Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Τεταμένο το κλίμα στα Χειρουργεία - Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον Διοικητή

        Αναρμόδιος να παρέμβει και να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την οξύτατη διαμάχη μεταξύ γιατρών και νοσηλευτών στα χειρουργεία του «Αγίου Ανδρέα» δηλώνει ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Απόστολος Λέτσιος, αποφεύγοντας επιμελώς να πάρει θέση.
«Είμαι διοικητής. Είμαι αναρμόδιος. Βρείτε τα», διεμήνυσε ουσιαστικά ο κ. Λέτσιος σε αντιπροσωπεία του νοσηλευτικού προσωπικού που τον επισκέφθηκε, το πρωί της Τρίτης, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων «Ιπποκράτης» κ. Κώστα Πετρόπουλο.
          Ως γνωστόν, το νοσηλευτικό προσωπικό αντιδρά στην απαίτηση του διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής κ. Παναγιώτη Κοροβέση να παραμένει στις χειρουργικές αίθουσες κατά τις ολιγόλεπτες ακτινοσκοπήσεις που γίνονται στη διάρκεια των επεμβάσεων. Το νοσηλευτικό προσωπικό επικαλείται τον σχετικό Κανονισμό, βάσει του οποίου εξέρχεται των αιθουσών, αλλά και τους σχετικούς νόμους περί ακτινοπροστασίας.
         Πέραν αυτών, οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ακτινοπροστασίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, με τις ειδικές στολές να είναι παλιές και φθαρμένες, και ως εκ τούτου αναποτελεσματικές, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους με την έκθεση τους στην ακτινοβολία.
        Ωστόσο, όσες και όσοι από το νοσηλευτικό προσωπικό δεν παραμένουν στις χειρουργικές αίθουσες κατά τις ακτινοσκοπήσεις, μπαίνουν στο στόχαστρο του κ. Κοροβέση, αλλά και άλλων γιατρών, που υποβάλλουν εις βάρος τους αναφορές. Αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό από την πλευρά του έχει υποβάλει αναφορά κατά του κ. Κοροβέση στη διοίκηση του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας τον – μεταξύ άλλων- για απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά.
        Η κατάσταση είναι τεταμένη και τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο την περασμένη εβδομάδα, όταν ο χειρουργός κ. Ανδρέας Μπαϊκούσης υπέβαλε αναφορά κατά της νοσηλεύτριας Παναγιώτας Τετζερά.
         Η νοσηλεύτρια, που είχε ζητήσει στην πρωινή βάρδια της να την ειδοποιήσουν εγκαίρως, πριν ξεκινήσει η ακτινοσκόπηση, ώστε να βγει από τη χειρουργική αίθουσα, αποχώρησε διαμαρτυρόμενη λίγα λεπτά αργότερα όταν διαπίστωσε ότι είχε ξεκινήσει και εξελισσόταν η ακτινοσκόπηση, χωρίς να έχει ενημερωθεί, με την ίδια παρούσα και χωρίς κανένα μέτρο ακτινοπροστασίας! Όμως, και παρά το γεγονός αυτό, ο κ. Μπαϊκούσης υπέβαλε αναφορά εναντίον της, γεγονός που πυροδότησε ακόμη περισσότερο την ένταση.
         Το θέμα απασχόλησε τη συνέλευση των εργαζομένων το πρωί της Τρίτης, ενώ λίγες ώρες αργότερα νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μετέβησαν στο γραφείο του κ. Απόστολου Λέτσιου. Από την πλευρά του, ο κ. Λέτσιος πήρε αποστάσεις και δήλωσε αναρμόδιος, καλώντας τους παριστάμενους να κινηθούν σε μια συμβιβαστική λύση, λέγοντας εκτός άλλων:
          «Οι αναφορές δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Ούτε κι αυτή που καταθέσατε εσείς. Και δικαστικά να πάτε δεν θα βγάλετε άκρη». Η αντιπροσωπεία των νοσηλευτών και νοσηλευτριών αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα του, με την Παναγιώτα Τετζερά να του λέει τι συνέβη στα χειρουργεία στο συμβάν που εκτυλίχθηκε με τον κ. Μπαϊκούση. «Άποψη σας είναι αυτή», είπε ο κ. Λέτσιος για να του αντιτείνει η νοσηλεύτρια: «Δεν είναι άποψη μου. Είναι ένα αληθινό περιστατικό που συνέβη».
          Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση έχει ξεφύγει και το κλίμα στα χειρουργεία του νοσοκομείου είναι εξαιρετικά βαρύ. Ήδη, μάλιστα, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες έχουν ζητήσει να μετακινηθούν σε άλλα τμήματα, ενώ οι πρώτες μετακινήσεις έχουν ήδη γίνει!
Αναδημοσίευση από The Best.

Δεν υπάρχουν σχόλια: