Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Πάτρα: 28η Οκτωβρίου 1940. Και τότε ξημέρωνε Δευτέρα... Που έπεσαν οι πρώτες βόμβες από τα Ιταλικά αεροπλάνα.

Πάτρα: 28η Οκτωβρίου 1940. Και τότε ξημέρωνε Δευτέρα... Που έπεσαν οι πρώτες βόμβες από τα Ιταλικά αεροπλάνα Η συγκυρία ανατριχιάζει         Και τότε Δευτέρα ξημέρωνε. Η συγκυρία ανατριχιάζει. Οι παλαιοί θυμούνται. Σαν να ακούν τις πρώτες βόμβες να σκορπούν το θάνατο στην Πάτρα. "Πάνθεον" και Αγγλικανική Εκκλησία. Εκεί ήταν τα πρώτα σημεία της πόλης που γέμισαν αίμα...
         Σύμφωνα με μαρτυρία του Παύλου Μαρινάκη σε παλαιότερη εκπομπή του Νίκου Σύφαντου στον τηλεοπτικό σταθμό tele time, οι πρώτες βόμβες έπεσαν στο κέντρο της Πάτρας στην οδό Γούναρη, στο ύψος του "Πάνθεον" σκορπώντας θάνατο και τρόμο.Το σκηνικό περιγράφει η πατρινή Μαρία Μανωλάκου στο βιβλίο της "Από το Ημερολόγιο ενός παιδιού της Κατοχής". Τότε ήταν μαθήτρια. "[...] Πετιέμαι βολίδα στο ραδιόφωνο, να σου και η Κατερίνα και μόλις πιάνουμε την τελευταία φράση στο διάγγελμα. "Νυν υπέρ πάντων ο αγών". Και μετά ο Εθνικός Ύμνος.
Το τι έγινε τότε, σωστό παραλήρημα. Σε λίγα λεπτά όλη η Πάτρα στο πόδι. Ο τόπος να βουίζει απ΄τ' αεροπλάνα κι ο κόσμος να τα χαιρετάει σαν τρελός., πετώντας ψηλά καπέλα, μαντήλια, οτιδήποτε.-Γεια σας λεβεντοπαιδα-Δικά μας, δε βλέπετε τα χρώματα;- Στη Ρώμη!Και στο σχολείο πανζουρλισμός [...]Ξάφνου η γη χοροπήδησε. Κάτι φριχτά μπουμπουνητά μας έσκισαν τ΄αυτιά και μας έπνιξαν οι σοβάδες. Μπόμπες!Ορμήσαμε στα παράθυρα.Μαύρα σύννεφα σκεπάζανε την κάτου πόλη. Μα πως..αφού τ΄αεροπλάνα είναι δικά μας , άρα...δεν είναι; Κερώσαμε όλες. Μερικές πέσανε λιπόθυμες.[...] Σπίτια, αυτοκίνητα, όλα στις φλόγες. Μπροστά στο "Πάνθεον" , ποτάμι το αίμα.Πλήθος άνθρωποι χτυπημένοι να βογκάνε κι άλλοι πεσμένοι από πάνω τους να φωνάζουν βοήθεια. Νοσοκόμες και προσκοπίνες (χωρίς στολή) να τρέχουν με τα φορεία. Πέφτουμε πάνω στην αρχηγό που μας λέει κοφτά: "Στο Νοσοκομείο αμέσως για αίμα!".Στην Αγγλικανική Εκκλησία, σήμερα υπάρχει μια πλάκα που θυμίζει τη μαύρη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: