Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

H ΠΟΕΔΗΝ για τα 35 έτη λειτουργίας του ΕΣΥ και 31 έτη από τη λειτουργία του πρώτου Κ.Υ. στην πόλη της Ελασσόνας

     Στα 35 έτη λειτουργίας του ΕΣΥ θεσμοθετήθηκαν δεκάδες Μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη χωρίς τελικά να συγκροτηθεί ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, στην κατεύθυνση της Διακήρυξης της Alma Ata του ΠΟΥ για την Στρατηγική Υγείας για όλους, με βάση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία σε μια σύγχρονη τεχνολογική και προηγμένη εκδοχή.
      Αυτό συνέβη επειδή το ΕΣΥ εξελίχθηκε σε Νοσοκομειοκεντρικό. Το Κράτος που σχεδίαζε και υλοποιούσε τις πολιτικές υγείας, αλλά και Επαγγελματίες Υγείας (Ιατροί) δεν αποδέχθηκαν ως κορυφαία επιλογή την πρώτη επαφή του Ασθενή με το ΕΣΥ, στη διαχείριση της νόσου, τον Οικογενειακό – Γενικό Ιατρό της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
     Γι’ αυτό και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αποτέλεσε το φτωχό συγγενή του Συστήματος, καθότι αναπτύχθηκε αποσπασματικά με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και χαμηλή χρηματοδότηση καθ’ όλα τα έτη λειτουργίας. Στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη κατευθύνεται το 20% των δαπανών Υγείας, εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ που κατευθύνεται το 31%.
      Στη χώρα μας η Νοσοκομειακή Περίθαλψη δεσμεύει το 47% των συνολικών δαπανών για την Υγεία έναντι 31% του αντίστοιχου Μ.Ο. των χωρών του ΟΟΣΑ.
      Η κατάσταση της χρηματοδότης έχει επιδεινωθεί την περίοδο των Μνημονίων καθότι η Δημόσια Δαπάνη Υγείας κατρακύλησε στο 5% του ΑΕΠ (αν και το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 30%) από 7,5% του ΑΕΠ που είναι το αντίστοιχο Μ.Ο. στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτω αυξήθηκε η Ιδιωτική Δαπάνη Υγείας στο 4% του ΑΕΠ, εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που το Μ.Ο είναι στο 1% του ΑΕΠ. Οι πολίτες στη χώρα μας πληρώνουν για Υπηρεσίες Υγείας 5δις ευρώ επιπλέον από τους πολίτες των άλλων χωρών της Ευρώπης, αν και οι χώρες τους δεν εφαρμόζουν το ίδιο σκληρές Μνημονιακές πολιτικές.
.................................................................................................................................................................
Διαβάστε ολόκληρη την σχετική ανακοίνωση, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια: