Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

ΠΟΕΔΗΝ: «Οι ιδιώτες γιατροί στέλνουν στα νοσοκομεία τα κρούσματα Covid-19 – Κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού στις κλινικές»

Ορατός είναι ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών που σπεύδουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, γιατί δεν τα δέχονται οι ιδιώτες γιατροί.

Την παραπάνω σοβαρή καταγγελία κάνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος που κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου επισημαίνοντας ότι: «Ασθενείς με Covid-19 αναγκάζονται να έρχονται στα επείγοντα ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη ή σε ιδιώτες γιατρούς. Μάταια. Πρωτοβάθμια δεν υφίσταται και πολλοί μας μαρτυρούν ότι  απευθύνθηκαν σε ιδιώτες γιατρούς και αρνήθηκαν να τους εξετάσουν για να λάβουν την αντιική θεραπεία. Τους παραπέμπουν τηλεφωνικά στα νοσοκομεία. Έτσι συνωστίζονται όλοι στα επείγοντα».  

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει αυξητική τάση  στις επισκέψεις και σταθερά υψηλά  τις  νοσηλείες  ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία. Μάλιστα σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ ( 15 -21 Ιουλίου) ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 788 και παρουσιάζει αυξητική τάση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 551 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 306.

«Στα επείγοντα  των εφημερευόντων νοσοκομείων έχουμε μεγάλη  αύξηση ημέρα με την ημέρα των επισκέψεων ασθενών  με covid-19.  Ευτυχώς η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που εξετάζονται  στα επείγοντα  επιστρέφουν σπίτι τους με θεραπευτική αγωγή» αναφερει ο κ. Γιαννάκος.

Ο κίνδυνος της διασποράς

Επίσης, λόγω της χαλάρωσης  των μέτρων στα επείγοντα μεγιστοποιείται ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού στις κλινικές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ:

Σήμερα νοσηλεύονται 570 ασθενείς με covid-19, είναι ο ίδιος αριθμός που είχε καταγραφεί  έξι ημέρες πριν. Επίσης ίδιος παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (11 ασθενείς). «Επειδή η συμπτωματολογία είναι ήπια και τα εξιτήρια δίδονται σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό σημαίνει ότι  συνεχώς έχουμε νέες εισαγωγές ασθενών με covid-19 σε ισορροπία με τα εξιτήρια» εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ωστόσο είναι έντονο  το πρόβλημα της ενδονοσοκομειακής διασποράς: «Είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία των  νοσηλευόμενων  βαριά ασθενών από  άλλες  παθήσεις, σε ανοσοκαταστολή  όταν  κολλήσουν  covid-19. Δεν προκύπτει από τις νοσηλείες κάποια περιοχή  της χώρας που αντιμετωπίζει πιο έντονο πρόβλημα σε νοσηλείες  λόγω  μεγαλύτερης  διασποράς της covid-19. Όμως εμείς κρούουμε το κώδωνα του κινδύνου» όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ζητάει επίσης να ληφθούν μέτρα στα νοσοκομεία για να αποφεύγεται η ενδονοσοκομειακή διασπορά: «Ο αυξητικός αριθμός θανάτων οφείλεται εν πολλοίς  σε αυτή την αιτία. Επίσης δεν είναι κακό να φοράμε μάσκα όταν μάλιστα σπίτι μας έχουμε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» αναφέρει.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ο αριθμός των θανάτων ήταν 35. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 23 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 17.



Αναδημοσίευση από: topontiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: