Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ

       Σε ενίσχυση του ΕΣΥ με νέες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία προχωρεί το υπουργείο Υγείας, ενόψει του ερχόμενου χειμώνα που αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως δύσκολος.
    «Από την αρχή της πανδημίας προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο», σημείωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, που ανακοίνωσε νέες παρεμβάσεις για την περαιτέρω θωράκιση των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί προκήρυξη για 400 νέες θέσεις ιατρικού προσωπικού, εκ των οποίων οι μισές θα αφορούν ΜΕΘ. Επιπλέον, από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο ΕΣΥ 1.650 νοσηλευτές για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα και την εντατική ιατρική, καθώς και 600 νοσηλευτές στη δημόσια υγεία. Πέραν αυτών, τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθούν οι διορισμοί 1.023 μόνιμων γιατρών για μονάδες του ΕΣΥ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και οι διορισμοί 1.209 ατόμων μόνιμου παραϊατρικού προσωπικού. Συνολικά, από τον Μάρτιο έως σήμερα, έχουν προσληφθεί περισσότεροι από 6.000 υγειονομικοί με συμβάσεις.
     Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη και νέων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ (αυξημένης φροντίδας). Τον Ιούλιο του 2019 το ΕΣΥ είχε 557 κλίνες Εντατικής έναντι 901 που λειτουργούν σήμερα, ενώ ο στόχος είναι έως το τέλος του έτους η χώρα να διαθέτει 1.200 κλίνες, αριθμός που θα μας φέρει στον μέσο όρο των κλινών ΜΕΘ, αναλογικά με τον πληθυσμό, της Ε.Ε. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσω της υλοποίησης δωρεών: του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για ανακαίνιση χώρων στους οποίους θα αναπτυχθούν 155 κλίνες ΜΕΘ και 19 κλίνες ΜΑΦ σε νοσοκομεία της χώρας· της Βουλής των Ελλήνων, για 50 νέες κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία»· και άλλων φορέων (25 κλίνες ΜΕΘ και 7 κλίνες ΜΑΦ).      
     Επιπλέον, το υπουργείο με δικά του μέσα θα αναπτύξει 50 κλίνες ΜΕΘ και 26 ΜΑΦ σε νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας αναπτύχθηκαν 1.017 κλίνες και, ανά πάσα στιγμή και εφόσον χρειαστεί, υπάρχει η δυνατότητα η δυναμικότητα του ΕΣΥ σε κλίνες εντατικής θεραπείας να φτάσει ξανά σε αυτό το επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, από το σύνολο των 901 κλινών Εντατικής, 186 έχουν δεσμευθεί για να νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19. Ο αριθμός αυτός εφόσον χρειαστεί μπορεί να αυξηθεί στις 400 κλίνες, όσες ήταν και στο πρώτο στάδιο της πανδημίας του κορωνοϊού. Εως χθες το μεσημέρι, καλυμμένες ήταν 32 κλίνες (21% των κλινών COVID-19).
     Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στον εργαστηριακό έλεγχο του SARS-CoV-2 τονίζοντας ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου έως σήμερα έχει δεκαπενταπλασιαστεί ο ημερήσιος αριθμός των τεστ που γίνονται στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα 800 τεστ που γίνονταν ημερησίως στα τέλη Φεβρουαρίου αυξήθηκαν σε 4.500 τον Μάιο, σε 6.500 τον Ιούνιο και σε 12.000 σήμερα.
Νοσοκομεία αναφοράς
     Το υπουργείο Υγείας, με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, είναι και σε διαδικασία αύξησης των νοσοκομείων αναφοράς για την COVID-19. Η διαδικασία επιταχύνεται στις περιπτώσεις εντοπισμού κρουσμάτων μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μονάδων υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο λόγω εμφάνισης 14 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μεταξύ του προσωπικού θα σταματήσει να δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 21 Αυγούστου – ημερομηνία που θα έχει ολοκληρωθεί η απολύμανση των χώρων. Ετσι, με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών και εντολή του γ.γ. Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, ορίζονται στην 3η και 4η ΥΠΕ ως νοσοκομεία για νοσηλεία κρουσμάτων COVID-19 το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το «Παπαγεωργίου» και το νοσοκομείο Κατερίνης.
     Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, συγκροτείται εξειδικευμένη ομάδα ελέγχου λοιμώξεων που θα αποτελείται από επαγγελματίες υγείας και η οποία θα συντονίσει την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, σε συνεργασία με τις επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων των νοσοκομείων  της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: