Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

ΕΦΚΑ: 9+1 εκκρεμότητες και «ουρές» για σύνταξη

 Το τέρας της γραφειοκρατίας που «γονατίζει» την απόδοση της σύνταξης.
     Μπορεί η βασική εκκρεμότητα του ασφαλιστικού να είναι η καθυστέρηση εκκαθάρισης των αιτήσεων συνταξιοδότησης και η απόδοση των αποδοχών σε περισσότερους από 160.000 δικαιούχους, ωστόσο πίσω από την μείζονα κρίση αξιοπιστίας του Συστήματος κρύβονται άλλες 9 περιπτώσεις γραφειοκρατίας και πολιτικού «ωχαδερφισμού».
1. Παράλληλα με τις καθυστερήσεις στις κύριες συντάξεις συνυπάρχει και η εκκρεμότητα στις επικουρικές. Υπολογίζεται ότι πάνω από 130.000 αίτησης χρονίζουν στα γραφεία του ΕΤΕΑΕΠ. Συνολικά δηλαδή οι αιτήσεις συνταξιοδότησης προσεγγίζουν τις 300.000.
2. Εκκρεμεί εδώ και 11 μήνες, από τις 15 Ιανουαρίου, η απόφαση του ΣτΕ, για τα αναδρομικά του 11μηνου (Ιούλιος 2015-Μάιος 2016) για τις επικουρικές και τα Δώρα, καθώς η κυβέρνηση αυθαιρέτησε και δεν τα κατέβαλε μαζί με τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ.
3. Από τον Μάιο του 2016 δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις για τις συντάξεις των διπλοασφαλισμένων, με αποτέλεσμα πάνω από 60.000 «απόμαχοι», κυρίως γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι με ασφάλιση στο δημόσιο και τα οικεία ταμεία των επιστημόνων, αλλά και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που εκτός από μισθωτοί ασκούσαν και ελεύθερο επάγγελμα, να μην λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών τους.
4. Ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να μην αναρτά τα ενημερωτικά σημειώματα των κύριων συντάξεων ώστε να ελεγχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, ο τρόπος που έκαναν τον επανυπολογισμό (παλαιοί συνταξιούχοι υπό τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου) αλλά και τα αναδρομικά του Ν.4670/20.
5. Σε πολλές περίπτωσης εκκρεμεί ο σωστός επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων στις περιπτώσεις εθελούσιων εξόδων (ΟΤΕ κ.α).
6.Εκκρεμούν τα αναδρομικά από τα λάθη που εντοπίστηκαν στον επανακαθορισμό των κύριων συντάξεων του Ν 4387/16 από την 1/1/19 έως τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2021.
7. Εκκρεμούν οι προσθήκες - προσμετρήσεις του πρόσθετου χρόνου ή της παράλληλης ασφάλισης, για τον σωστή επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση τον Ν 4670/20.
8. Δεν έχουν εφαρμοστεί οι δικαστικές αποφάσεις ή οι αιτήσεις θεραπείας που κατέθεσαν οι συνταξιούχοι επί αδικιών που εντοπίστηκαν ή έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις.
9. Τέλος εφαρμόζεται διαφορετικός τρόπος φορολόγησης των αναδρομικών. Ως προς τα Ειδικά Μισθολόγια (Δικαστικών, Στρατιωτικών, Καθηγητών κ.α.) προβλέφθηκε η επιβολή εφάπαξ φόρου 20%. Αντιθέτως, για να αναδρομικά των λοιπών ασφαλισμένων ο φόρος υπολογίστηκε στην κλίμακα και μάλιστα πάνω στα εισοδήματα του 2021, με αποτέλεσμα τον προσεχή άνοιξη να πληρώσουν φόρο έως και 42%, συν τη Εισφορά Αλληλεγγύης (η οποία διατηρήθηκε μόνοι για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: