Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

ΠΑΤΡΑ: Οι συνθήκες covid στα νοσοκομεία φέρνουν νέο κύμα φυγής γιατρών και νοσηλευτών

    Κύμα φυγής από το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα τους τελευταίους μήνες, με γιατρούς και νοσηλευτές να έχουν φύγει για άλλες πολιτείες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξαιτίας των συνθηκών που υπάρχουν.
     Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και έχουν πάει στην Κύπρο για εργασία πέντε ιατροί και ένας νοσηλευτής.
     Στην Κύπρο έχουν βρει καλύτερες συνθήκες, υψηλότερες αποδοχές και λιγότερες ώρες εργασίας, σε σύγκριση με αυτές που εργάζονταν στο νοσοκομείο της Πάτρας όπου έκαναν υπερωρίες, χωρίς να πληρώνονται, εξαιτίας των κενών θέσεων που υπήρχαν.
     Η κατάσταση ασφαλώς δεν είναι καλύτερη ούτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας όπου και εκεί δεν είναι λίγοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης που το σκέφτονται για να… αποδράσουν από το ΕΣΥ, σε κάποια χώρα του εξωτερικού ή ακόμα και στην Κύπρο.
     Βλέπουμε έτσι το κύμα φυγής που χαρακτήρισε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης το λειτούργημα των ιατρών να επανέρχεται στην εποχή της πανδημίας και πάλι στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά όμως εκείνο που αναγκάζει αρκετούς από τους ιατρούς να θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα δεν είναι τόσο οι υψηλές αποδοχές που θα βρουν στο εξωτερικό, αλλά κυρίως οι καλύτερες συνθήκες εργασίας.
     Σύμφωνα με γιατρούς και νοσηλευτές υπάρχουν χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας  που η κατάσταση είναι τέτοια στα νοσοκομεία της Πάτρας εξαιτίας της πίεσης του ιού που δεν αντέχεται.
    Ιατροί και νοσηλευτές εργάζονται ατέλειωτες ώρες για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν, κάτω από συνθήκες πίεσης, με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και τους χώρους εκτός των κλινικών covid να μειώνονται συνεχώς.
     Το ακόμα χειρότερο που αναγκάζει τους γιατρούς να έχουν αυτή την τάση φυγής είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει καμία προοπτική που να δείχνει ότι θα αλλάξει αυτή η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στα νοσοκομεία, ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό.
Αναδημοσίευση από το flamis.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: