Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Κορονοϊός: 70 εργαζόμενοι θετικοί στα νοσοκομεία από αρχές Αυγούστου

           Εκδηλη είναι η ανησυχία, τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιστημόνων, εξαιτίας των εξελίξεων των τελευταίων ημερών αναφορικά με τον κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς τα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ ανέρχονται σταθερά σε πάνω από 200, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται πιο ενισχυμένα μέτρα.  Ωστόσο, εκτός από όλα τα παραπάνω, εκείνο που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι πως από τις αρχές Αυγούστου, δηλαδή μέσα σε 20 ημέρες το πολύ, έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό 70 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία. 
      Παράλληλα, έντονη είναι η ανησυχία, της κυβέρνησης και για τους οίκους ευγηρίας. Θετικοί στον κορονοϊό διαγνώστηκαν 15 ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που διέμεναν στο Ίδρυμα «Εστία Παπαγεωργίου» ενώ από τους εργαζόμενους επτά άτομα βρέθηκαν επίσης θετικά στον ιό. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό ενώ 12 από τους ηλικιωμένους νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Είχαν προηγηθεί τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου έχασαν τη ζωή τους έξι ηλικιωμένοι από κορονοϊό.
      Στο ένα από τα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη, το «Παπαγεωργίου», βρέθηκαν θετικοί στον ιό εννέα εργαζόμενοι αμέσως μόλις γύρισαν από την άδειά τους, με αποτέλεσμα να μπουν άμεσα σε καραντίνα τόσο οι ίδιοι όσο και ακόμη τρεις συνάδελφοί τους που ήταν σε στενή επαφή μαζί τους.
      Μιλώντας στο ethnos.gr, ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Παναγιώτης Τουχτίδης, δήλωσε σχετικά: «Οι εννέα συνάδελφοι εντοπίστηκαν θετικοί, μόλις επέστρεψαν στην εργασία τους από την καλοκαιρινή τους άδεια και αμέσως εφαρμόστηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η οδηγία είναι, όσοι επιστρέφουν, να φορούν παντού μάσκα, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ. Όλοι είναι επαγγελματίες και γνωρίζουν, πως θα προστατευθούν και θα προστατεύσουν τους άλλους. Ωστόσο, επικρατεί ανησυχία σχετικά με τις μαζικές επιστροφές από τις άδειες. Πιστεύουμε και φοβόμαστε ότι τα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων θα αυξηθούν σημαντικά και αυτό θα φανεί την ερχόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα».
      Παράλληλα, τόνισε: «Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Θα αρχίσουν να περιορίζονται οι δραστηριότητές του, όχι, βέβαια, τα επείγοντα περιστατικά. Όλα αυτά δείχνουν ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη. Οι εργαζόμενοι δε νόσησαν, όταν πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία κατά τον πρώτο κύμα του κορονοϊού, αλλά στις διακοπές τους».
ΑΧΕΠΑ: 14 υγειονομικοί θετικοί στον ιό
       Κλειστή μέχρι και τουλάχιστον την Παρασκευή 21 Αυγούστου θα παραμείνει η Α' Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 14 υγειονομικοί. Οι τέσσερις γιατροί και 10 νοσηλευτές, οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί και οι υπόλοιποι με ήπια συμπτώματα, παραμένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό ενώ όλοι τους εργάζονται στην Α' Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, η οποία δέχεται και περιθάλπει ασθενείς με κορονοϊό.
       Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, διότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αποτελεί ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη για τον κορονοϊό και δέχεται ασθενείς με πολύ βαριά συμπτώματα από τις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.          Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύτηκε και το πρώτο κρούσμα COVID-19 στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο. Μέχρι να δέχεται και πάλι ασθενείς με κορονοίό η Α' Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, όσοι νοσήσουν και χρειαστούν περίθαλψη, θα μεταφέρονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο νοσοκομείο της Κατερίνης.
       Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην Α' Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ η διασπορά του κορονοϊού έγινε από άτομο που εργάζεται σε αυτήν, αφού κανένας από τους εργαζόμενους στην κλινική δεν πήρε άδεια. Ανάμεσα στους ασθενείς βρίσκονται και δύο από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους του νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον οργανωτικό γραμματέα της της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Πέτρο Κετικίδη,, από την ιχνηλάτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη προέκυψαν άλλα δύο κρούσματα, ενώ 35 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: