Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Μιχάλης Γιαννάκος: Σημαντική η λειτουργία από σήμερα της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑΤΙ  ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΜΙΑ, ΜΙΑ ΟΙ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΕΝΗΛΙΚΩΝ. 

Βλέπουμε όλο και περισσότερα παιδιά να χάνουν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες. Ειδικά το τελευταίο καιρό  χάνουμε παιδιά  από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο σε λίγες ώρες.

Οι  μεγάλες χειρουργικές  επεμβάσεις σε  παιδιά για να γίνουν  πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ.

Στα νοσοκομεία   της χώρας  υπάρχει ανισοκατανομή στην ανάπτυξη  των ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ με το 60% να είναι ανεπτυγμένες στην ΑΤΤΙΚΗ. Έτσι ενώ δεν έχουμε παιδιά διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ, έχουμε διακομιδές παιδιών σε  τεράστιες μεγάλες αποστάσεις.

Σημαντικό ότι σήμερα άνοιξε η ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ του Πανεπιστημιακού  νοσοκομείου Λάρισας με επαρκή στελέχωση σε νοσηλευτές και γιατρούς. Σημαντικό που στη Λάρισα  6 κλίνες  ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ  δόθηκαν στο ΕΚΕΠΥ προς διάθεση.

Αυτό όμως δεν μπορεί να σκεπάσει το πρόβλημα των  ελλείψεων  ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ στη περιφέρεια που αναγκάζει παιδιά με σοβαρά νοσήματα να διακομίζονται σε μεγάλες αποστάσεις με κίνδυνο της ζωής τους και πολλά έξοδα για τους γονείς που τα ακολουθούν,  πέραν της αγωνίας.

Δεν επιτρέπεται η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ να μην διαθέτει ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ.

Δεν επιτρέπεται όλη η ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΚΑΔΑ να διαθέτει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

ΔΕΝ επιτρέπεται η ΗΠΕΙΡΟΣ να μην διαθέτει ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ.

Δεν επιτρέπεται στα νησιά μας,  πλην Κρήτης,  να μην λειτουργούν έστω στα νοσοκομεία αναφοράς  ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ.

Ο χειμώνας είναι κοντά  ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος και άλλες σοβαρές ασθένειες, ιδιαίτερα απειλητικές.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ημέρα με την ημέρα να κλείνουν κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Θα έπρεπε με βάσει τα νοσοκομειακά κρεβάτια να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων και ανηλίκων.

Από 450 κλίνες που λειτουργούσαν πρό πανδημίας,  καταφέραμε τη περίοδο της πανδημίας με τις δωρεές εξοπλισμού, τις προσλήψεις συμβασιούχων να αυξηθούν σε  περίπου 1.100. Τώρα λειτουργούν μόνο 850 κλίνες αφού μία, μία κλείνουν λόγω ελλείψεων εντατικολόγων και νοσηλευτών.

Δηλαδή 250 κλίνες λιγότερες.

Φυσικά σε αυτές τις νοσοκομειακές κλίνες στη πανδημία και τώρα  προστίθονται  περίπου 170   από ιδιωτικές κλινικές  που νοικιάζονται από το υπουργείο υγείας και τις διαχειρίζεται το ΕΚΕΠΥ.

Συγκεκριμένα  το ΕΚΕΠΥ διαχειρίζεται σήμερα  1.020 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 170 κλίνες ΜΕΘ είναι νοικιαζόμενες από τον  ιδιωτικό  τομέα. Στη πανδημία διαχειριζόνταν  το ΕΚΕΠΥ 1.270 κλίνες ΜΕΘ  εκ των οποίων 170 από ιδιωτικές κλινικές και 1.100 από τα  νοσοκομεία.

Εάν δεί κανείς τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας πολλές εξ αυτών των  κλινών ΜΕΘ έκλεισαν λόγω έλλειψης προσωπικού όπως αναφέρεται.

Οι κίνδυνοι  είναι πολλοί  με  νέες απειλές για τη δημόσια υγεία. Χρειαζόμαστε το ΕΣΥ να βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εαν επενδύσουμε στη δημόσια υγεία.  Αναγκαιότητα να αυξηθούν οι  δημόσιες δαπάνες υγείας και  το προσωπικό. Δημόσια υγεία  δεν φτιάχνει με 5 5% δημόσιες δαπάνες που είναι  τώρα.

Με παραπεταμένους τους υγειονομικούς χωρίς κίνητρα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: