Σε ψηφιακές ελπίζει να μετατρέψει πολλές υπηρεσίες του τομέα Υγείας, το Υπουργείο Υγείας. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης, έχουν σχεδιάσει μια σειρά αλλαγών, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα στις 21 Μαΐου.
Άλλωστε από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν εξασφαλιστεί 278 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών υγείας, που θα διευκολύνουν τις νοσηλείες στα νοσοκομεία αλλά και την περίθαλψη γενικότερα.
Ωστόσο, οι δυσκολίες προς ώρας φαίνεται να είναι πολλές, καθώς απαιτείται ένας συνολικός ανασχεδιασμός των υπηρεσιών ώστε να μπορούν να συντονιστούν όλοι οι φορείς υγείας μεταξύ τους, όπως το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ αλλά και ο ιδιωτικός τομέας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Υγείας με τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Ανάπτυξη εθνικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη
- Βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων με έμφαση στην ανάπτυξη κλινικών πληροφοριακών συστημάτων και την τροφοδότηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας,
- Πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό για τη διαχείριση του καρκίνου και
- Ενίσχυση δράσεων τηλεϊατρικής
Ψηφιακά τα νοσοκομεία
Το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές καταρχάς στα νοσοκομεία τα οποία σταδιακά θα πρέπει να μετατρέψουν τις περισσότερες υπηρεσίες τους σε ψηφιακές ώστε οι ασθενείς όταν τα επισκέπτονται για θεραπεία, να μη χρειάζονται να κουβαλούν τσάντες ολόκληρες με εξετάσεις, εξιτήρια και άλλα έγγραφα.
Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει:
Ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών των ασθενών.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά δεδομένα σε ψηφιακή μορφή. Οι ασθενείς θα «συνοδεύονται» από τον προσωπικό ψηφιακό τους φάκελο ο οποίος θα περιέχει σε ηλεκτρονική μορφή τις νοσηλείες τους, τα φάρμακά τους, τις θεραπείες που έχουν ακολουθήσει ώστε να μπορούν τα δεδομένα αυτά να χρησιμοποιηθούν από κάθε μονάδα υγείας ή γιατρό.
Τα πρώτα βήματα επιχειρούνται ήδη στο ΕΣΥ με την ψηφιοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων και των εξιτηρίων αλλά η διαδικασία προχωρά αργά.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.
Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας του πολίτη προς ώρας είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο αφού ενώ είχε αρχίσει να δημιουργείται τα προηγούμενα χρόνια μπλόκαρε λόγω της έλλειψης προσωπικών γιατρών που δημιουργούν και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά τον φάκελό του.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στην Κρήτη είναι έτοιμο αντίστοιχο σχέδιο από το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), το οποίο έχει εφαρμόσει ατομικό φάκελο υγείας σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού και μάλιστα χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόστος.
Είναι ενδεικτικό ότι τα νοσοκομεία της Κρήτης επικοινωνούν μεταξύ τους ψηφιακά εδώ και καιρό και η μία μονάδα υγείας και το προσωπικό της, μπορεί να βλέπει από απόσταση τον ιατρικό φάκελο ασθενούς που βρίσκεται σε άλλη περιοχή.
Το μόνο βέβαιον είναι ότι η σύνδεση όλων των δεδομένων υγείας θα πρέπει να γίνει μεταξύ νοσοκομείων και των άλλων δημοσίων μονάδων υγείας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μπορούν οι γιατροί να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης της υγείας των ασθενών.
Με τον τρόπο αυτό βέβαια θα είναι εφικτός και ο έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς συχνά πληρώνονται υπηρεσίες οι οποίες όμως δεν πραγματοποιούνται ποτέ.
Ηλεκτρονικός και ο ΕΟΠΥΥ
Όμως το υπουργείο Υγείας δρομολογεί και έναν ψηφιακό μετασχηματισμό και για τον ΕΟΠΥΥ, ώστε ο Οργανισμός να διαθέτει μόνο «ηλεκτρονικές» υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την Πολιτεία στους ελέγχους, αλλά και τους ασφαλισμένους όπως και τους παρόχους.
Στους στόχους του υπουργείου Υγείας για το 2023 περιγράφεται επ’ ακριβώς ο σχεδιασμός με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ θα μετεξελιχθεί σε έναν ψηφιακό φορέα, που δεν θα χρειάζεται χαρτί ή χρονοβόρες διαδικασίες για να εγκρίνει και να ελέγξει παροχές και υπηρεσίες. Άγνωστο βέβαια ποια κυβέρνηση θα προκύψει από τις κάλπες ώστε να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο.
Σύμφωνα πάντως με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, στόχος του έργου είναι ο συνολικός ψηφιακός μετασχηματισμός του Οργανισμού, με κύριο σκοπό την εκκαθάριση σε πραγματικό χρόνο όλων των δαπανών υγείας που εισπράττει ο ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους υγείας.
Γεγονός που σημαίνει ότι θα γίνεται:
- Real Time Έλεγχος και αποϋλοποίησή διαδικασιών
- Εφαρμογή ελέγχων σε πραγματικό χρόνο στις υπό προέγκριση παροχές ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τον ΕΟΠΥΥ.
Ήδη ψηφιακή έγινε η διαδικασία για τα επιθέματα που χορηγούνται στους ασθενείς.
Ειδικότερα ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πώς αλλάζει η διαδικασία χορήγησης των επιθεμάτων.
Όπως γνωστοποίησε ο Οργανισμός με εγκύκλιο του, επεκτείνεται η εκτέλεση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ – ΕΟΠΥΥ) με τη χρήση του ειδικού κωδικού μιας χρήσης για την επιβεβαίωση εκτέλεσης (OTP) και για τις γνωματεύσεις που εκδίδονται για επιθέματα, με απαίτηση έγκρισης εκτέλεσης, και με διαγνώσεις εκτός L89. Η εφαρμογή θα επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις κατηγορίες ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ΕΚΠΥ – ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες καθώς ο Οργανισμός στοχεύει στην μείωση, εξάλειψη αναφορών και καταγγελιών ασφαλισμένων για άγνοια περί εκτέλεσης παροχών στον ΑΜΚΑ τους.
Αναδημοσίευση από: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου