Το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και το αντίστοιχο Τμήμα του «Αγίου Ανδρέα» εφαρμόζουν πρωτοποριακά τις νέες μεθόδους χορήγησης αναισθησίας.
Νέα φάρμακα που μειώνουν αλλά και ελέγχουν τις παρενέργειες στον ασθενή που λαμβάνει αναισθησία προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργηθεί επέμβαση, έχουν στη διάθεσή τους οι αναισθησιολόγοι. Παράλληλα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προβλέπουν κι έτσι να προλαμβάνουν εάν ο ασθενής θα εμφανίσει διεγχειρητική υπόταση.
Μάλιστα το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και το αντίστοιχο Τμήμα του «Αγίου Ανδρέα» εφαρμόζουν πρωτοποριακά αυτές τις μεθόδους. Τα αποτελέσματά τους μάλιστα τα παρουσίασαν προ ημερών στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναισθησιολογίας που φιλοξενήθηκε στην Κέρκυρα.
Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών με επικεφαλής τον διευθυντή του Αναισθησιολογικού Τμήματος, Γρηγόρη Βογιατζή, στο συνέδριο συμμετείχαν κι έκαναν σειρά εισηγήσεων ενώ είχαν και ενεργό συμμετοχή στα εκπαιδευτικά μαθήματα η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αδαμαντία Αρέθα, ο διευθυντής ΕΣΥ Θεοφάνης Βρεττός, η επιμελήτρια Αναστασία Ζώτου και ειδικευόμενοι της Κλινικής.
«Σήμερα έχουν αλλάξει πολύ τα δεδομένα και χορηγούμε αναισθησία με πολύ μεγάλη ασφάλεια» μας είπε η κ. Αρέθα προσθέτοντας:
«Εχει πραγματοποιηθεί πραγματική επανάσταση στον χώρο της αναισθησιολογίας, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη πάρα πολλές μελέτες που θα μας οδηγήσουν σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, ώστε να χορηγούμε με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια αναισθησία στους ασθενείς μας».
Ενδεικτικά η κ. Αρέθα μας περιγράφει: «Για παράδειγμα η φαρμακευτική ουσία σουγκαμαντέξ (Sugammadex) είναι μία επανάσταση. Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό και αποτελεσματικό αντίδοτο που χορηγούμε στους ασθενείς και προλαμβάνει σοβαρές επιπλοκές του αναπνευστικού αλλά και τη μυϊκή αδυναμία, που μπορεί να προκαλέσει κάποιο από τα χορηγούμενα σκευάσματα για αναισθησία. Επίσης έχουμε νέες υπεργλωττιδικές συσκευές που είναι πιο ασφαλείς και μειώνουν τις επιπλοκές της διασωλήνωσης».
Παράλληλα όμως με όλα αυτά τα φάρμακα και τις συσκευές όπως υπογραμμίζει η κ. Αρέθα «έχει ενισχυθεί πολύ και η εκπαίδευση των ειδικευόμενων και των νέων γιατρών, ώστε να αντεπεξέλθουν στην πολύ δύσκολη ειδικότητα της αναισθησιολογίας».
ΣΤΟΝ «ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ»
Από το μέτωπο του «Αγίου Ανδρέα» ο διευθυντής Αναισθησιολογίας Αλέξης Τριαντόπουλος και ο ειδικευόμενος Βασίλης Μποβιάτσης, παρουσίασαν νέες μεθόδους που εφαρμόζουν στο ενικό Κρατικό Νοσοκομείο.
«Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στην αναισθησιολογία, μπορούμε πέραν των άλλων να προβλέπουμε τη διεγχειρητική υπόταση προτού συμβεί. Για παράδειγμα 20 λεπτού προτού πέσει η πίεση του ασθενούς σε ένα χειρουργείο υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης κι έτσι να λάβουμε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα».
Η ίδια ομάδα παρουσίασε ένα πειραματικό μοντέλο στη χρήση των υπερήχων στην αναισθησιολογία. «Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνουμε να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στις διηθήσεις που κάνουμε πριν το τέλος του χειρουργείου με τη χρήση υπερήχου. Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς μας δεν βιώνουν μετεγχειρητικό πόνο».
Καταλήγοντας ο κ. Τριαντόπουλος τονίζει ότι το Αναισθησιολογικό Τμήμα του «Αγίου Ανδρέα» έχει εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα. «Ο διοικητής μας, Ηλίας Θεοδωρόπουλος, μας έχει βοηθήσει σε μέγιστο βαθμό. Κι εξηγώ προχώρησε στην αγορά τεσσάρων υπερσύγχρονων μηχανημάτων αναισθησίας για την απρόσκοπτη παροχή αναισθησίας. Επίσης μας προμήθευσε με αισθητήρες βάθους αναισθησίας. Κυρίως τον ευχαριστούμε για την αγορά του σύγχρονου στηλαιού διασωλήνωσης και βιντεολαρρυγγοσκοπείου. Και εκφράζω τις ευχαριστίες μου διότι το Αναισθησιολογικό τμήμα του “Αγίου Ανδρέα” έχει καταστεί πλήρες σε όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες που υπάρχουν διεθνώς και παρέχουν μεγίστη ασφάλεια στους ασθενείς μας».
Αναδημοσίευση από: pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου