Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Το Σωματείο μας για την ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ.- ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 08:00-11:00 k΄ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 08:30 στην ΠΥΛΗ

Αριθμ. Πρωτ:……........49.                              ΠΡΟΣ:   Ολους τους Συνδέλφους–Μέλη μας. 
Πάτρα…………......10.5.22.                            ΚΟΙΝ:   Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.              
12 ΜΑΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
 ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΛΑΔΟ
Συναδέλφισσες k΄ Συνάδελφοι.
      Το Δ.Σ του Σωματείου μας με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, (12Μάη)και των Μαιών (5Μάη)
Απευθύνει ΘΕΡΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ
σ’  όλο  το  Νοσηλευτικό  προσωπικό  του  Νοσοκομείου  μας
                               καθώς επίσης και το Μαιευτικό, που γιόρταζε την 5/5/22

       H 12 Μάη 2022, βρίσκει το Νοσηλευτικό προσωπικό να διαχειρίζεται την τρίτη χρονιά πανδημίας, αντιμέτωπο με τις μεγάλες  παθογένειες του ΕΣΥ.  Έτσι άλλη μια χρονιά, βρίσκει το Νοσηλευτικό κλάδο σε ακόμη πιο δεινή  θέση, να δίνει την μάχη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, λόγω των τεράστιων προβλημάτων της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Τις συνέπειες αυτών των πολιτικών τις βιώνουμε όλοι και οι εργαζόμενοι και ο λαός της χώρας, με τον απολογισμό σήμερα να είναι δυστυχώς πολύ ΒΑΡΥΣ!!!

Και η φετινή ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ βρίσκει το Νοσηλευτικό κλάδο ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΥΣ ως ¨ΗΡΩΕΣ¨, ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΥΣ ως ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, τόσο γενικά όσο κι ειδικά. Σε ότι αφορά τον χώρο μας την τραγικότητα της κατάστασης την καταμαρτυρούν οι 7300 ημέρες και πλέον οφειλόμενα ρεπό, οι 21000 και πλέον ημέρες οφειλόμενων αδειών και βεβαίως οι 350 και πλέον κενές οργανικές μας θέσεις που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του Νοσοκομείου και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Για μια χρονιά ακόμα τα αιτήματα των Νοσηλευτών, είναι και αιτήματα της κοινωνίας που παραμένουν προκλητικά άλυτα.
Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:
·     Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις από την αρχή του εργασιακού μας βίου, με θεσμικά και οικονομικά οφέλη. Φτάνει πια ο διαχωρισμός με τους συναδέλφους Νοσηλευτές στον ιδιωτικό τομέα που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, καθώς επίσης και οι συνάδελφοι  στα Νοσοκομεία που διορίστηκαν μετά το 2011, και όλοι οι συνάδελφοι επικουρικοί που επίσης υπάγονται στα ΒΑΕ.
·     Επαρκή Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό. Λείπουν από το ΕΣΥ 20.000 Νοσηλευτές, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα αντιστοιχούν 3 με 4 Νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους γεγονός που μας καθιστά 7η χώρα από… το τέλος.  Άλλες χώρες ΓΕΡΜΑΝΊΑ 17, Νορβηγία 16, περνάμε Κολομβία, Τουρκία , Ινδία. Η πραγματικότητα στην χώρα μας μιλάει από μόνη της και τα στοιχεία δεν επιδέχονται παρερμηνείες. Το Νοσηλευτικό προσωπικό στην Ελλάδα έχει αποδεκατιστεί. Ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ αναφορικά με το δείκτη αναλογίας Νοσηλευτών ανά κλίνη ανέρχεται στο 2,3, στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 0,47 για τους Νοσηλευτές ΠΕ-ΤΕ και 0,83 αν συμπεριληφθούν όλες οι βαθμίδες (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ). Η στελέχωση του ΕΣΥ δηλαδή είναι 3 φορές μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο τον ανεπτυγμένων χωρών.
·     Άρση των Αναστολών Εργασίας. Να επιστρέψουν ΑΜΕΣΑ οι Υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, την στιγμή μάλιστα που από 1η Μάη η κυβέρνηση κήρυξε το τέλος της πανδημίας. Αυτοί οι συνάδελφοι μπορούν να πηγαίνουν παντού εσωτερικό και εξωτερικό, όχι όμως στην δουλειά τους…
·     Δημιουργία Ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις κατηγορίες (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ). Μέσω του κλάδου οι Νοσηλευτές θα αναπληρώνονται άμεσα σε περίπτωση συνταξιοδοτήσεων. θα έχουν δικό τους ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς και το δικό τους καθεστώς αξιολόγησης.
·     Μισθολογική αναβάθμιση στο σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού. Αύξηση του ωρομισθίου  για αργίες - νύχτες (δεν νοείται 8 ευρώ αμοιβή για την νύχτα). Διπλασιασμός του ανθυγιεινού επιδόματος. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Επαναφορά των 37,5 ωρών εργασίας, που κατήργησε το Μνημόνιο το 2012, διεκδίκηση για 35ωρο/7ωρο πενθήμερο για τους Υγειονομικούς.
·     Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στη Νοσηλευτική όπως ήδη ισχύει από το 2019, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία συγκεκριμένη διαδικασία που θα παρέχει την δυνατότητα, αναβάθμισης-ισοτίμησης πτυχίου για τις υπόλοιπες κατηγορίες στην ΠΕ κατηγορία εφόσον βέβαια το επιθυμούν.
·     Κρίσεις Προϊσταμένων και Διευθυντών.  Έχουν περάσει κοντά 20 χρόνια χωρίς να έχουν γίνει κρίσεις. Να μπει τέλος στο φαινόμενο της καρατόμησης των Νοσηλευτικών στελεχών και της αναβίωσης του κομματικού κράτους στα Νοσοκομεία, που δηλητηριάζουν το νοσηλευτικό κόσμο και δυσχεραίνουν το έργο του.
·     Ειδικό εργασιακό καθεστώς στους Υγειονομικούς που εργάζονται σε τμήματα covid. (4ημερη εργασία).
·     Επέκταση της 10ημερης ειδικής άδειας σε όλα τα Νοσηλευτικά τμήματα.
· Νοσηλευτικές ειδικότητες.Στους κατόχους να χορηγείται επιπλέον ένα μισθολογικό κλιμάκιο.
·     Μέριμνα και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των Συναδέλφων μας.
·     Σύσταση Τομέα Μαιευτικής/Περιγεννητικής φροντίδας  στα Νοσοκομεία που    έχουν Μαιευτήρια.
·     Καθηκοντολόγιο και κανονισμός λειτουργίας σε όλα τα Νοσηλευτικά τμήματα.
·    Κατοχύρωση θεσμικού πλαισίου και τοποθετήσεων στα Νοσηλευτικά  τμήματα.
·     Συμμετοχή των Νοσηλευτών στα κέντρα λήψεις των αποφάσεων.
·     Σύσταση και λειτουργία της επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
                                                      Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε
ü    Αύξηση του προϋπολογισμού για την Δημόσια Υγεία.
ü    Προάσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Όχι στην Ιδιωτικοποίηση της
   ΠΦΥ-Όχι στα απογευματινά Ιδιωτικά χειρουργεία (οι Νοσηλευτές δεν θέλουν  αύξηση του μισθού τους  από την τσέπη των ασθενών)
ü    Όχι στην επαναφορά των εργολάβων.
ü    Όχι Νοσοκομεία ΝΠΙΔ.
Για όλα αυτά τα ζητήματα που δεν είναι και τα μόνα, την 12 ΜΑΗ που για εμάς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ, αλλά ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ και ΑΓΩΝΑ, σας ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ, στην ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  στις ώρες 08:00-11:00 και βεβαίως στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 08:30 στην ΠΥΛΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: