Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Τα εγκαταλελειμμένα Κέντρα Υγείας χωρίς προσωπικό – Η καθηλωμένη Πρωτοβάθμια

Χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές παραμένουν τα Κέντρα Υγείας στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα. Μετά τα νοσοκομεία που αγκομαχούν χωρίς ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, και τα κέντρα υγείας στενάζουν κάθε χρόνο ειδικά το καλοκαίρι χωρίς τους απαραίτητους υγειονομικούς.

Το πρόβλημα μάλιστα εντείνεται λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης στη νησιωτική χώρα που καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού χρονίζει πλέον, ενώ τα περιορισμένα κονδύλια που διατίθενται για το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ δεν φαίνεται να το καθιστούν ελκυστικό στα μάτια του επιστημονικού κόσμου. Αυτό ήταν άλλωστε και το επιχείρημα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για να ανοίξει το δημόσιο σύστημα και να μπορούν οι γιατροί του Δημοσίου να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα ώστε να αυξήσουν τις αποδοχές τους.

Κάτι που βέβαια παραμένει αμφίβολο εάν θα αλλάξει την εικόνα του ΕΣΥ για τους γιατρούς.

Άλλωστε το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στη νησιωτική Ελλάδα και στις άγονες περιοχές, ενώ τα κίνητρα που έχει δεσμευτεί ότι θα θεσμοθετήσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επίσης είναι άγνωστο εάν θα μπορέσουν να αλλάξουν την εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας και να προσελκύσουν ιατρικό προσωπικό.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών τονίζουν ότι τουλάχιστον 8.000 είναι οι οργανικές θέσεις που παραμένουν κενές οι οποίες προβλέπονται από τα οργανογράμματα, αλλά δεν προκηρύσσονται.

Εξάλλου οι προκηρύξεις τις περισσότερες φορές παρουσιάζουν καθυστερήσεις ενώ στις άγονες περιοχές υπάρχουν θέσεις που δεν καλύπτονται επειδή οι μισθοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί.

Τα Κέντρα Υγείας και η καθηλωμένη Πρωτοβάθμια

Πάντως η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει ανακοινώσει τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και με σχετικά νομοσχέδια που έχει προωθήσει, αλλά μέχρι στιγμής περιορίζεται στο να ανακατασκευάζει τα κτίρια με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο μέχρι και σήμερα παρά τις συνεχείς προαναγγελίες και ανακοινώσεις, δεν έχει ξεκινήσει καν να μελετάται η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία μάλιστα του προσωπικού γιατρού ο οποίος θα ήταν ο γιατρός της γειτονιάς για όλους τους πολίτες, αποτέλεσε μία αρχή που έμεινε στη μέση αφού και σήμερα ο θεσμός ουσιαστικά δεν λειτουργεί.

Εξάλλου η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να μετατρέψει τους αγροτικούς γιατρούς σε προσωπικούς, φαίνεται πως σκόνταψε στις αντιδράσεις που υπήρξαν τόσο στον ιατρικό κόσμο όσο και εσωτερικά στην κυβέρνηση. Επρόκειτο άλλωστε για να σενάριο ανέφικτο αν όχι ανώριμο αφού οι αγροτικοί γιατροί αναλαμβάνουν υπηρεσία αμέσως μετά τις σπουδές τους και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανταπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας ειδικά στα νησιά.

Από την άλλη και η λειτουργία των κέντρων υγείας σε 24ωρη βάση που κατά καιρούς έχει συζητηθεί στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης, επίσης είναι μάλλον απίθανο να υλοποιηθεί λόγω της έλλειψης του προσωπικού τόσο των γιατρών όσο και των νοσηλευτών.

Άγνωστο παραμένει εάν η κυβέρνηση κατορθώσει τελικά τα επόμενα τρία χρόνια που θα βρίσκεται στην εξουσία, να ενεργοποιήσει έστω κάποιες μικρές αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε να μη χρειάζεται οι ασθενής να σπεύδουν στα νοσοκομεία με το παραμικρό πρόβλημα υγείας.

Να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα το σύνολο των εγγεγραμμένων πολιτών στον θεσμό του προσωπικού είναι 5.032.174 ενώ το 43,3% των δικαιούχων είναι χωρίς προσωπικό γιατρό.


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: