Μετά από δύο χρόνια ασφυκτικής λειτουργίας φαίνεται, εκτός απροόπτου, ότι τα νοσοκομεία επανέρχονται στην κανονική τους λειτουργία.
Τα κρούσματα κορονοϊού έπεσαν, οι νοσηλείες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και η διοίκηση της υγείας ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία αναδιοργάνωσης των νοσηλευτικών μονάδων.
Μετά από δύο χρόνια ασφυκτικής λειτουργίας φαίνεται, εκτός απροόπτου, ότι τα νοσοκομεία επανέρχονται στην κανονική τους λειτουργία. Ο σχεδιασμός είναι να καλυφθούν όλες οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων και ιατρείων και να αντιμετωπιστούν οι ασθενείς που αποκλείστηκαν από το σύστημα, ελέω πανδημίας.
«Ο ανασχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει. Το προσωπικό των νοσοκομείων μας εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να καλυφθούν οι ασθενείς που μπήκαν στην αναμονή» μας είπε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σχεδόν όλες οι χειρουργικές αίθουσες τόσο στο ΠΓΝΠ όσο και στον ”Αγιο Ανδρέα” έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Ο στόχος είναι άμεσα να καλυφθούν οι λίστες αναμονής όπου υπάρχουν σε τακτικά χειρουργεία. Θέλουμε να καλύψουμε όλους τους πολίτες στο άμεσο χρονικό διάστημα».
Καταλήγοντας ο κ. Καρβέλης τονίζει «η πανδημία μας έμαθε να είμαστε σε διαρκή επιφυλακή και δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να προκύψει αύριο. Επομένως πρέπει να εκμεταλλευτούμε πλήρως την περίοδο αυτή ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί πάλι ανασχεδιασμός συρρίκνωσης των υπηρεσιών των νοσοκομείων μας».
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών τα περιστατικά κορονοϊού δεν ξεπερνούν τα 15 και ο χώρος που καταλαμβάνουν δεν ξεπερνάει τη μία κλινική, εν προκειμένω την Οφθαλμολογική.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε σε πλήρη λειτουργία επτά χειρουργικές και σύντομα θα ανοίξουμε και την όγδοη. Προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα περιστατικά που έχουμε στην αναμονή» μας είπε ο διοικητής του ΠΓΝΠ Δημήτρης Μπάκος.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ήταν ανάμεσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας που αναγκαστικά συρρίκνωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τακτικά τους χειρουργεία και ιατρεία. Ιδιαίτερα δε τους προηγούμενες μήνες που οι Κλινικές Κορονοϊού έφτασαν τις επτά.
«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολύ δύσκολες καταστάσεις επομένως τώρα είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Σε επίπεδο προσωπικού τα άτομα που είναι σε αναστολή δεν ξεπερνούν τα 40 τα κενά των οποίων καλύπτουμε με το επικουρικό προσωπικό και τις τρίμηνες συμβάσεις» προσθέτει ο κ. Μπάκος.
«ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
Κάθετη μείωση έχει καταγραφεί και στα περιστατικά κορονοϊού που νοσηλεύονται στον «Αγιο Ανδρέα». Ωστόσο ο δεύτερος όροφος της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου παραμένει χαρακτηρισμένος ως όροφος κορονοϊού.
«Περιμένουμε να περάσει κι αυτή η περίοδος του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς μη τυχόν και έχουμε καμία έκρηξη κρουσμάτων και στη συνέχεια θα αλλάξουμε τον σχεδιασμό μας» μας είπε ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Θεοδωρόπουλος.
Βέβαια στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εκτελούνται κανονικά όλα τα τακτικά πρωινά και απογευματινά ιατρεία.
«Τα τακτικά χειρουργεία λειτουργούν με τρεις αίθουσες και ανοίγει και τέταρτη όταν απαιτείται. Συνολικά οι χειρουργικές μας αίθουσες είναι πέντε, επομένως η μείωση δεν είναι πολύ μεγάλη. Αυτό έχει βοηθήσει να μην έχουμε λίστες αναμονής. Εχουμε μία άριστη συνεργασία με τους διευθυντές του νοσοκομείου μας και βάζουμε τακτικά χειρουργεία και τα απογεύματα ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Οταν ελευθερωθεί και ο δεύτερος όροφος θα μπορέσουμε να επανέλθουμε πλήρως».
Αναδημοσίευση από pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου