για να κηρυχθεί παράνομη η Απεργία – Αποχή από την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση.

 

Ο μαζικός ξεσηκωμός με χιλιάδες εργαζόμενους, τη νεολαία, φοιτητές και μαθητές στους δρόμους για να μην ξανασυμβεί το έγκλημα των Τεμπών και για να ακούγεται η φωνή των εργαζομένων που επισημαίνουν τα κακώς κείμενα, αποτελούν το εφαλτήριο και δίνουν ελπίδα για  δυναμικούς αγώνες ενάντια στο ζοφερό και δυστοπικό μέλλον που μας επιφαλάσσουν!

 

Γι’ αυτό Συναδέλφισσες/οι,

 

Όλοι οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς μας και μέσα από τους συλλογικούς μας αγωνες στα Σωματεία μας ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

·Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, τουλάχιστον ίσες με την     αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού

· Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς αλληλεγγύης.

· Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17

· Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

· Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού

· Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και          ανθυγιεινής εργασίας.

· Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.

·  Ένταξη των Υγειονομικών στα ΒΑΕ 

· Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

·Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης.

· Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

 

 Συναδέφισσες/οι,


ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ, ΜΕ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΠΟΥ ΒΙΩΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΜΑΣ


ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟΥΣ – ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ  & ΝΙΚΗΦΟΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!


ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: