Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Έρχεται ο Συνήγορος του Ασθενή – Έτοιμα δύο νομοσχέδια στον τομέα της Υγείας

Έρχεται ο Συνήγορος του Ασθενή και φεύγει ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, οι αρμοδιότητες του οποίου μεταφέρονται σε ξεχωριστό Τμήμα στο υπουργείο Υγείας. Και τα δύο σχετικά νομοσχέδια είναι έτοιμα και αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή για ψήφιση. Εάν η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης δε προσκρούσει σε συμφέροντα, τα οποία εδώ και χρόνια προβάλλονταν ως εμπόδια για τη λειτουργία του Συνηγόρου του Ασθενή, τότε ο νόμος για τα δικαιώματα των ασθενών που ψηφίστηκε από το 2005 και ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, επιτέλους θα ολοκληρωθεί.

Βεβαίως, φωνές διαμαρτυρίας στις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης άρχισαν ήδη να ακούγονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από πλευράς των εργαζομένων στο Γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ με τον υπουργό Υγείας, ωστόσο, να καθησυχάζει μέσω του «Φ», λέγοντας ότι «κανένας δεν θα χάσει ούτε τη δουλειά του, ούτε την δημοσιοϋπαλληλική του ιδιότητα».

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο θεσμός του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ δεν καταργείται. Αλλά, μέσα από τροποποιητικό νομοσχέδιο οι αρμοδιότητες του, σε ό,τι αφορά την εποπτεία της εφαρμογής της νομοθεσίας του Γενικού Συστήματος Υγείας θα μεταφερθούν σε ξεχωριστό τμήμα, με προϊστάμενο/ επικεφαλής, στο υπουργείο Υγείας και οι αρμοδιότητες του που αφορούν τα προβλήματα/ παράπονα των ασθενών θα περάσουν στον Συνήγορο του Ασθενή», ανέφερε ο Μιχάλης Δαμιανός, προσθέτοντας ότι «για να προχωρήσουμε επιτέλους και στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας πρέπει το υπουργείο Υγείας να αρχίσει να αναλαμβάνει και εμπράκτως τον εποπτικό του ρόλο». Κάποια επιμέρους ζητήματα που ενδεχομένως να προκύπτουν, είπε ο υπουργός Υγείας, «σίγουρα θα τα δούμε και είναι σημαντικό τα δύο νομοσχέδια να κατατεθούν μαζί για ψήφιση από τη Βουλή».

Άγνοια για τις προθέσεις της κυβέρνησης δήλωσε ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, Χριστόδουλος Καϊσής (του οποίου η θητεία λήγει σήμερα). Ωστόσο, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο Επίτροπος είχε ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης εδώ και καιρό. «Γνωρίζω ότι γνωρίζετε και εσείς από τα ΜΜΕ», είπε ο Χριστόδουλος Καϊσής και συνέχισε λέγοντας ότι «αύριο (σήμερα) λήγει η θητεία μου και δεν ξέρω αν θα διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο νέος Επίτροπος για να του παραδώσω».

Θέμα νομοθεσίας έθεσε από πλευράς του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου, οι τοποθετήσεις του οποίου, ωστόσο, μάλλον απαντώνται από τα δύο τροποποιητικά νομοσχέδια που έχουν ήδη ετοιμαστεί.

Στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, απάντησε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι καθόλου συνδικαλιστικό για να ακούγονται αυτές οι αντιδράσεις. Είναι θέμα πολιτικής. Είναι θέμα νομοθεσίας η οποία θα τροποποιηθεί και το γραφείο του επιτρόπου απλά θα μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας ως ξεχωριστό Τμήμα». Ο τομέας της Υγείας «επιτέλους πρέπει να συγυριστεί και η μεταρρύθμιση επιτέλους πρέπει να οδηγηθεί προς την σωστή κατεύθυνση», ανέφερε στον «Φ» ο γραμματέας της ΟΣΑΚ, Μάριος Χαραλαμπίδης, τονίζοντας ότι «η λειτουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή, έρχεται για να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό και να ολοκληρώσει την εφαρμογή του νόμου του 2005 για τα δικαιώματα των ασθενών. Εδώ και 20 χρόνια αυτός ο νόμος δεν εφαρμόζεται».

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Χαραλαμπίδης είπε ότι «η ΟΣΑΚ συμφωνεί με αυτή την αλλαγή διότι, όπως προβλέπεται και από τον σχεδιασμό της μεταρρύθμισης, το υπουργείο Υγείας πρέπει να αλλάξει ρόλο και να εποπτεύει και να ελέγχει ολόκληρο τον τομέα της Υγείας και βεβαίως κα τη σωστή λειτουργία του ΓεΣΥ και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας».

Άρα, «το κομμάτι της εποπτείας πάει στο υπουργείο Υγείας και ο Συνήγορος, θα αναλάβει τη διερεύνηση παραπόνων διότι αυτός ήταν από την αρχή ο σχεδιασμός του θεσμού. Ο Συνήγορος θα έχει την υποχρέωση να στηρίζει, να υποστηρίζει και να συνηγορεί υπέρ του ασθενή και να προωθεί τα δικαιώματα του εκεί και όπου χρειάζεται», πρόσθεσε ο κ. Χαραλαμπίδης. «Κάποιοι λένε ότι για να μεταφερθεί ο Επόπτης στο υπουργείο Υγείας πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία. Για αυτό τον λόγο έχει γίνει τροποποιητικό νομοσχέδιο. Οι ασθενείς χρειάζονται επιτέλους τον Συνήγορο τους. Η συμφωνία για μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Επόπτη στο υπουργείο Υγείας έχει γίνει εδώ και καιρό και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι σχετικά είχε ενημερωθεί και το γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, σε δηλώσεις προχώρησε η εκπρόσωπος της συντεχνίας ΙΣΟΗΤΑ, Ευγενία Ευσταθίου, λέγοντας ότι «από αύριο δεν ξέρουν καν που θα βρίσκονται, καθώς μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχαν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση». Υποστήριξε παράλληλα ότι «με τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς του Υπουργείου, πάνε να τα τινάξουν όλα στο αέρα».

Εκατοντάδες παράπονα έλαβε το Γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ

Εκατοντάδες παράπονα από ασθενείς αλλά και από επαγγελματίες υγείας έλαβε στα πέντε χρόνια λειτουργίας του το Γραφείου του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ. Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε με την ευκαιρία της λήξης της θητείας του ο Χριστόδουλος Καϊσής, αναφέρθηκε στο ρόλο του Γραφείου του, στις προσπάθειες που έγιναν για ανάδειξη του έργου του αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ.

«Δεχόμαστε και δεχόμασταν καθημερινά πολλά παράπονα τόσο τηλεφωνικά ή/και με επίσκεψη στο Γραφείο», ανέφερε ο κ. Καϊσής, προσθέτοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων των ασθενών αποτελούσε προτεραιότητα για τον ίδιο.

Παράπονα δέχθηκε το Γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ και από πλευράς επαγγελματιών «τα οποία αφορούσαν κυρίως τη λειτουργία του λογισμικού συστήματος του ΓεΣΥ αλλά και το φαινόμενο της «υποκλοπής» ασθενών από τους καταλόγους κάποιων προσωπικών γιατρών του Συστήματος.

«Παράπονα είχαμε από λήπτες υπηρεσιών φροντίδας υγείας που αφορούσαν την καθυστέρηση στην εξέταση από προσωπικό γιατρό, ιδίως στις αρχές του συστήματος, κακή συμπεριφορά και αντιμετώπιση, για καθυστέρηση στη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας, για τη διαδικασία που ακολουθούν ορισμένοι προσωπικοί γιατροί στα ιατρεία τους, για οικονομική επιβάρυνση από γιατρούς και για τα φάρμακα».

Το 2021 το Γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ έλαβε συνολικά 192 γραπτά παράπονα. Το 2022 έλαβε 132 παράπονα, το 2023 ο αριθμός των γραπτών παραπόνων έφθασε τα 157 και το 2024 μέχρι σήμερα τα 101.

Παρουσιάζοντας τα παράπονα, ο κ. Καϊσής έκανε αναφορά σε περιπτώσεις γιατρών οι οποίοι ενώ είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ ως προσωπικοί γιατροί, διαθέτουν κι άλλες ειδικότητες, π.χ. την καρδιολογία και ως εκ τούτου υποβάλλουν τους ασθενείς τους σε καρδιολογικές εξετάσεις και τους χρεώνουν ιδιωτικά.



Αναδημοσίευση από:philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: