Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Ποιές Συντάξεις θα μειωθούν και πόσο

        Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον υπουργός Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, και μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με αφορμή το ύψος των περικοπών που θα δουν το Σεπτέμβρη οι συνταξιούχοι.
       Ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι «το 80% των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμιά αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο», χαρακτήρισε ψευδές ότι θα γίνουν μειώσεις έως 38% στις επικουρικές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι μεγάλες μειώσεις δεν θα αφορούν περισσότερο από το 5% των συνταξιούχων.
       Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο κάποιοι συνταξιούχοι «θα δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μια κύρια και μόνο μια επικουρική σύνταξη. Και αυτό γιατί το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό σε αυτό που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος».
       Μάλιστα  ερωτηθείς αν από τον Οκτώβριο θα υπάρξει «νέο σοκ» στις συντάξεις με περικοπές αναδρομικά, τόνισε: «Προστατεύονται απολύτως οι κύριες συντάξεις και η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν θα έχει καμιά αλλαγή ή νέα περικοπή αλλά αντιθέτως σε κάποιες περιπτώσεις μια μικρή αύξηση».
Ποια είναι η αλήθεια
1) Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης οι μειώσεις μεσοσταθμικά θα φθάσουν το 12% – 15%.
2) Οι μειώσεις θα κυμανθούν από 5% έως 38% – 40% σε πολύ ακραίες όμως περιπτώσεις (π.χ. για το 0,5% των συνταξιούχων που εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 600 ευρώ π.χ. οι δικαιούχοι του ΤΑΝΠΥ – Ταμείο Ναυτιλιακών και Τουριστικών Πρακτόρων..
3) Όσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) διασώζονται και μπαίνουν στο μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς».
4) Όσοι έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά χάνουν άμεσα τη διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως γύρω στους 150.000 συνταξιούχους μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών.
5) Ειδικότερα, με την πληρωμή του Σεπτεμβρίου θα δουν ανακαθορισμένες τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι έξι πρώην επικουρικών Ταμείων :
ΕΤΕΑΜ – Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ)
ΤΕΑΥΕΚ – Εμπορουπάλληλοι
ΤΕΑΠΟΖΟ – εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας Ζυθοποιίας & Οινοπνευματοποιίας
ΤΕΑΥΝΤΠ – υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων
ΚΑΠ / ΔΕΗ – συνταξιούχοι ΔΕΚΟ
ΤΑΠΤΠ  – Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank)…

Δεν υπάρχουν σχόλια: