Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

ΠΟΕΔΗΝ: Το 2020 βρίσκει την Δημόσια Υγεία στην εντατική. Οι επισκέψεις του Υπουργού Υγείας στα Νοσοκομεία δεν διορθώνουν την ταλαιπωρία των ασθενών. Χρειάζεται άμεση πρόσληψη προσωπικού και κονδύλια.


Το 2020 βρίσκει την Δημόσια Υγεία στην εντατική.
Οι επισκέψεις του Υπουργού Υγείας στα Νοσοκομεία δεν διορθώνουν την ταλαιπωρία των ασθενών.
Χρειάζεται άμεση πρόσληψη προσωπικού και κονδύλια.
Είμαστε αντίθετοι και θα αντιδράσουμε στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία.

     Ο Υπουργός Υγείας πρωτοχρονιά βρέθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Οι κενές οργανικές θέσεις σε προσωπικό είναι 40%. Λειτουργούν 6 από τα 9 χειρουργικά τραπέζια λόγω έλλειψης προσωπικού και η λίστα αναμονής για χειρουργείο υπερβαίνει τους 8 μήνες. Στις ημέρες της εφημερίας το επισκέπτονται πάνω από 1.500 ασθενείς και η αναμονή για να εξυπηρετηθούν υπερβαίνει τις 8ώρες.
      Στις 4 Ιανουαρίου επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που οι ασθενείς σε ημέρες εφημερίας ταλαιπωρούνται αρκετές ώρες, αναπτύσσει πολλά ράντζα και οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40%.
       Στις 5 Ιανουαρίου αργά τη νύκτα επισκέφτηκε το Νοσοκομείο «Σωτηρία». Συνομίλησε με το προσωπικό στα ΤΕΠ. Ουδεμία παρέμβαση έκανε για να προηγηθεί στην εφημερία ασθενής. Στα ΤΕΠ γίνεται διαλογή ασθενών (σε όποια υπάρχει προσωπικό) και προηγούνται οι ασθενείς με τα σοβαρότερα προβλήματα. Η ταλαιπωρία όλων είναι μεγάλη.
       Έκλεισε η 10η πνευμονολογική κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού. Το καρδιολογικό τμήμα λειτουργεί με επισφάλεια. Οι γιατροί εγγράφως ανέδειξαν την εργασιακή εξουθένωση και τον κίνδυνο ιατρικών λαθών. Τακτικά αναπτύσσει μετά από χρόνια ράντζα.
     Οι επισκέψεις του Υπουργού Υγείας στα Δημόσια Νοσοκομεία για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα, δεν θα γλιτώσουν τους ασθενείς από την ταλαιπωρία. Το προσωπικό λιγοστεύει. Χρειάζονται άμεσα προσλήψεις και κονδύλια.
      Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα παραμείνουν και εφέτος καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ.
      Ποιοτική Δημόσια Υγεία με τέτοιο ύψος δαπανών δεν πρόκειται να υπάρξει. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η λύση για τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας είναι οι συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Ότι η εγκατάσταση του ιδιωτικού τομέα στα Νοσοκομεία θα επιλύσει τις παθογένειες του συστήματος. Ξεχνάνε όμως ότι η χώρα μας έχει ήδη το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη.
      Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι 3,5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1%. Οι πολίτες βάζουν ήδη βαθιά το χέρι στη τσέπη για να αγοράζουν τις υπηρεσίες αν και πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους οι οποίοι θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικοί και υποτίθεται έπρεπε να χρηματοδοτούν την Δημόσια Υγεία. Ταυτόχρονα παρακρατείται 6% εισφορά από μισθούς και συντάξεις για υγειονομική περίθαλψη.
       Αναφέρουν ως παράδειγμα το Σουηδικό μοντέλο των συμπράξεων εκεί όπου οι υγειονομικοί εργάζονται έξι ώρες την ημέρα, είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και οι δημόσιες δαπάνες υγείας είναι 9% του ΑΕΠ τους. Η εγκατάσταση ιατρικών μηχανημάτων από ιδιώτες θα στοιχίσει ακριβά στο κράτος, θα ελαστικοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις και θα μετακυλίσει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών.
Αναφέρουν ως πετυχημένο παράδειγμα τους εργολάβους καθαρισμού που ετοιμάζονται να επαναφέρουν, οι οποίοι εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους εργαζόμενους (προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα).
      Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν πάσχει από περαιτέρω ιδιωτικοποίηση για να ικανοποιήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά από επενδύσεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Τα Δημόσια Νοσοκομεία αν και έχουν χρέη 800εκ ευρώ, η χρηματοδότηση εφέτος βρίσκεται στο ύψος της περσινής (όριο δαπανών 1,5δις ευρώ).
      Που λοιπόν θα βρεθούν χρήματα να γίνουν επενδύσεις και συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των υποδομών;
    Γι’ αυτό προτίθονται να τα εκχωρήσουν στον ιδιωτικό τομέα μέσω των συμπράξεων. Ένα σύστημα υγείας με 30.000 νοσοκομειακά κρεβάτια το οποίο διαθέτει 557 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων 224 στην Αττική για να εξυπηρετούν 6εκ. πληθυσμό με λίστα αναμονής 45-50 διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους τώρα που αναμένεται να αυξηθεί με την έξαρσή της γρίπης, δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την λειτουργία του. Αντί να ανοίγουν ΜΕΘ κλείνουν κλίνες, αφού το προσωπικό λιγοστεύει.
     Ακόμη δεν δημοσιεύθηκε η προκήρυξη των 2.300 θέσεων που συνεχώς εξαγγέλλονται. 25.000 λιγόστεψε το προσωπικό των Νοσοκομείων τα χρόνια των Μνημονίων. Μόνο για τα έτη 2018,2019 είχαμε 4.000 αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις.
Σε άλλους τομείς του κράτους έγιναν προσλήψεις. Στην Υγεία όχι.
       Ακόμη και εάν προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις, νέους υπαλλήλους στα Νοσοκομεία θα δούμε προς το τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε όμως θα έχουν αποχωρήσει άλλοι 1.200 – 1.500 υπάλληλοι. Τόσες είναι κατά μέσω όρο οι ετήσιες αποχωρήσεις. 45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων.
     Ένας ή δύο νοσηλευτές αντιστοιχούν στη βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες στο προσωπικό. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Τα νοσοκομεία στα νησιά στενάζουν. Διακόπηκαν χειρουργεία. Δεν γίνονται τοκετοί. Μόνο αεροδιακομιδές.
      Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν υφίσταται. Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Απαράδεκτη είναι η κτηριακή τους κατάσταση. Δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία ή γενική αίματος. Μεγάλες οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα. Πολλές ακάλυπτες βάρδιας, ειδικά τώρα το χειμώνα που η επικινδυνότητα είναι αυξανόμενη. Οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ μαρτυρούν την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Που είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, που το μόνο που βλέπουμε να υπάρχει είναι ταμπέλες έξω από υπάρχουσες υγειονομικές μονάδες (κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, αγροτικά ιατρεία); Που είναι οι οικογενειακοί γιατροί; Όποιον ιδιώτη γιατρό επισκέπτεται ο ασθενής πληρώνει από την τσέπη του. Ακόμη και τα εμβόλια γρίπης συνταγογραφούνται προς 5 ευρώ που για πολλούς είναι αποτρεπτικό.
      Οι κτηριακές υποδομές των Νοσοκομείων είναι σε κακή κατάσταση. Τα φαινόμενα βίας σε βάρος του προσωπικού πολλαπλασιάζονται. Καμία νομοθετική πρωτοβουλία από τον Υπουργό την οποία αναμένουμε από το Σεπτέμβριο του έτους 2019.
     Με εργασιακά εξουθενωμένους εργαζόμενους, με χαμηλούς μισθούς, μη ενταγμένους στα ΒΑΕ, δεν φτιάχνει η Δημόσια Υγεία.
Θύματα όλων αυτών οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται κινδυνεύοντας η ζωή τους.

Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: