Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ακάλυπτη ολόκληρη η επαρχία Καλαβρύτων στο θέμα της διακομιδής ασθενών

         Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα το πρόβλημα των διακομιδών σε ολόκληρη την επαρχία Καλαβρύτων κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ κ. Νίκος Τσούκαλης.
                Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Οξύτατο πλέον είναι το πρόβλημα των διακομιδών με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγειονομική κάλυψη των ασθενών σε ολόκληρη την επαρχία Καλαβρύτων. Το πρόβλημα για την πόλη των Καλαβρύτων προέκυψε με την υπαγωγή των τεσσάρων οδηγών ασθενοφόρων του Νοσοκομείου Καλαβρύτων στο ΕΚΑΒ.
     Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΑΒ, το πλήρωμα βάρδιας σε κάθε ασθενοφόρο πρέπει να αποτελείται από δύο οδηγούς-διασώστες, με αποτέλεσμα να μην συμπληρώνονται οι απαραίτητες βάρδιες στο ως άνω νοσοκομείο (συμπληρώνονται οριακά 10 βάρδιες από τις απαιτούμενες 21 εβδομαδιαίως). Αντίθετα, στο Κ.Υ. Κλειτορίας οι οδηγοί ανήκουν στην 6η Υ.ΠΕ. και μέχρι πρόσφατα κάλυπταν οριακά τις βάρδιες, αφού δεν υποχρεώνονται να είναι δύο άτομα στη βάρδια αλλά ένα.
        Όμως η 6η Υ.ΠΕ. αποφάσισε να μετακινήσει έναν οδηγό από τους πέντε που υπηρετούσαν στο Κ.Υ. Κλειτορίας στα γραφεία της διοίκησης, αφήνοντας και την Κλειτορία με ελλείψεις, αφού ούτε εκεί πλέον καλύπτονται οι απαιτούμενες βάρδιες.
Συνεπώς, όταν το Νοσοκομείο Καλαβρύτων δεν διαθέτει ασθενοφόρο σε βάρδια καλείται να έρθει ασθενοφόρο από την Κλειτορία, η οποία βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακριά σε ορεινή δύσβατη περιοχή, μια διαδρομή πέραν της μισής ώρας, και το αντίστροφο.
   Την 1η Αυγούστου 2014 ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπέγραψε Απόφαση που αφορά στην πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ μεταξύ των οποίων και θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.
       Το παράδοξο είναι ότι στην κατανομή των θέσεων στα Νοσοκομεία, προβλέπεται σε ολόκληρη την Αχαΐα μία (1) θέση και αυτή για το ΕΚΑΒ Πάτρας. Προφανώς δε σπουδαιολογείται το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή των Καλαβρύτων, μια περιοχή που το ίδιο το Υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει σε πρόσφατη Απόφαση ως «άγονη και προβληματική» και που ουσιαστικά έχει μείνει εδώ και μήνες χωρίς τους απαραίτητους οδηγούς για να καλύψουν τις ανάγκες της σε διακομιδή ασθενών.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Με ποιες συγκεκριμένες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να καλυφθούν οι ανάγκες διακομιδής ασθενών στην επαρχία Καλαβρύτων πριν οι ελλείψεις κοστίσουν ανθρώπινες ζωές;
- Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε το συντομότερο να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό τόσο το ΕΚΑΒ όσο και οι λοιπές υγειονομικές μονάδες της περιοχής;»
                       ...........................................................................
      Παρακάτω σας κοινοποιούμε την σχετική ανακοίνωση του Σωματείου μας, που βγήκε με αφορμή την προαναφερόμενη επερώτηση.

Αριθμ. Πρωτ:........159.
Πάτρα………....2.9.14.     ΠΡΟΣ: Όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

           Με αφορμή την επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ο Κος Νίκος Τσούκαλης, όπως αυτή είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, για τις επιπτώσεις από την διαθεσιμότητα των οδηγών στην περιοχή των Καλαβρύτων
οφείλουμε να πούμε ότι
κατ΄ αρχήν μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, με όλα όσα αναφέρει, γιατί έτσι ακριβώς έχει η κατάσταση. Ασθενοφόρα ελάχιστα και με ελλιπέστατα πληρώματα και γενικά μια περιοχή στο έλεος του θεού, όπως στο έλεος του θεού είναι κι΄ άλλες περιοχές, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως η Καλαμάτα που μετέφεραν τους Ασθενείς με το ΙΧ, η Κυπαρισσία που πήγαιναν για Αιμοληψία με το Αγροτικό, το Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ όπου ακόμη υφίσταται το πρόβλημα και καθημερινά ψάχνουμε για οδηγούς και όχι μόνον. Καταστάσεις που καταμαρτυρούν με τον καλύτερο τρόπο, το χάλι στο οποίο παρέδωσε ό Κος Κατσίβελλας την Υγειονομική περιφέρεια της 6ης Υ.Πε, αλλά και την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε στο χώρο της Υγείας από την Κυβερνητική πολιτική.
                          Αναρωτιόμαστε   όμως
ποια η θέση του Κου Τσούκαλη και κατ΄ επέκταση της ΔΗΜΑΡ, όταν όλα αυτά που καταγγέλλει, τα εφαρμόζει πλήρως και με περίσσεια ευλάβεια, ή ορισθείσα απ΄ αυτούς και παραμένουσα ακόμη στην 6η Υ.Πε, η εκεί Υποδιοικήτρια, ή Κα Αλμπάνη;
                     Ποια  η  θέση  τους  και  πως  αντιμετωπίζουν
  • Την χωρίς καμία αντίρρηση, εκ μέρους της προαναφερόμενης, της μετακίνησης ενός οδηγού από τα Καλάβρυτα, για τις ¨ανάγκες¨ της 6ης Υ,Πε.
  • Τα έγγραφα που έχει υπογράψει και έχει αποστείλει η Κα Αλμπάνη, βάσει των οποίων έδινε την εντολή στελέχωσης των Ασθενοφόρων από Τραυματιοφορείς, ακόμη και από Νοσηλεύτριες, κλάδους που μετά βίας ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις των Νοσοκομείων.
  • Την ΕΔΕ που παρανόμως και αναρμοδίως έκανε η Κα Αλμπάνη κατά Συνδικαλιστών στους οποίους επιρρίπτει ευθύνες, γιατί αναδείκνυαν ακριβώς τα ίδια προβλήματα, αλλά σε άλλο χώρο και δη στο Γ.Ν Πατρών.
                         Περιμένουμε τις σχετικές Απαντήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: