Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Έπαινος για το Κέντρο Υγείας Κ. Αχαΐας στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής για την επιτυχή παρέμβασή του στην επιδημία Ιλαράς


            Η επιστημονική δραστηριότητα του Κ.Υ.Κ.Αχαΐας συνεχίστηκε με τη συμμετοχή του στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής που έλαβε χώρα 20 ως 23 Ιουνίου στο Πόρτο Χέλι, με δύο εργασίες που αφορούσαν υγεινομικές παρεμβάσεις στον πληθυσμό της Δυτικής Αχαΐας.
1. Προσυμπτωματικός έλεγχος Mantoux σε νηπιαγωγεία της Δυτ. Αχαΐας
2. Μέτρα πρόληψης επιδημίας Ιλαράς στη Δυτική Αχαΐα, εμβολιαστική κάλυψη παιδιών
      Η δεύτερη εργασία, έλαβε έπαινο παρουσίασης από την επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου.
        Από την επιστημονική καταγραφή της εξέλιξης της επιδημίας της Ιλαράς και των ενεργειών των υπηρεσιών του ΚΥ, αναδείχθηκε η δυνατότητα περιορισμού της επιδημίας στην περιοχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, καθ’ ότι, αρκετά νωρίτερα από το “συναγερμό” που σήμανε στις υγειονομικές περιοχές της χώρας (Σεπτέμβριος 2017), ήδη από τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς το ΚΥ είχε ξεκινήσει καταγραφές και εμβολιαστικές παρεμβάσεις για την ιλαρά, ιδίως στους πληθυσμούς ΡΟΜΑ.
      Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών του Κ.Υ.Κ.Αχαΐας ήταν ότι συνέτειναν στην αίσια έκβαση της επιδημίας παρ΄όλο που τα κρούσματα ήταν αυξημένα στην περιοχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και αρκετές οι νοσηλείες, κυρίως παιδιά ΡΟΜΑ.
      Με αυτή την εργασία αναδεικνύεται η σημασία της έγκαιρης πρόληψης που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν καθοριστικά και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΔΕ και το Κέντρο Κοινότητας-παράρτημα ΡΟΜΑ Δυτ. Αχαΐας.
Ακολουθεί η περίληψη της εργασίας:
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΙΛΑΡΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ. ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΑΙΔΙΩΝ.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μαρία Δελή, Αναστάσιος Γιακουμής, Σταυρούλα Δημητροπούλου, Παρασκευή Κόλλια, Ευαγγελία Αγοράκη, Ανδριάνα Ανδριοπούλου, Ηλίας Καραμπελιάς, Ουρανία Παλαιοθοδώρου, Καλλιρρόη Τζώτζου, Δημήτριος Τσουκαλάς, Δημήτριος Σκροπολίθρας, Πέτρος Γιάνναρος, Πολύκαρπος Κουτσούκος, Δήμητρα Γεωργοπούλου, Σοφία Τέφα.
Κέντρο Υγείας Κ. Αχαΐας

    Εισαγωγή. Τα έτη 2017/2018 στην Ελλάδα αντιμετωπίσαμε επιδημία ιλαράς που τα κρούσματα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ από 1/5/2017 έως 13/12/2018 ανήλθαν σε 3258, κυρίως σε πληθυσμούς Ρομά αλλά και σε επίνοσα άτομα του γενικού πληθυσμού. Κατεγράφησαν δε 4 θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.
     Σκοπός της μελέτης ήταν να καταγραφούν τα μέτρα που ελήφθησαν για την πρόληψη της επιδημίας και η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών.
      Υλικό και μέθοδος. Πραγματοποιήθηκαν δύο ημερίδες με σκοπό την ενημέρωση γονέων – εκπαιδευτικών – δημοτών για την ιλαρά. Απεστάλησαν επιστολές στους γονείς των μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί έως και Λύκεια) ζητώντας την συναίνεσή τους για τον έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών τους, και την αποστολή των βιβλιαρίων υγείας τους στα σχολεία. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος των βιβλιαρίων υγείας των παιδιών. Μετά τον έλεγχο ακολούθησε αποστολή ενημερωτικών επιστολών στους γονείς που δεν προσκόμισαν τα βιβλιάρια, και στους γονείς όσων παιδιών δεν είχαν εμβολιασθεί η είχαν εμβολιασθεί μερικώς, με συστάσεις εμβολιασμού. Έγινε επίσης έλεγχος αντισωμάτων στους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας. Αποτελέσματα. Επί συνόλου 3647 μαθητών ελέγχθηκαν τα βιβλιάρια 2640 (72.4%) μαθητών. Τα παιδιά στα χωριά προσκόμισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα βιβλιάριά τους (85.9%) έναντι των παιδιών της κωμόπολης (57.0%). Το ποσοστό των παιδιών που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, αυξανόταν από τα Νηπιαγωγεία (67.9%) προς τα Λύκεια (96.6%) στην κωμόπολη, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στα χωριά ήταν 73.6% και 96.0%. Από τα παιδιά που ελέγχθηκαν, 304 (12.9%) ήταν ανεμβολίαστα ή είχαν κάνει μία δόση εμβολίου. Μεγάλος αριθμός παιδιών προσήλθε για εμβολιασμό, ενώ στα νοσοκομεία νοσηλεύθηκαν αρκετά παιδιά.
Συμπεράσματα. Ο έγκαιρος προγραμματισμός και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας μπορεί να αποτρέψει την επέκτασή της και να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας στον πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: