Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Πόσο αμείβονται οι Νοσηλευτές στη Γερμανία;

      Η ελληνόφωνη γερμανική ιστοσελίδα allesgr.de που απευθύνεται σε έλληνες που ζουν στη Γερμανία δημοσίευσε φέτος τον Ιούλιο ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Γερμανία: Krankenschwester – Krankenpfleger! Πόσο αμείβονται οι Νοσηλευτές;» . Το άρθρο αναφέρεται σε μεικτές αμοιβές, ενώ δεν υπάρχει αναφορά στο κόστος ζωής, στις συνθήκες εργασίας και στο αν οι μισθοί είναι 12 , 13 ή 14.
       Σε κάθε περίπτωση όμως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε τις μεικτές απολαβές των νοσηλευτών στη Γερμανία, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι και τριπλάσιες από τις αντίστοιχες μεικτές αποδοχές των νοσηλευτών-τριων στην Ελλάδα.
Δείτε το άρθρο αναλυτικά:
     «Οι Νοσηλευτές και οι Φροντιστές (Krankenschwester – Krankenpfleger) στο Τομέα Υγείας είναι για πολλούς η δουλειά των ονείρων τους! Όμως τι γίνεται με τους μισθούς τους; Πως αμείβονται όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία;
      Οι νοσοκόμες και οι νοσηλευτές, φροντίζουν τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στα διάφορα Ιδρύματα φροντίδας. Ουσιαστικά έχουν ένα μεγάλο μέρος ευθύνης για την υγεία τη φροντίδα των ασθενών τους: γεμίζουν σύριγγες, παίρνουν αίμα, διανέμουν φάρμακα και ενημερώνουν τα αρχεία και τους φακέλους των ασθενών.
     Αλλά πόσο αμείβονται; Πόσο καλά πληρώνεται η τόσο αγχωτική βάρδιά τους, η τόσο πιεστική και υπεύθυνη δουλειά τους και μάλιστα μέχρι την ώρα που θα συνταξιοδοτηθούν;
Ποια είναι η αμοιβή μιας νοσοκόμας/νοσηλεύτριας κατά τη διάρκεια της κατάρτισής της;
      Η εκπαίδευση ως νοσηλευτής είναι ένα από τα υψηλότερα αμειβόμενα προγράμματα κατάρτισης στη Γερμανία, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική πύλη Ausbildung.de. Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες κερδίζουν κατά μέσο όρο ως εκπαιδευόμενοι στον Δημόσιο Τομέα:
Κατά το 1ο έτος μαθητείας: 1.010 ευρώ ακαθάριστα
Κατά το 2ο έτος μαθητείας: 1.072 ευρώ ακαθάριστα
Κατά το 3ο έτος μαθητείας: 1.173 ευρώ ακαθάριστα
       Το ίδιο ισχύει και για τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες κατά τη δημόσια υπηρεσία τους: Εάν οι νοσηλευτές εργάζονται σε δημόσια υπηρεσία, όπως π.χ. σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, δικαιούνται μισθό που καταβάλλεται σύμφωνα με το αντίστοιχο μισθολόγιο. Δηλαδή, ο μισθός είναι σταθερός και η εξέλιξη πραγματοποιείται μετά από ορισμένο διάστημα και πάντα στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, τη λεγόμενη Gehaltsstufe.
      Μετά τις σπουδές οι νοσηλευτές ξεκινούν την υπηρεσία τους με αρχικό μισθό περίπου 2.000 έως 2.400 ευρώ ακαθάριστα.
      Μετά από 13 χρόνια, οι κλινικοί υπάλληλοι αμείβονται με περίπου 3.200 ευρώ ακαθάριστα
Επιπλέον προστίθενται οι προσαυξήσεις από τις νυχτερινές βάρδιες και τις υπηρεσίες κατά τις Κυριακές και τις αργίες
     Όποιος καταλαμβάνει ως νοσηλευτής κάποια ηγετική-διοικητική θέση – όπως π.χ. προϊστάμενος/η κλινικής – φυσικά αμείβεται με περισσότερα χρήματα. Ο μισθός του μπορεί να φτάσει έως και 3.600 ευρώ ακαθάριστα
      Σημειώνεται ότι στον ιδιωτικό τομέα οι βασικοί μισθοί των νοσηλευτών και νοσηλευτριών είναι μικρότεροι. Αν και σε πολλές ιδιωτικές κλινικές και σε ιδιωτικά γηροκομεία τα μισθολόγια των νοσηλευτών συμβαδίζουν γενικότερα με αυτούς που ισχύουν στον δημόσιο τομέα, σε ορισμένα ιδιωτικά κέντρα υγείας οι εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα χρήματα.
Aναδημοσίευση από ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: