Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Η Ομιλία του Προέδρου του Σωματείου μας στο 16ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

    Συμμετέχω στο 16ο Συνέδριο  της ΠΟΕΔΗΝ μετά από ένα διάλειμμα 13 χρόνων, το τελευταίο που παρακολούθησα ήταν το 2009.
     Η διαπίστωση που έχω να κάνω είναι ότι, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις  των Υγειονομικών παραμένουν τα ίδια. Άρα δεν μπορεί κανένας μας να πανηγυρίζει .Βέβαια οι πανηγυρισμοί είναι ΔΩΡΕΑΝ τα αποτελέσματα  ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ.
     Εμείς οι Υγειονομικοί όλα αυτά τα χρόνια δεν καταφέραμε να περάσουμε στην Ελληνική  κοινωνία, ότι τα αιτήματα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την σωστή λειτουργία του ΕΣΥ και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών από αυτό.
     Με εμφατικό τρόπο, η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα για ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Με απύθμενο θράσος όμως η κυβέρνηση διατυμπανίζει την αναγκαιότητα για την ιδιωτικοποίησή του. Αυτό το αφήγημα η ομοσπονδία δεν έχει καταφέρει να το αποδημήσει. 
     Τα αιτήματά μας για να επιλυθούν, θα πρέπει να γίνουν βίωμα της Ελληνικής Κοινωνίας. Όσο αφορά την στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό, θα φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που έχει πετύχει το εκπαιδευτικό κίνημα,  εδώ και πολλά χρόνια που θέτει όριο στον αριθμό μαθητών ανά τάξη, έτσι ώστε να μπορεί να μεταδοθεί η γνώση επαρκώς. Εμείς οι Υγειονομικοί δεν έχουμε καταφέρει και επιβάλλει, την ανάγκη να προσδιοριστεί ένας ελάχιστος αριθμός εργαζομένων σε όλες τις ειδικότητες των διαφόρων τμημάτων των Νοσοκομείων που θα είναι απαραίτητος για την ασφαλή λειτουργία τους.
   Άρα ασφαλής στελέχωση που θα διασφαλίζει καλύτερες συνθήκες εργασίας και βεβαίως καλύτερες συνθήκες περίθαλψης των νοσηλευόμενων.
     Συνηγορήσαμε και εμείς οι εργαζόμενοι στο αφήγημα της κυβέρνησης ότι στην πανδημία το ΕΣΥ έμεινε όρθιο.
     Το ΕΣΥ στην πανδημία ουσιαστικά κατέρρευσε την στιγμή που η χώρα μας, είναι πρώτη σε θανάτους στην Ευρώπη,  την στιγμή που στους υγειονομικούς οφείλονται άδειες και ρεπό, που για να δοθούν θα πρέπει να κλείσουν τα νοσοκομεία πάνω από 6 μήνες.
    Στην αρχή της πανδημίας μας χειροκρότησαν από τα μπαλκόνια μας έκαναν «ήρωες», μας χρησιμοποίησαν επικοινωνιακά ,μας ξεζούμισαν τηλεοπτικά και η ομοσπονδία όχι μόνο δεν ανέδειξε την μεγάλη υποκρισία που  συντελούνταν εις βάρος των Υγειονομικών  και της κοινωνίας ,αλλά βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση.
     Στην αρχή της πανδημίας η ομοσπονδία καλλιέργησε ελπίδες για ένταξη των Υγειονομικών στα ΒΑΕ, και θεοποίησε το πόρισμα της επιτροπής «ΜΠΕΧΡΑΚΗ» που ουσιαστικά τι λέει; Προτείνει την «ανάπτυξη και λειτουργία» μηχανισμών ελέγχου και καταγραφής της επικινδυνότητας επαγγελμάτων προς ένταξη και επισημαίνει την αναγκαιότητα ριζικής αναθεώρησης του θεσμού των ΒΑΕ με γνώμονα όχι την υλική και συνταξιοδοτική «ικανοποίηση» αλλά την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
    Ζητάει η ομοσπονδία εκπαιδευτική αναβάθμιση την στιγμή που αυτή έχει πραγματοποιηθεί από την άνοιξη του 2019 με την μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Τρία χρόνια τώρα εκκωφαντική αφωνία από την ομοσπονδία για την μετάβαση των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Επίσης από τον Δεκέμβριο του 2020 με τον νόμο 4763 δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους ΙΕΚ για είσοδο τους με κατατακτήριες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ζητήματα που για την ομοσπονδία παραμένουν άγνωστα.
     Επίσης με τις αναστολές εργασίας των συναδέλφων, δεν αναδείξαμε ότι αυτό που συντελέστηκε τον Σεπτέμβριο του2021 ήταν ένα  υγειονομικό σαμποτάζ με την έξοδο  από το ΕΣΥ 10.000 Υγειονομικών .Ουσιαστικά έκλεισαν τρία πανεπιστημιακά Νοσοκομεία
    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι θα κλείσω με μια ευχή στο επόμενο Συνέδριο μετά από τρία χρόνια, κάποια από τα αιτήματά μας να έχουν επιλυθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: