Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Από την Υγεία και τους Δήμους οι νέες διαθεσιμότητες

         Η μεγάλη πλειονότητα των υπαλλήλων που θα υπαχθούν στηο νέο κύμα διαθεσιμότητας, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στο Κυβερνητικό συμβούλιο, θα προκύψει από τους τομείς της Υγείας, των ΟΤΑ καθώς και από κάποια Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Οι νέες διαθεσιμότητες αφορούν την δεύτερη φάση των διαθεσιμοτήτων που θα γίνει μέχρι τα τέλη του χρόνου με απροσδιόριστο τον αριθμό των εργαζομένων. 
         Σχετική συνέντευξη τύπου του κου Άδωνι Γεωργιάδη επιβεβαίωσε τα προαναφερόμενα και ταυτόχρονα άνοιξε νέα ζητήματα σχετικά με τον νέο κύκλο των διαθεσιμοτήτων στην Υγεία.
         Όπως προκύπτει από το κείμενο της συνέντευξης, αποσπάσματα της οποίας σας κοινοποιούμε παρακάτω, ο υπουργός Υγείας δεν θέλησε να απαντήσει σχετικά με τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων στα Νοσοκομεία της περιφέρειας, ούτε για τον αριθμό των Νοσοκομείων που θα μπει λουκέτο, ούτε τον αριθμό των εργαζομένων που θα ''υποστούν'' αυτό το μέτρο.
           Επίσης παρά τις πρόσφατες διαψεύσεις άνοιξε ξανά ζήτημα κινητικότητας και έμμεσα διαθεσιμοτήτων για τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ και τα κέντρα υγείας.
          Βεβαίως όλα αυτά συνοδεύτηκαν με περιτύλιγμα διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους.
          Δείτε και διαβάστε στη συνέχεια απόσπασμα της συνέντευξης Γεωργιάδη που αναφέρεται στο ζήτημα των νέων διαθεσιμοτήτων.
......
….Θέλετε να μας διευκρινίσετε πως;  Δηλαδή μιλάμε τώρα προφανώς για νέο κύμα κινητικότητας, για πόσα άτομα μιλάμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εννοείτε γιατρούς τους ΕΟΠΥΥ και κέντρων υγείας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και πόσα νοσοκομεία αφορά Υπουργέ αυτό;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Με τη σειρά.  Έχουμε δυο διαφορετικές κινητικότητες μπροστά μας που θα κάνει το Υπουργείο Υγείας. Η μια κινητικότητα περίπου κατά το ίδιο μοντέλο που είδατε αυτή που θα γίνει για τα νοσοκομεία της επαρχίας βάσει των προτάσεων των ΥΠΕ που έχουν ήδη έρθει στο Υπουργείο Υγείας και έχουν συζητηθεί στο πρώτο ΚΕΣΥΠΕ που έγινε για αυτό το λόγο και θα ακολουθήσει και νέο ίσως και την επόμενη εβδομάδα για να δούμε τις προτάσεις μία προς μία.
            Ξεκαθαρίζω ότι εφόσον έχουμε τα πλήρη σχέδια -γιατί ακόμα τα επεξεργάζονται οι υγειονομικές περιφέρειες για να μας φέρουν τις προτάσεις τους- θα καλέσουμε όλους τους εμπλεκομένους της κάθε περιοχής όπως κάναμε και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, δημάρχους, διοικητές νοσοκομείων, ιατρικούς συλλόγους κλπ. για να τους εκθέσουμε τα σχέδια αυτά, να τα συζητήσουμε μαζί τους και να δούμε πως θα κάνουμε σωστά την κινητικότητα και γρήγορα και με τον τρόπο που το είδαμε στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι μια κινητικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ποια είναι;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Δεν το ξέρουμε ακόμα αφού αυτό ακόμα είναι υπό συζήτηση.  Δεύτερη κινητικότητα είναι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. ]
Εκεί θα έχουμε, το έχουμε πει από την αρχή, μια ενιαία ταχύτητα.  Ή θα έχουμε τώρα αυτό που συζητάμε, αυτό είναι το αντικείμενο του διαλόγου, μετακίνηση από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ ή από το ΕΣΥ στον ΕΟΠΥΥ.  Είτε το ένα είτε το άλλο θα γίνει δια της κινητικότητας.     Άρα έχουμε και αυτή την κινητικότητα…..

Δεν υπάρχουν σχόλια: