Τρίτη 24 Μαΐου 2022

«Συντάξεις εμπιστοσύνης»: Πόσες θα εκδοθούν μέχρι το καλοκαίρι

      Εντός του καλοκαιριού θα εκδοθούν μαζικά 133.628 περιπτώσεις εκκρεμών συντάξεων μέσω του θεσμού της «σύνταξης εμπιστοσύνης» που καθιέρωσε το υπουργείο Εργασίας με το νόμο 4921/2022 και προσφάτως έθεσε σε λειτουργία ο e – ΕΦΚΑ.
     Οι εντολές του υπουργείου Εργασίας είναι να προηγηθούν οι αιτήσεις που εκκρεμούσαν στις 31 Μαρτίου 2022, και να εκδοθούν οι συντάξεις βάση των υπαρχόντων στοιχείων στην αίτηση, δηλαδή χωρίς την αλληλογραφία μεταξύ των ταμείων για τις περιπτώσεις που υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.
Fast track
     Οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» αφορούν τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρις τις 31.03.2022, ενώ ακολούθως στις νέες αιτήσεις από 1.4.2022 θα εφαρμόζεται η έκδοση της σύνταξης μέσω της fast track διαδικασίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ, στο τέλος Μαρτίου βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 78.173 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις – δηλαδή αιτήματα που έχουν υποβληθεί προ ενενήντα ημερών – και 55.455 νέες αιτήσεις που υποβλήθηκαν τους τρείς πρώτους μήνες του έτους (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο).
     Οι fast track συντάξεις είναι ένας μόνιμος θεσμός, που ισχύει για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβάλλονται από εδώ και στο εξής και οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» αφορούν τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβλήθηκαν έως τις 31 Μαρτίου.
     Οι κύριες συντάξεις θα πρέπει – εφεξής – να εκδίδονται σε τρείς μήνες, από την αίτηση, οι επικουρικές εντός τριών μηνών μετά την έκδοση των κύριων συντάξεων και το εφάπαξ βοήθημα έξι μήνες από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.
     Οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» θα εκδίδονται με βάση τα στοιχεία του ασφαλιστικού ιστορικού όπως βρίσκεται πλέον στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ»  και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης. Τα στοιχεία αυτά δεν ελέγχονται εκ των προτέρων, αλλά εκ των υστέρων και ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τα φυσικά παραστατικά που τυχόν δεν έχουν προσκομισθεί  στον ΕΦΚΑ για 10 χρόνια, προκειμένου να μπορούν να προσκομιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
     Για τις συντάξεις που θα αφορούν αιτήσεις μετά την 1η Απριλίου, ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνεται εντός τριετίας. Στόχος είναι να μην ξαναδημιουργηθεί «στοκ» εκκρεμών συντάξεων, μετά την εκκαθάριση όσων έχουν συσσωρευτεί.
Ο e – ΕΦΚΑ
    Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν με την νέες διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων περιγράφονται σε εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η οποία αναφέρει τα εξής:
Συντάξεις εμπιστοσύνης: Οι υπάλληλοι του ταμείου θα πρέπει να εκδώσουν πράξεις απονομής σύνταξης ή απορριπτικές αποφάσεις με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ»  ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ καθώς και τη δήλωση του αιτούντος για ασφαλιστικό χρόνο πέρα από αυτόν που έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει πως δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση παραστατικών που τεκμηριώνουν την ύπαρξη επιπλέον ασφαλιστικού χρόνου και για τον λόγο αυτό, αναστέλλεται προσωρινά κάθε αλληλογραφία για την επαλήθευσή τους. Τα στοιχεία αυτά βέβαια θα ελέγχονται εκ των υστέρων. Αντίστοιχα, εάν από το  ηλεκτρονικό ιστορικό του αιτούντος και από τη δήλωση για επιπλέον χρόνο ασφάλισης δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οι εισηγητές θα εκδίδουν αμέσως απορριπτικές αποφάσεις.
     Η εγκύκλιος προβλέπει ότι η διαδικασία για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης σε αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 θα γίνεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Ως εισφορές για τον ασφαλιστικό χρόνο εκτός του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού που έχει δηλωθεί χωρίς τεκμηρίωση, θα λογίζονται αυτές που αντιστοιχούν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, αν πρόκειται για μισθωτό ή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, αν πρόκειται για ασφαλισμένο άλλης κατηγορίας. Οι έλεγχοι για τις συντάξεις εμπιστοσύνης οφείλουν να γίνουν εντός 5ετίας από την έκδοση της πράξης και αποκλείονται σε κάθε περίπτωση μετά την πάροδο 10ετίας.
     Συντάξεις fast track. Στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από την 1η Απριλίου 2022 και μετά, εάν δεν έχει εκδοθεί απόφαση εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης εφαρμόζεται μια διαδικασία fast track.  Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μετά την πάροδο του τριμήνου, διακόπτεται και πάλι η αλληλογραφία για επαλήθευση των στοιχείων και η απόφαση εκδίδεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2022, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση τριμήνου για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την 1η Απριλίου 2022 και μετά. Οι έλεγχοι για τις fast track συντάξεις πρέπει να γίνουν εντός τριετίας από την έκδοση της απόφασης και αποκλείονται σε κάθε περίπτωση μετά την πάροδο πενταετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: