Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Συντάξεις: 6 πλασματικά παράθυρα για την συνταξιοδότηση

   Χαρακτηριστική περίπτωση η αύξηση των ορίων ηλικίας, παράλληλα με την προϋπόθεση των 40 ετών ασφάλισης για την καταβολή πλήρους σύνταξης.
  Οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί αρχικά κάνουν αυστηρότερες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όταν με αυτές αποκλείονται χιλιάδες ασφαλισμένοι, φέρνουν νέες διατάξεις από το «παράθυρο», λειαίνοντας τον… δρακόντειο οίστρο τους.
     Χαρακτηριστική περίπτωση η αύξηση των ορίων ηλικίας, παράλληλα με την προϋπόθεση των 40 ετών ασφάλισης για την καταβολή πλήρους σύνταξης. Διατάξεις που υποχρεώνουν ηλικιωμένους εργαζόμενους να αναζητούν εργασία και μετά το 62ο ή 65ο έτος εν μέσω υψηλής ανεργίας, υποαπασχόλησης και πανδημίας (σ.σ. στο βαθμό που οι συγκεκριμένες ηλικίες θεωρούνται ευάλωτα άτομα και υποχρεώθηκαν σε εμβολιασμό κατά του covid19 το περασμένο χειμώνα).
    Κατ' αυτόν τον τρόπο πολλοί συμπολίτες περιθωριοποιήθηκαν οικονομικά και κοινωνικά. Ωστόσο, κατά καιρούς άρχεται ο νομοθέτης και εισφέρει και μια διάταξη την οποία χαρακτηρίζει «διευκολυντική» για την απονομή μιας κάποιας σύνταξης σε αυτές τις κατηγορίες των πολιτών.
Πότε πληρώνονται
     Ένα από αυτά τα «παράθυρα» είναι τα επιπλέον έτη ασφάλισης που μπορεί να αναγνωρίσει ο πολίτης: α/ δωρεάν, 2/με αυτασφάλιση, γ/με πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας (ΟΑΕΔ), δ/είτε με παρακράτηση από την σύνταξη μετά την έκδοσή της.
1. Κατ αρχήν κάθε ασφαλισμένος του ιδιωτικού τομέα, μισθωτός η ελεύθερος επαγγελματίας και αγρότης (σ.σ. άσχετο που δεν συμφέρει η αναγνώριση στον πρώην ΟΓΑ), μπορεί να αναγνωρίσει έως 7 πλασματικά έτη προκειμένου να συμπληρώσει την 40ετία. Αυτά τα έτη μπορούν να προέλθουν από το στρατό, τα παιδιά, το πτυχίο, την ανεργία, το ασφαλιστικό κενό κ.α.
2. Στο δημόσιο οι γονείς (και οι δύο) μπορούν να αναγνωρίσουν πέραν των 7 ετών (πτυχίο, άδεια ανατροφής τέκνου κ.α.) και επιπλέον έτη από τα παιδιά (ένα έτος για το πρώτο παιδί, συν δυο έτη για το δεύτερο και τρίτο αντιστοίχως, ήτοι πέντε έτη στο σύνολο).
Στον ΟΑΕΔ
3. Οι άνεργοι που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για δωρεάν ασφάλιση (ένσημα)
     Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να είναι άνεργοι επί τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες (κατά τη στιγμή κατάθεσης της αίτησης) και να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση να μην είναι ανάπηροι πάνω από 67%.
4. Με πρόσφατη διάταξη, όταν υπολείπονται του ασφαλισμένο 150 ένσημα (6 μήνες) για την συμπλήρωση της 15ετίας, τότε μπορεί να τα αναγνωρίσει σαν πλασματικά. Με δεδομένο ότι απαιτούνται 12 πραγματικά έτη προκειμένου να αναγνωριστούν τα 3 πλασματικά για την ελάχιστη σύνταξη με 15ετία, με αυτή τη διάταξη η πραγματική ασφάλιση μειώνεται στα 11,5 έτη.
5. Όσοι χρειάζονται ως 3 έτη για να συμπληρώσουν 15 έτη ασφάλισης μπορούν να κάνουν αυτασφάλιση (με πληρωμή).
6. Με βάση το νέο νόμο για τις συντάξεις εξπρές ο ΕΦΚΑ υποχρεούται να δώσει σύνταξη 90 ημέρες από την κατάθεση της σχετικής αίτησης αποδεχόμενες οι υπηρεσίες τους ισχυρισμούς του ασφαλισμένου. Αν εκ των υστέρων αποδειχτεί ότι ο συνταξιούχος, πλέον, είχε επικαλεστεί χρόνο μεγαλύτερο κατά δύο έτη, τότε δεν καταργείται η σύνταξη, παρά μόνο αναγνωρίζει τον επιπλέον χρόνο σαν πλασματικός…
Αναδημοσίευση από ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: