Πόσοι από εμάς έχουν προλάβει ή έχουν δει τους ανοικτούς ανελκυστήρες σε δημόσια κτήρια; Πόσοι από εμάς έχουν συναντήσει τα πρώτα τηλεφωνικά κέντρα, που χρειαζόταν χειριστής για να κάνει τη σύνδεση της εξωτερικής κλήσης με την εσωτερική συσκευή; Πόσοι από εμάς θυμούνται τα δημόσια αφοδευτήρια; Μερικές από αυτές είναι ειδικότητες δημοσίων υπαλλήλων, που παραμένουν ακόμη και σήμερα στο κλαδολόγιο – προσοντολόγιο του Δημοσίου.
Κι αν αυτές οι ειδικότητες φαίνονται ακραίες για την σύγχρονη εποχή, ας διερωτηθούμε πόσες είναι σήμερα οι ειδικότητες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λογιστικού, που ξεκινούν τη γραμματειακή υποστήριξη, περνούν στις οικονομικές υπηρεσίες και καταλήγουν στους ελεγκτές στάθμευσης οχημάτων!
Σύμφωνα με το υφιστάμενο κλαδολόγιο – προσοντολόγιο του Δημοσίου οι ειδικότητες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διοικητικού – Λογιστικού αριθμούν τις 91. Ενώ οι ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Διοικητικού – Λογιστικού αριθμούν τις 30. Μεγάλη διασπορά ειδικοτήτων υπάρχει στους τεχνικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς για τους χειριστές μηχανημάτων έργου αυτές αριθμούν τις 31 και των δομικών έργων 31 επίσης.
Έτσι, προέκυψε η αναγκαιότητα να ενοποιηθούν οι διάσπαρτες ειδικότητες και να απαλειφθούν οι παρωχημένες. Μεταξύ των παρωχημένων ειδικοτήτων, που καταργούνται είναι η ειδικότητα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης οικιακής οικονομίας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανδρών νοσοκόμων, δακτυλογράφων, ξενόγλωσσων γραμματέων, χειριστών τηλεφωνικού κέντρου, τεχνικών οργάνων παιδικών χαρών, συντηρητών πειραματόζωων και υποχρεωτικής εκπαίδευσης παρασκευαστών παιδικών τροφών, συνοδών ανελκυστήρα, εργατών καθαριότητας αφοδευτηρίων.
«Είχαμε 2.700 ειδικότητες και τώρα θα ενοποιηθούν σε 550», είπε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, που συνέταξε το νέο Προεδρικό Διάταγμα και αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να το αποστείλει προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Ενώ με βάση το ΠΔ του 2001 είχαν προσδιοριστεί συγκεκριμένοι κλάδοι, εκ των υστέρων προστέθηκαν και άλλες ειδικότητες, που προέκυπταν από τους οργανισμούς των υπουργείων, πράγμα που καθιστούσε προβληματικές τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις φωτογραφικών διαγωνισμών στις προσλήψεις», επισήμανε ο υπουργός.
Παράλληλα, στο νέο ΠΔ αναμένεται να ενσωματωθούν και νέες ειδικότητες που προκύπτουν από τα νέα προγράμματα σπουδών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ειδικότητες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης βιοιατρικών επιστημών, διοίκησης τουρισμού, σωφρονιστικής διοίκησης, επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων. Επίσης, εισάγεται η ειδικότητα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων και του τεχνικού ασφαλείας. Ο Μ. Βορίδης δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι προκειμένου να μην προκύψουν αρρυθμίες στη Δημόσια Διοίκηση, «η Επιτροπή Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου θα εξετάζει τους νέους κλάδους και θα εισηγείται σε ετήσια βάση στον υπουργό Εσωτερικών την προσθήκη νέων ειδικοτήτων».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, στο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπεται «ενιαία αντιμετώπιση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου με τους μόνιμους υπαλλήλους» ως προς τις ειδικότητες. Ενώ για το θέμα των ειδικοτήτων τεχνητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υπάρχει πληθώρα, λόγω διαφορετικών αντικειμένων, ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης είπε ότι «θα υπάρχει αντιστοίχιση με την πιστοποίηση τους». «Δεν κλείνει το αντικείμενο των ειδικοτήτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τους τεχνικούς. Απεναντίας, ανοίγει ο ανταγωνισμός», σημείωσε ο Μ. Βορίδης.
Θέτοντας ως στόχευση να ομαδοποιηθούν οι ειδικότητες και να μην δημιουργούνται άκριτα καινούργιες, ο υπουργός είπε ότι εντός δυο μηνών από την έκδοση του ΠΔ, οι φορείς του Δημοσίου θα αντιστοιχίσουν τους κλάδους με τις ειδικότητες, πράγμα που θα αποτυπώνεται στους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας. Εξήγησε ότι οι θέσεις στα οργανογράμματα, δεν καταργούνται ακόμη και εάν αυτές παραμένουν κενές. Κατέληξε, όμως, λέγοντας ότι «εάν οι φορείς δεν συμμορφωθούν, δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας».
Αναδημοσίευση από ilektrav.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου