Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Οι 6 αλλαγές που ετοιμάζει για το ΕΣΥ ο Χρυσοχοΐδης το 2024

 Ριζικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) προωθεί το υπουργείο Υγείας το 2024 προκειμένου να επιτευχθεί η πολυδιαφιμιζόμενη ανασυγκρότηση του.

Τα μέτωπα είναι πολλά και ο υπουργός Υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φέρεται αποφασισμένος να αναλάβει δράση ξεκινώντας από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ. Στη συνέχεια αναμένεται να προχωρήσει και στις αλλαγές στο χώρο της υγείας καθώς σύμφωνα και με βάση τις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου, οι περισσότερες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέσα στο 2024.

Έρχονται τα DRG στα νοσοκομεία

Το νέο χρόνο αναμένεται να εφαρμόζονται πλήρως σε όλα τα Νοσοκομεία τα DRG, ώστε να μπει τάξη στα οικονομικά των νοσοκομείων αφού θα καταμετράται με κάθε λεπτομέρεια όλη η διακίνηση των ασθενών αλλά και το ακριβές κόστος.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα DRG μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για χρηματοδότηση και κατάρτιση προϋπολογισμών, καθώς και για τιμολόγηση νοσοκομειακών νοσηλειών. Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, η μέτρηση της νοσοκομειακής δραστηριότητας αλλά και η συγκριτική αξιολόγηση (κόστος, ποιότητα, κτλ.) με άμεσο αποτέλεσμα την βελτίωση της αποδοτικότητας.

Νέος «Χάρτης Υγείας»Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους σχεδιάζουν τον νέο υγειονομικό χάρτη που θα περιλαμβάνει αλλαγές στα υπάρχοντα νοσοκομεία, μετακινήσεις κλινικών και εργαζομένων, καθώς και αλλαγή χρήσης σε ορισμένες μονάδες υγείας.

Μάλιστα με την πλήρη εφαρμογή των DRG’ s, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πληρότητα και την αποδοτικότητα του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά, καθώς και για τις δαπάνες του ώστε να μπορεί να κατευθύνει αντίστοιχα και τα κονδύλια ή να περιορίσει τις σπατάλες.

Αναβαθμίζεται το ΕΚΑΒ

Αρχές του νέου χρόνου το υπουργείο Υγείας προτίθεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ. Ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα εκσυγχρονιστεί ο φορέας ώστε τα ασθενοφόρα να φτάνουν το πολύ σε 7 με 10 λεπτά στα συμβάντα, ενώ και ο συντονισμός τους με τα νοσοκομεία θα βελτιωθεί με τις νέες ρυθμίσεις που θα προωθήσει.

ΕΣΥ: Ενιαία Λίστα Χειρουργείων

Τον Ιανουάριο αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι Ενιαίες Λίστες Χειρουργείων όπου θα καταγράφονται όλες οι προγραμματισμένες επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Παρότι η ενιαία λίστα χειρουργείων έρχεται με κάποια καθυστέρηση, αναμένεται σε έναν βαθμό να διευκολύνει την προτεραιοποίηση των ασθενών, καθώς μέχρι σήμερα οι λίστες χειρουργείων που υπάρχουν ανά νοσοκομείο καταστρατηγούνται σε καθημερινή βάση. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα έχει τον απόλυτο έλεγχο στην ενιαία λίστα χειρουργείων ώστε να μην παραμερίζονται οι ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς για να παρακάμπτουν τη σειρά.

ΕΣΥ: Νέες εφημερίες στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου

Έναν νέο τρόπο για να εφημερεύουν τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, αναζητά ακόμη και σήμερα ο υπουργός Υγείας.

Παρότι ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι το εφημεριακό σύστημα θα άλλαζε εντός του 2023, προς ώρας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το σχέδιο που θα ακολουθηθεί.

Πάντως όλα δείχνουν ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το νέο σύστημα πρόκειται να το εφαρμόσει μετά την επιλογή των νέων Διοικητών στα νοσοκομεία όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr.


Μέχρι τότε αναμένεται να κάνει μικροβελτιώσεις, ώστε να ελαφρυνθούν κάποιες μονάδες που σήμερα πνίγονται από τα επείγοντα περιστατικά.

ΕΣΥ: Ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών των ασθενών.

Παρότι κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει διαφημίσει τη δημιουργία του ψηφιακού φακέλου υγείας που θα συνοδεύει όλους τους ασθενείς στην πορεία τους μέσα στο ΕΣΥ, μέχρι στιγμής ο περιβόητος φάκελος δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δεσμευτεί όμως ότι θα ολοκληρωθεί άμεσα κάτι που θα πρέπει να γίνει τους πρώτους μήνες του 2024Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Αναδημοσίευση από: healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: