Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Μικροδάνεια έως 6.495 ευρώ σε δημόσιους υπάλληλους – Οι δικαιούχοι και το ηλικιακό όριο – Αναλυτικοί πίνακες

Ξεπαγώνουν ύστερα από 14 χρόνια τα μικροδάνεια για δημοσίους υπαλλήλους από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Τα ποσά δανείων θα είναι από 1 ως 3 μισθούς, που σημαίνει ότι για υπαλλήλους ΠΕ κατηγορίας με 35ετία το μέγιστο ποσό μπορεί να φτάνει στις 6.495 ευρώ. Οι πρώτες αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται από 9 Σεπτεμβρίου 2024 στο ΜΤΠΥ. Το συνολικό ποσό που θα διαθέσει αρχικά το Ταμείο για δάνεια, από 9/9/2024, ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.

Με έναν μέσο όρο δανείου γύρω στις 3.000 ευρώ, εκτιμάται ότι οι χορηγήσεις θα καλύψουν περίπου 3.000 ως 4.000 δημοσίους υπαλλήλους. Τα δάνεια είχαν σταματήσει να χορηγούνται στα τέλη του 2010 λόγω των περιοριστικών μέτρων των Μνημονίων και θα αρχίσουν να χορηγούνται ξανά από τον Σεπτέμβριο ύστερα από 14 χρόνια, με απόφαση της διοίκησης του Ταμείου.

Δάνεια από το ΜΤΠΥ δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι προαιρετικά ασφαλισμένοι υπάλληλοι ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας στους οποίους διενεργούνται κρατήσεις στη μισθοδοσία τους υπέρ του Ταμείου. Δεν δικαιούνται δανειοδότηση οι συνταξιούχοι.

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι μέτοχοι που έχουν τουλάχιστον διετή συμμετοχή στο ΜΤΠΥ, δεν οφείλουν ποσό από το δικαίωμα εγγραφής στο Ταμείο, οι μηνιαίες κρατήσεις τους διενεργούνται και αποδίδονται στο ΜΤΠΥ και είναι μέχρι 59 ετών.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από 9/9/2024 αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ταμείου (www.mtpy.gr).

Το ποσό του κάθε δανείου επιλέγεται από τον ίδιο τον μέτοχο και αντιστοιχεί σε έναν ή δύο ή τρεις βασικούς ακαθάριστους μισθούς. Αυτό σημαίνει ότι με το νέο μισθολόγιο και την αύξηση του 2024 το ελάχιστο ποσό που μπορούν να ζητήσουν οι υπάλληλοι ξεκινά τα 850 ευρώ για νεοδιόριστους ΥΕ κατηγορίας και το μέγιστο φτάνει στις 6.495 ευρώ (υπάλληλοι ΠΕ με 35ετία και ηλικία ως 59 ετών).

Σύμφωνα με τον πίνακα οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανάλογα με το μισθό και την προϋπηρεσία τους, μπορούν να ζητήσουν δάνειο από το ΜΤΠΥ μετά τις 9 Σεπτεμβρίου, με τα εξής ελάχιστα και μέγιστα ποσά:

1.Υπάλληλος κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) με 2 έτη υπηρεσίας δικαιούται να ζητήσει δάνειο με ελάχιστο ποσό 850 ευρώ (1 μισθός) και μέγιστο 2.550 ευρώ (3 μισθοί).

1α.Υπάλληλος κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) με 35 έτη υπηρεσίας δικαιούται να ζητήσει δάνειο με ελάχιστο ποσό 1.323 ευρώ (1 μισθός) και μέγιστο 3.969 ευρώ (3 μισθοί).

2.Υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) δικαιούται να ζητήσει δάνειο με ελάχιστο ποσό 928 ευρώ (1 μισθός) αν είναι νεοδιόριστος με 2 έτη υπηρεσίας και μέγιστο 2.784 ευρώ (3 μισθοί).

2α. Υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) με 35 έτη στο Δημόσιο δικαιούται να ζητήσει δάνειο με ελάχιστο ποσό 1.589 ευρώ (1 μισθός) και μέγιστο 4.767 ευρώ (3 μισθοί).

3.Υπάλληλος κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) νεοδιόριστος στο Δημόσιο δικαιούται να ζητήσει δάνειο με ελάχιστο ποσό 1.107 ευρώ (1 μισθός) και μέγιστο 3.321 ευρώ (3 μισθοί).

3α.Υπάλληλος κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) με 35 έτη στο Δημόσιο δικαιούται να ζητήσει δάνειο με ελάχιστο ποσό 2.042 ευρώ (1 μισθός) και μέγιστο 6.126 ευρώ (3 μισθοί).

4.Υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) νεοδιόριστος στο Δημόσιο δικαιούται να ζητήσει δάνειο με ελάχιστο ποσό 1.162 ευρώ (1 μισθός) και μέγιστο 3.486 ευρώ (3 μισθοί).

4α.Υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) με 35 έτη στο Δημόσιο δικαιούται να ζητήσει δάνειο με ελάχιστο ποσό 2.165 ευρώ (1 μισθός) και μέγιστο 6.495 ευρώ (3 μισθοί).

Η ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής αιτημάτων δανείων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη συνολική δέσμευση του διαθέσιμου ποσού των 10 εκατ. ευρώ.

Τα ψιλά γράμματα

Κάθε δάνειο θα εξοφλείται σε 36 ισόποσες συνεχείς μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με παρακράτηση από τη μισθοδοσία. Το επιτόκιο χορήγησης των δανείων, για όσους αιτηθούν το β’ εξάμηνο του 2024, ανέρχεται στο 7% και παραμένει σταθερό μέχρι την εξόφληση του δανείου. Το δάνειο επιβαρύνεται με όλες τις νόμιμες κρατήσεις (χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου).

Για τη χορήγηση δανείου απαιτείται η σύναψη δανειακής σύμβασης και η σχετική επιβεβαίωση του εκκαθαριστή αποδοχών της υπηρεσίας του υπαλλήλου. Η καθυστέρηση υπογραφής δανειακής σύμβασης (15 ημέρες) ή της επιβεβαίωσης του εκκαθαριστή μισθοδοσίας (60 ημέρες) θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση της αίτησης.

Τυχόν οφειλές του μετόχου προς το ΜΤΠΥ θα εξοφλούνται αυτόματα από το δάνειο, εφόσον αυτές δεν υπερβαίνουν το ποσό του δανείου. Εάν αλλάξει η υπηρεσία από την οποία μισθοδοτείται ο υπάλληλος, υποχρεούται αυτός να ενημερώσει πάραυτα τον νέο εκκαθαριστή μισθοδοσίας για να μην υπάρχει οφειλή από ανεξόφλητη μηνιαία δόση δανείου.

Χωρίς δικαιολογητικά

Η επαναφορά των δανείων από το ΜΤΠΥ έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ταμείου Επαμεινώνδα Ατσαβέ και με προετοιμασία σχεδόν ενός έτους για να είναι πλήρως αυτοματοποοημένη η διαδικασία από την αίτηση ως την εξόφληση των δανείων. Γι’ αυτό και δεν θα απαιτείται από τους υπαλλήλους η επισύναψη στην αίτησή τους κανενός είδους δικαιολογητικού.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αίτησης δανείου, ο υπάλληλος θα ενημερώνεται αναλυτικά για το ονομαστικό ποσό δανείου που ο ίδιος θα επιλέξει, για το επιτόκιο, τις δόσεις, καθώς και τις λοιπές κρατήσεις. Οποτε απαιτείται θα ενημερώνεται και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για την πορεία της αίτησής του και την κατάθεση του ποσού χωρίς να απαιτείται η επικοινωνία του με τις υπηρεσίες του ΜΤΠΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΜΤΠΥ έχει επαναφέρει και τις προπληρωμές μερισμάτων σε συνταξιούχους του οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν προείσπραξη των βοηθημάτων για 12 μήνες.


Αναδημοσίευση από: zarpanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: