Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Αρχές του 2024 το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ – Τι σχεδιάζει ο Χρυσοχοΐδης

Σβήνουν γράφουν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΥ που θα προωθήσει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να ανακοινώσει το σχέδιό της για το νέο ΕΣΥ τους πρώτους μήνες του νέου έτους και όχι εντός του 2023 όπως αρχικά είχε πει, ώστε να έχουν δρομολογηθεί οι αλλαγές στους Διοικητές των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ και να μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία για τη γενική ανασυγκρότηση του συστήματος.


Το νέο ΕΣΥ θα προβλέπει εκτός των άλλων εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, διοικητική αναβάθμιση των νοσοκομείων, ψηφιακή αναβάθμιση ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική διαχείριση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, νέο υγειονομικό χάρτη ώστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα τις λείπει και σε ποια ακριβώς περιοχή της χώρας.


Μέσα στα σχέδια Χρυσοχοΐδη θα είναι όμως και η αξιοκρατική κατανομή των πόρων στο νέο ΕΣΥ ώστε οι μονάδες υγείας να αναπτύσσονται τόσο με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής, όσο και με βάση την απόδοση των τμημάτων και των κλινικών.


Κάτι που θα γίνει με την αξιολόγηση του συστήματος που επιδιώκει να επιβάλει σε κάθε πτυχή του συστήματος υγείας η κυβέρνηση.

Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει και για το προσωπικό στα νοσοκομεία. Μία αξιολόγηση που μπορεί να οδηγεί σε μπόνους ή ακόμη και σε μείωση πόρων σε ένα συγκεκριμένο τμήμα.


Πάντως ήδη έχει θεσμοθετηθεί και αναμένεται να επεκταθεί η διαρκής αξιολόγηση των νοσοκομείων από ανεξάρτητη αρχή (ΟΔΙΠΥ), η οποία θα συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες από το εξωτερικό ώστε να υπάρχει διαφάνεια στους ελέγχους.


Το προσωπικό στο νέο ΕΣΥ

Πάντως το νέο ΕΣΥ με καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, θεωρείται βέβαιον ότι θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις όλων των υγειονομικών.


Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι θα υπάρχουν διαφορετικών κατηγοριών γιατροί που θα αμείβονται διαφορετικά, θα εργάζονται διαφορετικές ώρες, ενώ θα έχουν και διαφορετικές συμβάσεις εργασίας.

Το νέο ΕΣΥ με καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, όμως θεωρείται βέβαιον ότι οι όποιες αλλαγές στα νοσοκομεία θα επιφέρουν και σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις όλων των υγειονομικών.


Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι θα υπάρχουν διαφορετικών κατηγοριών γιατροί που θα αμείβονται διαφορετικά, θα εργάζονται διαφορετικές ώρες, ενώ θα έχουν και διαφορετικές συμβάσεις εργασίας.

Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: