Σάββατο 14 Μαΐου 2022

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ epoli.gr | Παραμονή για συμβασιούχους Covid Δήμου χωρίς χρονικό προσδιορισμό!

      Με την προσφάτως δημοσιευθείσα υπ’ αριθμ. 3047/2022 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε 29 συμβασιούχους - εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας Covid - 19 με διάφορες ειδικότητες στο Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας.
      Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το epoli.gr το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχθηκε το αίτημα των εργαζομένων - συμβασιούχων, υποχρεώνοντας το Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας να αποδέχεται την προσηκόντως προσφερόμενη εργασία τους στα καθήκοντα και στη θέση που απασχολούνται έως τη λήξη των συμβάσεών τους, καταβάλλοντας τις νόμιμες αποδοχές τους απειλώντας χρηματική ποινή, ύψους τριακοσίων (300) ευρώ, υπέρ εκάστου των αιτούντων και για κάθε ημέρα που δεν θα αποδέχεται τις υπηρεσίες τους.
     Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρέωσε το Δήμο Μαρκοπούλου να αποδέχεται τις υπηρεσίες των αιτούντων, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους την 31η Μαΐου 2022 και εφεξής χωρίς τον ορισμό συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ισχύος του ασφαλιστικού μέτρου. Τούτο, διότι σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου: «οι αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων, πλην των ρητά αναφερόμενων στον νόμο αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί αγωγής για την κύρια υπόθεση (όπως λ.χ. ορίζεται στο άρθρο 730 ΚΠολΔ για την προσωρινή επιδίκαση απαίτησης), ισχύουν μέχρι να ανακληθούν (βλ. σχετικά και Μ. Μαργαρίτης ΕρμΚΠολΔ άρθρο 698, εκδ 2018, σελ 163), ενώ τα άρθρα 695 και 698 του ΚΠολΔ, που ορίζουν το μεν πρώτο την προσωρινότητα της ισχύος του ασφαλιστικού μέτρου, το δε δεύτερο την υποχρεωτική ανάκληση του ασφαλιστικού μέτρου, αποτελούν κανόνες αναγκαστικού δικαίου υπαγόμενοι στο άρθρο 3 του ΑΚ και δεν δύναται να αποκλειστούν από την ιδιωτική βούληση».
     Για την εξαιρετικά σημαντική αυτή απόφαση, ο δικηγόρος των συμβασιούχων, κ. Αντώνιος Ταμπάκος, δήλωσε στο epoli.gr:
     «Είναι μια σημαντική δικαστική απόφαση η οποία, δεδομένης και της πολύχρονης καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της δικαστικής διαδικασίας (εκδίκαση αγωγής, έφεσης κλπ) διασφαλίζει επί μεγάλο χρονικό διάστημα την αξιοπρεπή εργασία των εργαζομένων και την κάλυψη βιοτικών αναγκών τους και των οικογενειών τους.
      Τέλος, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Μαρκοπούλου Μεσογαίας κ. Κωνσταντίνο Αλλαγιάννη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και χωρίς την βοήθειά του δεν θα μπορούσε να στεφθεί με επιτυχία η δικαστική προσπάθεια αυτή.»
Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: