Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Φυλάκιση για βία κατά γιατρών και νοσηλευτών

Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όποιον ασκεί βία κατά γιατρών και νοσηλευτών μονάδων υγείας και τουλάχιστον ενός έτους για όποιον διαταράσσει τη λειτουργία της μονάδας υγείας, με απειλές και ύβρεις κατά του προσωπικού της, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 25 του σχεδίου νόμου «Παρεμβάσεις στον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας», «όποιος εισέρχεται σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή».

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «η διατάραξη της λειτουργίας των ανωτέρω χώρων προκαλεί πολυεπίπεδη βλάβη, καθώς αφενός μεν παρεμποδίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την άσκηση των, συχνότατα, κατεπείγοντος χαρακτήρα καθηκόντων τους, που είναι κρίσιμα για την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών τους, αφετέρου δε, η δημιουργούμενη ένταση διαταράσσει την απαραίτητη ψυχική ηρεμία και νηφαλιότητα για την άσκηση του λειτουργήματος των ανωτέρω επαγγελματιών υγείας, αλλά και δημιουργεί ταραχή στους νοσηλευόμενους και θεραπευόμενους».

Αποτρεπτική ρύθμιση

Την εκτίμηση ότι η ρύθμιση αυτή «θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε βιαιοπραγίες στους χώρους υγείας, εφόσον εκπληρωθούν και οι συνθήκες στελέχωσης ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού φύλαξης», εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ο οποίος την τελευταία διετία έχει αναδείξει το θέμα της βίας κατά της «λευκής μπλούζας», με εκστρατείες ενημέρωσης της κοινωνίας, αλλά και επανειλημμένες επαφές με τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης. Περιστατικά βίας κατά του προσωπικού του ΕΣΥ που καταγράφονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη διόγκωση των προβλημάτων των μονάδων υγείας που οδηγούν σε μεγάλες αναμονές και ταλαιπωρία των πολιτών.

Βελτίωση της νομολογίας

Ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας, εξηγεί στην «Κ» ότι με τη ρύθμιση αυτή γίνεται για πρώτη φορά σαφής αναφορά στον ποινικό κώδικα για τη διατάραξη της λειτουργίας των υπηρεσιών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. «Εως τώρα οι ποινές για τους θύτες ορίζονται κατά την κρίση του δικαστηρίου και όχι με επίκληση συγκεκριμένου άρθρου», τονίζει. Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, ο ΠΙΣ θα καταθέσει νέες προτάσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την περαιτέρω βελτίωση της νομολογίας. «Θα ζητήσουμε για τις παραβάσεις αυτές να υπάρχει αυτεπάγγελτη δίωξη. Με την προτεινόμενη διάταξη η ποινική δίωξη μπορεί να κινηθεί μόνο κατόπιν έγκλησης και χωρίς να ορίζεται ποιος την κάνει».

Αναδημοσίευση από: kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: