Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός του έτους 2024, δεν θα βγάλει από το λειτουργικό αδιέξοδο το Ε.Σ.Υ.

 ΑΘΗΝΑ 15/12/2023

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1690

Ο ΥΠΟ ΨΗΦΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΈΤΟΥΣ 2024
ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΕΣΥ

 

Ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός του έτους 2024 δεν θα διορθώσει τα λειτουργικά αδιέξοδα του ΕΣΥ.
Προβλέπονται οριακές αυξήσεις στη χρηματοδότηση οι οποίες εξανεμίζονται από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων, την ακρίβεια στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων τον Σεπτέμβριο 2023 ήταν 1,374 δις ευρώ. Τον Δεκέμβριο του έτους 2022 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 907 εκ.ευρώ.
Με τον υπο ψήφιση προϋπολογισμό οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ δύο μονάδες κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Με τέτοιες δαπάνες υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση είναι άνιση και ο πολίτης βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζει υπηρεσίες υγείας. Έχουμε τις υψηλότερες ιδιωτικές Δαπάνες Υγείας στην Ευρώπη οι οποίες διαμορφώνονται στο 40% των συνολικών δαπανών.
Το ανώτατο όριο δαπανών του Υπουργείου Υγείας με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ως εκτίμηση αναμένεται το έτος 2023 να κλείσει στα 5.581 δις ευρώ και με βάσει τις προβλέψεις για το έτος 2024 αναμένεται να κλείσει στα 6.027 δις ευρώ. Ως εκ τούτου το ανώτατο όριο δαπανών αυξάνεται κατά 446 εκ.ευρώ.
Όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός ενισχύονται οι μεταβιβάσεις από το κρατικό προϋπολογισμό κατά 481 εκ.ευρώ τα οποία προορίζονται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των Νοσοκομείων και των Πρωτοβάθμιων Μονάδων που προκύπτουν από την αύξηση των τιμών στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και την κάλυψη μέρος των απλήρωτων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Νοσοκομείων που βρίσκονται στο δυσθεώρητο ύψος του 1,374 δις ευρώ. Επίσης από τις μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού 216 εκ.ευρώ αφορούν την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού η οποία μεταβιβάζεται εξολοκλήρου στον προϋπολογισμό των Νοσοκομείων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που είναι σήμερα για πολλούς επικουρικούς εργαζόμενους.
Τα έσοδα των Νοσοκομείων και των Πρωτοβάθμιων Μονάδων με βάση τις εκτιμήσεις το 2023 θα διαμορφωθούν στα 3.865εκ.ευρώ και οι προβλέψεις για το 2024 διαμορφώνονται στα 4.365 εκ.ευρώ. Αυξημένα κατά 490 εκ.ευρώ. Στα έσοδα συνυπολογίζονται τα ίδια έσοδα, οι μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό, από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, μεταβιβάσεις από ΠΔΕ και έσοδα υπέρ δημοσίου και τρίτων. Από την κοινωνική ασφάλιση προβλέπεται να λάβουν τα Νοσοκομεία και η ΠΦΥ 902 εκ.ευρώ. Τελικά από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης τα Νοσοκομεία δεν λαμβάνουν ούτε τα μισά. Οι οφειλές των παρελθόντων ετών παραγράφονται με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Στις δαπάνες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας προβλέπεται οριακή αύξηση 142 εκ.ευρώ. Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι δαπάνες θα κλείσουν το έτος 2023 3.993 εκ.ευρώ και οι προβλέψεις για το έτος 2024 4.135 εκατ.ευρώ. Τα επιπλέον 142 εκ.ευρώ εξανεμίζονται με τις αυξήσεις των τιμών στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (1,374 εκ.ευρώ) και από τις μεταβιβάσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που τελικά τα νοσοκομεία θα εισπράξουν πολύ λιγότερα από τα 902 εκ.ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.
Το κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών δεν αντιμετωπίζεται στον προϋπολογισμό καθότι δεν προβλέπονται αυξήσεις μισθών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πέραν των αποχωρήσεων, την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Με μισθούς 1.850 ευρώ στους γιατρούς, με 800 ευρώ στους Νοσηλευτές διασώστες με 700 ευρώ, στους τραυματιοφορείς σε πολλές περιπτώσεις χαμηλότεροι του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη δεν προσελκύεται υγειονομικό προσωπικό στο ΕΣΥ.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξήσεις στους υγειονομικούς χαμηλότερες των 50ευρώ το μήνα. Θα ενισχυθεί το κύμα φυγής. Εν αντιθέσει προβλέπονται ιλιγγιώδεις αυξήσεις στους Διοικητές των Νοσοκομείων πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, μαζί με 20% μπόνους. Άδικο και ανεπίτρεπτο.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: