Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Δημόσιο: Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε 7 χρόνια προϋπηρεσίας

      Σε εφαρμογή θα τεθεί στο Δημόσιο η αναγνώριση προϋπηρεσίας έως και επτά χρόνων των υπαλλήλων από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να λάβει ΦΕΚ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έπειτα από εισήγηση του αν. υπουργού Εσωτερικών Χρ. Βερναρδάκη.
      Παρά το γεγονός ότι είχε θεσμοθετηθεί η αναγνώριση προϋπηρεσίας έως επτά ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν επισπεύσει τη διαδικασία υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος που ενεργοποιούσε τον συνυπολογισμό ετών εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα θα επιφέρει ανακατατάξεις καθώς θα επηρεάσει:
• Τη βαθμολογική κατάταξη. Η αναγνώριση έως και επτά ετών προϋπηρεσίας θα δώσει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους που θα αποδείξουν τα χρόνια απασχόλησης να «ανέβουν» στη βαθμολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων.
• Το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών. Η αναγνώριση της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη του Δημοσίου να ενταχθούν στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών που καταρτίζεται, καθώς η πιστοποιημένη εμπειρία θα τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη λίστα των υποψηφίων για την ανάληψη επιτελικών θέσεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
• Τη μισθολογική τους εξέλιξη αλλά από το 2018. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο και τον νόμο που ορίζει το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο Δημοσίου, οι αποδοχές των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό θα είναι... παγωμένες μέχρι και το 2018. Ομως η θεσμοθέτηση της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας ανοίγει τον δρόμο για να αποδοθούν οι αυξήσεις λόγω ωριμάνσεων ύστερα από 2 χρόνια.
     Σύμφωνα με τον νόμο 4354/15 η αναγνώριση των ετών προϋπηρεσίας θα πρέπει να είναι στην ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα που εργάζεται ο υπάλληλος στον κρατικό μηχανισμό. Για παράδειγμα, εάν ένας υπάλληλος ΠΕ έχει την ειδικότητα του εργαζομένου στις διοικητικές υπηρεσίες, θα πρέπει να αποδείξει ότι εργαζόταν ως διοικητικός υπάλληλος και στον ιδιωτικό τομέα. Αντίστοιχα ένας ηλεκτρολόγος ΤΕ θα πρέπει να αποδείξει την προϋπηρεσία του στην ίδια ειδικότητα πριν διοριστεί στο Δημόσιο. Για πρώτη φορά θα ισχύσει η προϋπηρεσία για όσους έχουν απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ήταν αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Τα δικαιολογητικά
      Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να καταθέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα θα είναι: τα ένσημα ή βεβαίωση από τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία που θα πιστοποιούν τον χρόνο εργασίας, αποδεικτικό συνάφειας αντικειμένου από τα αρμόδια Επαγγελματικά Επιμελητήρια. Παράλληλα, στα δικαιολογητικά εντάσσονται η βεβαίωση μισθολογικών καταστάσεων που αποδεικνύουν τη θέση που κατείχε ο υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα και Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών εφόσον ο υπάλληλος εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τα δικαιολογητικά θα κατατεθούν υπόψη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων τα οποία θα αποφασίσουν για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας.
      Κλειδί για την εφαρμογή της αναγνώρισης προϋπηρεσίας σε αυτήν την οικονομική συγκυρία είναι ο διαχωρισμός βαθμολογίου από το μισθολόγιο που θεσμοθετήθηκε με τον νέο νόμο. Ετσι η αναγνώριση των ετών θα υπολογιστεί μόνο στη βαθμολογική εξέλιξη του εργαζομένου, ενώ ο μισθός του θα παραμείνει ο ίδιος τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ευνοήσει υπαλλήλους με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα ανέλθουν βαθμολογικά και θα πριμοδοτηθούν με μόρια για την ανάληψη θέσεων ευθύνης όταν θα γίνει η επιλογή προϊσταμένων.
      Για παράδειγμα, υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος κατέχει πτυχίο πανεπιστημίου και έχει την ειδικότητα του ΠΕ Διοικητικού - Λογιστικού με προϋπηρεσία στο Δημόσιο 12 χρόνια κατατάσσεται στον βαθμό Β. Εάν έχει προϋπηρεσία πέντε χρόνια ως λογιστής σε γραφείο στον ιδιωτικό τομέα, καταλαμβάνει τον Βαθμό Α και θα μπορεί να διεκδικήσει θέση προϊσταμένου. Ο βασικός μισθός θα παραμείνει στα 1.387 ευρώ μεικτά. Μετά το 2018 που εκτιμάται ότι θα ξεπαγώσουν οι ωριμάνσεις, θα φτάσει τα 1.623 ευρώ αφού θα υπολογίζεται ότι θα έχει 19 χρόνια προϋπηρεσίας.
      Υπάλληλος σε δήμο ο οποίος ανήκει στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εργάζεται ως ηλεκτρολόγος με 15 χρόνια υπηρεσίας κατατάχθηκε στον βαθμό Β και λαμβάνει βασικό μισθό 1.158 ευρώ. Εάν διαθέτει ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή δελτίο παροχής που να αποδεικνύει προϋπηρεσία επτά ετών στην ίδια ειδικότητα, τότε θα καταλάβει τον Α βαθμό με συνολική προϋπηρεσία 22 χρόνια. Το 2018 με το ξεπάγωμα των ωριμάνσεων τότε θα έχει προϋπηρεσία 24 χρόνια και θα λάβει βασικό μισθό 1.338 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 180 ευρώ.
Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: