Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Κραυγή αγωνίας από τον παιδοχειρουργό Βασίλη Αλεξόπουλο: "Στηρίξτε το Καραμανδάνειο", λέει στο thebest.gr

 Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο - Ο Δήμαρχος, η 6η ΥΠΕ, ο λαός της Πάτρας και των άλλων περιοχών ν' αντιδράσουν και να δείξουν σθεναρά αν θέλουν να παραμείνει και να κρατήσουν το Καραμανδάνειο, είπε ο κ. Αλεξόπουλος
     Το πρόβλημα στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα είναι πολύ μεγάλο όπως και ο κίνδυνος επισφαλούς λειτουργίας του. Αυτό ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο παιδοχειρουργός του νοσηλευτικού ιδρύματος Βασίλης Αλεξόπουλος προσθέτοντας πως θα γίνει το «μπαμ» και τότε θα είναι αργά.
      Το ζητούμενο είναι να γίνει άμεσα με διαδικασίες fast track η προκήρυξη και κάλυψη των θέσεων αναισθησιολόγων. Οι οργανικές θέσεις είναι 4 αλλά, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα, έστω να καλυφθούν οι 2. Αυτή τη στιγμή όπως μας περιέγραψε ο κ. Αλεξόπουλος η κατάσταση έχει ως εξής, υπάρχουν 2 αποσπασμένοι αναισθησιολόγοι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο και το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» ενώ η διευθύντρια αναμένει το ΦΕΚ έως το τέλος Ιουνίου για τη συνταξιοδότηση της και μία ακόμη ιατρός αναισθησιολόγος που υπήρχε παραιτήθηκε λόγω του όγκου εργασίας.
     Το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης  του Παιδο-αναισθησιολογικού Τμήματος του ΓΝΠΠ Καραμανδάνειο είναι γνωστό εδώ και καιρό. Όπως είχε μάλιστα τονιστεί σε σχετική ανακοίνωση πριν ενάμιση μήνα, «οι ιατροί αναγκάστηκαν να κάνουν 15 εφημερίες έκαστος κάθε μήνα, χωρίς να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα ρεπό, ώστε να καλύψουν τόσο το εφημεριακό πρόγραμμα, όσο και το τακτικό πρόγραμμα των χειρουργείων».
     Ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε στο thebest.gr ότι η όλη κατάσταση είναι γνωστή από την άνοιξη του 2021. Όπως μας είπε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια γνώριζε από πέρυσι πως 2 αναισθησιολόγοι θα έφευγαν με σύνταξη τέλος του 2021 όπως και έγινε και πως επίκειται μία ακόμη τώρα τον Ιούνιο.
      «Το Καραμανδάνειο είναι ένα brand name θα έλεγα», ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Αλεξόπουλος, ο οποίος μας μίλησε μετά από μία δύσκολη μέρα με πολλά χειρουργεία. «Το Καραμανδάνειο καλύπτει περιστατικά από Γιάννενα, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία. Καλύπτει θα σας έλεγα τον μεγαλύτερο παιδιατρικό πληθυσμό εκτός Αθηνών, είναι το μοναδικό εκτός της Αθήνας που έχει τα παιδιατρικά νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού. Τα νεογνά του Πανεπιστημιακού του Ρίου και του Αγ. Ανδρέα και άλλα περιστατικά, βαριά, τροχαία, επείγοντα που μπορεί να χρειαστούν χειρουργείο, χειρουργούνται σε εμάς και κατόπιν μεταφέρονται στα άλλα νοσοκομεία. Στηρίζονται στην παιδοχειρουργική του Καραμανδανείου», ανέφερε ο κ. Αλεξόπουλος προσθέτοντας πως το θέμα του Καραμανδανείου επειδή ακριβώς αφορά νοσηλεία παιδιών είναι ευαίσθητο και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να στηρίξουν τη λειτουργία του, να το κρατήσουν.
      Και όταν λέει όλοι, ο κ. Αλεξόπουλος εννοεί από τον Δήμαρχο Πατρέων (Κώστα Πελετίδη) που είναι και βάσει του καταστατικού ο πρόεδρος του νοσηλευτικού ιδρύματος & έχει παλέψει να αναδείξει το πρόβλημα, μέχρι τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, τον Πατραϊκό λαό, τους βουλευτές αλλά και το λαό και τους βουλευτές των άλλων γειτονικών νομών, απ’ όπου περιστατικά μεταφέρονται, νοσηλεύονται και περιθάλπονται στο Καραμανδάνειο. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να αντιδράσουν και να απαντήσουν αν πραγματικά θέλουν να κρατήσουν και να παραμείνει σε λειτουργία το Καραμανδάνειο που όλοι γνωρίζουμε την μακρόχρονη και σημαντικότατη ιστορία του και συμβολή του στον υγειονομικό τομέα της περιοχής.
     «Στηρίξτε το ήδη υπάρχον νοσηλευτικό ίδρυμα και αναβαθμίστε το ώστε να μην κλείσει και όλα αυτά που ακούγονται και λέγονται για ένα νέο, καινούριο παιδιατρικό νοσοκομείο ας γίνει ενδεχομένως σε μία άλλη στιγμή, να έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος με πρόσβαση από τη μεγάλη περιμετρική και για τα ασθενοφόρα, με ελικοδρόμιο, κ.α.», είπε ο κ. Αλεξόπουλος, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως γιατρός στο μεγάλο παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας, το Αγλαΐα Κυριακού.
     Πέρα τέλος από το πρόβλημα των αναισθησιολόγων (μία ειδικότητα εντελώς απαραίτητη για να γίνονται χειρουργεία γιατί  δίχως χειρουργεία μετατρέπεσαι σε Κέντρο Υγείας, όπως είπε ο κ. Αλεξόπουλος), στο Καραμανδάνειο υφίστανται και άλλα προβλήματα όπως η έλλειψη Μαγνητικού Τομογράφου, αίτημα που υφίσταται εδώ και 3 χρόνια με συνέπεια οι μαγνητικές να γίνονται είτε στο Πανεπιστημιακό στο Ρίο ή στον Αγ. Ανδρέα είτε στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και με τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διαδικασία μιας και το παιδί για να υποβληθεί στη μαγνητική μπορεί να χρειαστεί και τοπική νάρκωση.
     Τέλος μεγάλο ζητούμενο του Καραμανδανείου είναι και η αναβάθμιση & σε υλικοτεχνικό επίπεδο υποδομών των χειρουργείων, ειδικά τη στιγμή όπως περιγράψαμε παραπάνω που τα χειρουργεία γίνονται εδώ και κατόπιν οι μικροί ασθενείς μεταφέρονται σε Ρίο και Αγ. Ανδρέα ή άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
     Το Καραμανδάνειο διαθέτει την παιδοχειρουργική αλλά και τμήμα ΩΡΛ, παιδο-ορθοπαιδική, κ.α. ενώ είναι το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή που προσφέρει την δυνατότητα χειρουργικού τομέα για παιδιά, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε στο Ρίο, στο Μεσολόγγι & το Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας.
     «Ειλικρινά, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, όσο πιο άμεσα γίνεται η προκήρυξη για τους αναισθησιολόγους», επανέλαβε ο κ. Αλεξόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: