Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της 15ης-6ης/30.7.2019, Συνεδρίασης του Δ.Σ του Σωματείου μας.

          Την ΤΡΙΤΗ 30/7/19 και ώρα 09:30 πμ, Συνεδρίασε το Δ.Σ του Σωματείου μας, μετά από Πρόσκληση του Προέδρου μας, Κώστα Πετρόπουλου, με τα παρακάτω θέματα:
I.                   Σχετικά με την παραίτηση της Αν. Γραμματέως Μαργώνη Αθηνά.
II.                 Σχετικά με την συγκρότηση της ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΝΠ.
III.              Σχετικά με την οφθαλμολογική κλινική, την ΕΔΕ Διοικητή κλπ.
IV.              Σχετικά με την χορήγηση της ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ.
V.                Σχετικά με τα ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ της 6ης k’ 7ης/9/19, στην ΔΕΘ.
VI.              Διάφορα τρέχοντα ζητήματα.
       Σ' αυτήν την Συνεδρίαση, όπου απουσίαζαν, ο Αρβανίτης λόγω κανονικής άδειας και η Τουτούνη λόγω έκτακτου Προσωπικού προβλήματος, αφού διαπιστώθηκε η προβλεπόμενη απαρτία, με παρόντες τους: Πετρόπουλο, Γιαννόπουλο, Μπουραλέξη, Μαυρίκη, Πετροπούλου, Ασλανίδη, Καγκελάρη, Παπαμιχαήλ, Σουγλέρη, Λιώλη και Σταματόπουλο,  ξεκίνησε η Συνεδρίαση με την προβλεπόμενη εισήγηση του Προέδρου του Σωματείου μας, Κώστα Πετρόπουλου.
        Ο Πρόεδρος του Σωματείου μας, εισηγούμενος τα θέματα της προαναφερόμενης ημερήσιας διάταξης, αναφέρθηκε στα εξής:
Α).  Κατ  αρχήν στις θετικές εξελίξεις που είχαμε με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις μας, κινητοποιήσεις που παράλληλα με τα εκκρεμεί ζητήματα του οργανισμού, έβαλαν φραγμό στους παράνομους σχεδιασμούς του Διοικητή, φραγμούς και διαδικασίες που ολοκληρώθηκαν και με την άμεση παρέμβαση του προέδρου του Σωματείου μας στο υπουργείο υγείας, το οποίο εξέδωσε σχετική απόφαση αναστολής τέτοιων μεταβολών μέχρι νεωτέρας.
           Μετά απ’ αυτήν την εξέλιξη ο Πρόεδρος του Σωματείου μας γνωστοποίησε στο σώμα την αποστολή  εγγράφου στον Υπουργό υγείας για άμεση συνάντηση μαζί του για την οριστική διευθέτηση της χρονίζουσα εκκρεμότητας του οργανισμού και την νέα πτέρυγα που παραμένει στα αζήτητα παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και δεσμεύσεις πολάκη.
Β).   Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πρώτα κυβερνητικά δείγματα της νέας κυβέρνησης:
ü Τόσο για τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού υγείας  όπου δεν είχε καθόλου αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας και εμείς οι Εργαζόμενοι σ΄ αυτόν.
ü όσο και στα νέα κυβερνητικά σχέδια, τα αντεργατικά μέτρα Βούρτση, για τον Συνδικαλιστικό Νόμο κλπ.
ü αλλά και για την λειτουργία της νομικής σχολής στην πόλη μς, την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου κλπ άλλα ζητήματα 
Σε ότι αφορά την ημερήσια διάταξη, ανέφερε:
I. Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα, που αφορούσε την παραίτηση Μαργώνη, αφού έκανε αναφορά στους λόγους της παραίτησης όπως αυτοί αναφέρονταν στην σχετική επιστολη παραίτηση της, την οποία και διάβασε στο σώμα και αφού την  ευχαρίστησε  για την θητεία της στο Δ.Σ του Σωματείου μας, καλωσόρισε την αντικαταστάτριά της την Συναδέλφισσα Πετρόπουλου Κωνσταντίνα, της οποίας ευχήθηκε καλή θητεία και εποικοδομητική συνεργασία, δεδομένου ότι δεν δέχθηκε να έλθει στο Δ.Σ  ο  πρώτος  αναπληρωματικός, που ήταν ο  Συνάδελφος  Γιώργος Ντάβλας, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, όπως ανέφερε και  στην σχετική επιστολή του που επίσης διαβάστηκε σ’  αυτήν  την συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ.
II. Σε ότι αφορά το δεύτερο θέμα, που είχε να κάνει με την συγκρότηση της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης, που υπογράφτηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, από τον Γ.Γ του Υπουργείου Υγείας, μια επιτροπή που θα επιληφθεί τυχόν σχετικών ενστάσεων από τους αξιολογούμενους, ο πρόεδρος ανέφερε τα εξής:
       Κατ αρχήν  δεν ξέρω αν τηρήθηκαν όλες εκείνες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες, αυτές που προβλέπονται από την κείμενη διαδικασία, αν και αμφιβάλλω από την σύνθεση της, δεδομένου ότι εκτός αυτού δεν ενημερώθηκε ποτέ κανένας  και για τίποτε σχετικό, ούτε οι εκεί αιρετοί εκπρόσωποι μας. Εκείνο όμως που ευθαρσώς μπορώ να πώ, είναι ότι έχουμε σοβαρές ενστάσεις για τα διορισμένα μέλη  και ότι είναι αδιανόητο να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την επιτροπή εκπρόσωποι των Εργαζομένων (οι αιρετοί εκπρόσωποι μας στα Υπηρεσιακά), χωρίς δικαίωμα ψήφου.
       Έτσι λοιπόν προτείνω να ζητήσουμε από τους αρμόδιους, την τροποποίηση της προαναφερόμενης διάταξης, σε ότι αφορά την συμμετοχή των εκπροσώπων μας σ’ αυτήν, καθώς επίσης και την τροποποίηση της απόφασης σε ότι αφορά τα μέλη που την στελεχώνουν.
         Έχοντας λοιπόν  σοβαρές ενστάσεις, για το τακτικό μέλος την Κα Θεοδωρή Ελένη και το αναπληρωματικό μέλος την Κα Παπαναγοπούλου Γεωργία, για την μη αντικειμενική τους κρίση, λόγω της εχθρικής τους στάσης απέναντι στους Συναδέλφους Εργαζόμενους, προτείνω να  ζητήσουμε την αντικατάσταση τους.
         Επειδή είναι αδιανόητο τα δύο προαναφερόμενα μέλη να συμπεριφερθούν αντικειμενικά σε ένα τέτοιο όργανο,  λόγω και της πρακτικής και συμπεριφοράς που καθημερινά επιδεικνύουν στο χώρο μας, είναι επιτακτική πιστεύω η ΑΜΕΣΑ  αντικατάσταση τους, όπως επίσης και η τροποποίηση της διάταξης όπως προαναφέρουμε για την συμμετοχή σε αυτήν των αιρετών εκπροσώπων μας με δικαίωμα ψήφου.
III. Σε ότι αφορά το τρίτο θέμα, την  κατάσταση που επικρατεί στην Οφθαλμολογική κλινική, αφού αναφέρθηκε  κατ΄ αρχήν στην ΕΔΕ που έγινε και το πόρισμά της σε ήσσονος σημασίας ζήτημα έναντι των άλλων πολλών και σοβαρών που υπάρχουν και για τα οποία ευθύνονται άπαντες και η Διοίκηση και η Δντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και ο Διευθυντής του τομέα και όχι μόνον.
       Συνεπώς μια τέτοια ΕΔΕ σαφώς και δεν μπορούμε να την αποδεχθούμε και μάλιστα όταν αυτή γίνεται από συνυπεύθυνους, την Κα Θεοδωρή της οποίας ζητάμε την εξαίρεση, μη  αναγνωρίζοντας το σχετικό  πόρισμά της.
         Πέραν αυτού όμως, στην  κλινική υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, λόγω των πρακτικών και επιλογών της Διοίκησης, της Ιατρικής Υπηρεσίας και ιδιαιτέρως της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας, που υποβάθμισε περαιτέρω την οφθαλμολογική  με αποφάσεις του ΚΕΣΥ  και του προέδρου του, που χωρίς λόγο και αιτία μείωσαν τον χρόνο ειδίκευσης των ειδικευόμενων από 4 έτη σε 2.
     Τα προβλήματα λοιπόν της οφθαλμολογικής, που πέρα από τα προαναφερόμενα, έχουν να κάνουν και με την μη  σωστή οργάνωση της, την μη πλήρη λειτουργίας της και με το γεγονός ότι δεν έχει μείνει κανένας ειδικευόμενος, αλλά  και πολλά αλλά, δεν επιλύονται με ΕΔΕ και Διοικητικά μέτρα, που επί της ουσίας προσφέρουν συγκάλυψη των ευθυνών για αυτούς που πραγματικά τις έχουν και το χειρότερο διαιωνίζουν τις αντιπαλότητες  και το κακό κλίμα που ήδη υπάρχει στην εν λόγω κλινική, προβλήματα που αν τα αφήσουμε στην τύχη τους σίγουρα η κλινική θα αποδυναμωθεί περαιτέρω θα καταστεί αναποτελεσματική και δυστυχώς θα οδηγηθεί στην εξαφάνιση.
          Μ΄ αυτήν  λοιπόν την υπαρκτή και έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί, για το καλό της κλινικής, πρέπει να πάρουμε σχετικές πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να είχε πάρει προ πολλού η Ιατρική Υπηρεσία, ακόμη και η Διοίκηση του Νοσοκομείου μας, κρούοντας παράλληλα τον Κώδωνα του κινδύνου.
             Προτείνω λοιπόν να ζητήσουμε από την Διοίκηση, να πάρει έστω και τώρα, ΑΜΕΣΑ σχετικές ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, πρωτοβουλίες προτού τα πράγματα φθάσουν στο απροχώρητο, πρωτοβουλίες  σύσκεψης των φορέων και των σχετικών υπηρεσιακών παραγόντων του Νοσοκομείου, με σκοπό και στόχο:
ü Την ομαλοποίηση της ήδη έκρυθμης κατάστασης της κλινικής.
ü  Την ανασύνταξη της και την σωστή οργάνωσή της.
ü Την διεκδίκηση των όσων χάθηκαν από χώρους, ειδικευόμενους κλπ.
ü Την άμεση επαναφορά του χρόνου ειδίκευσης για τους ειδικευόμενους στα 4 έτη.
ü Και σαφώς την πλήρη και αποτελεσματική λειτουργία της με το σύνολον των δυνατοτήτων της.
Πρωτοβουλίες και κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν ΑΜΕΣΑ, για το καλό της Κλινικής και γενικότερα του Νοσοκομείου και ιδιαιτέρως για τους Πολίτες και τους  Ασθενείς.
IV. Σε ότι αφορά το τέταρτο θέμα, αφού ενημέρωσε λεπτομερώς για τα όσα διαδραματίστηκαν για την χορήγηση αυτής της άδειας στις δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ  του Νοσοκομείου και στις διάφορες παρεμβάσεις μας στην Υ.Πε και στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας, είπε ότι το θέμα έληξε τελικά θετικά για τους Τραυματιοφορείς, την Αιματολογική και τα Εργαστήρια. Ωστόσο λόγω των διαδικασιών που υπήρξαν, είμαστε σε αναμονή, παρακολουθώντας βεβαίως την εξέλιξη από κοντά, μη τυχόν και σκοντάψει και εάν και εφόσον δούμε προβλήματα στην χορήγησή της απαντάμε με ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, δεδομένου ότι ο διάλογος εξαντλήθηκε.
      Πέραν όμως των προαναφερόμενων ο Πρόεδρος πρότεινε να εξετάσουμε και άλλες περιπτώσεις τμημάτων και Συναδέλφων που λόγω του αντικειμένου της δουλειάς τους, μπορούμε να διεκδικήσουμε την χορήγησή της, όπως είναι η πνευμονολογική, η Μαιευτική, οι Παθολογικές κλπ άλλα τμήματα που θα πρέπει τα διερευνήσουμε.  
V.  Σε ότι αφορά το πέμπτο θέμα ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Δ.Σ για τις επικείμενες κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ, τόσο για αυτήν της 31/7 στη ΓΑΔΑ όσο και αυτών στην ΔΕΘ την 6 και 7 Σεπτέμβρη.
       Ο Πρόεδρος πρότεινε την συμμετοχή μας σ΄ αυτές, βάσει των σχετικών εγγράφων της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, με διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Δ.Σ, τόσο στην ΓΑΔΑ, οσο και στην ΔΕΘ εάν και εφόσον εξασφαλιστούν από ΠΟΕΔΗΝ τα έξοδα διαμονής.
VI.  Σε ότι αφορά το έκτο θέμα,  των ενημερώσεων,  ο Πρόεδρος γνωστοποίησε στο Δ.Σ  για τις πρόσφατες καταγγελίες Συναδελφισσών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, και τα σχετικά εξώδικα προς  αυτήν και την Διοίκηση, καθώς επίσης και  για τις διαδικασίες των μετακινήσεών τους, τις δεσμεύσεις της Νοσηλευτικής που δεν τηρήθηκαν κλπ.        
      Ζητήματα που επιβάλλουν στο Δ.Σ του Σωματείου μας, να ασχοληθεί  και πάλι με τα προβλήματα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και αυτήν την φορά συγκεκριμένα με τις μετακινήσεις των Συναδελφισσών Παπαδοπούλου, Μητροπούλου και της Προϊσταμένης της Αιμοδοσίας και ιδιαιτέρως με τις  πρακτικές και συμπεριφορές που στη συνέχεια ακολουθήθηκαν σε βάρος τους,  από την  Νοσηλευτική Διευθύντρια και τον Διοικητή, όπου δυστυχώς διεφάνη με τον καλύτερο τρόπο, η ενδοτικότητα απέναντι στις υποδείξεις των Ιατρών, η αφερεγγυότητα στις όποιες δεσμεύσεις, η κοροϊδία, ο εμπαιγμός στον Νοσηλευτικό κλάδο και το χειρότερο η αναλγησία σε οικογενειακά προβλήματα και προβλήματα υγείας, της Νοσηλευτικής Διευθύντριας και του Διοικητή, ο οποίος σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, νίπτοντας τας χείρας του αποποιείται των ευθυνών του για όλα αυτά, που σαφώς είναι απόρροια της μη έκδοσης των αναγκαίων και απαραίτητων, επιβεβλημένων εκ του νόμου ημερήσιων αποφάσεων, οι οποίες σαφώς θα προσδιόριζαν τον σκοπό, τον χρόνο και το αντικείμενο της όποιας μετακίνησης.
          Για όλα αυτά α ζητήματα π Πρόεδρος πρότεινε, αφού καταγγείλουμε αυτές τις προαναφερόμενες πρακτικές και συμπεριφορές, να ζητήσουμε από την Νοσηλευτική Διευθύντρια και τον Διοικητή:
-         Να επαναφέρουν στην θέση τους την Προϊσταμένη της Αιμοδοσίας και την Συναδέλφισσα Παπαδοπούλου, της οποίας η αψυχολόγητη και χωρίς σχεδιασμό μετακίνηση της δημιούργησε προβλήματα στο τμήμα απ’ όπου μετακινήθηκε.
-  Και βεβαίως να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους σε ότι αφορά την Συναδέλφισσα Μητροπούλου αλλά και την Παπαδοπούλου.
Στη συνέχεια
      Αφού ακολούθησε η διαδικασία των ερωτήσεων και των τοποθετήσεων των μελών του Δ.Σ, και αφού ακολούθησε ο απαραίτητος σχετικός διάλογος.
               Το  Δ.Σ  ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ (εκτός 2 περιπτώσεων)
 I.   Ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ την εισήγηση σε ότι αφορά την ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, τόσο για την τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν τους εκπροσώπους μας  σ΄ αυτήν, έτσι ώστε αυτοί να έχουν δικαίωμα ψήφου, καθώς επίσης και την αντικατάσταση των δύο διορισμένων μελών.
 II.  Ενέκρινε την εισήγηση σε ότι αφορά την ΕΞΑΙΡΕΣΗ της Κας Θεοδωρή από την ΕΔΕ και την μη αναγνώριση του σχετικου πορίσματος της, καθώς επίσης και την παρέμβαση μας στη Διοίκηση για την ανάληψη πρωτοβουλιών για κάλεσμα σχετικής σύσκεψης, φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων του Νοσοκομείου, με σκοπό και στόχο  την ομαλοποίηση της εκεί έκρυθμης κατάστασης, διεκδικώντας παράλληλα την επαναφορά των 4 ετών ειδίκευσης των ειδικευόμενων, την επαναφορά των χώρων της, την ενίσχυσή της με ειδικευόμενους και βεβαίως των αναδιοργάνωσή της με σκοπό και στόχο την πλήρη και σωστή λειτουργία της.
III. Την διεκδίκηση της επέκτασης της ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ και σε χώρους που εμπίπτουν στις κατηγορίες ενασχόλησης με τα όσα προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις και βεβαίως εάν και εφόσον υπάρξουν κωλύματα γι΄ αυτούς που δρομολογήθηκε η χορήγησή της, απαντάμε με κινητοποιήσεις, την μορφή των οποίων θα προσδιορίσουμε με  διαπαραταξιακή συνεννόηση. 
IV. Την συμμετοχή μας με διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία στην Κινητοποίηση της 31/7/19 στην ΓΑΔΑ στην Αθήνα και στις κινητοποιήσεις στην ΔΕΘ, την 6 και 7/9/19, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται εισηγητικά, με την διαφωνία της ΕΣΥ μόνον σε ότι αφορά το διεκδικητικό  πλαίσιο αυτών  των κινητοποιήσεων στην ΔΕΘ, εγκρίνοντας παράλληλα και την σχετική δαπάνη.
 VI.  Παρέμβαση για όλα όσα διαδραματίστηκαν με τις προαναφερόμενες εισηγητικά μετακινήσεις, υιοθετώντας και την σχετική πρόταση, γνωστοποιώντας παράλληλα  ότι,  από τούδε και στο εξής, δεν θα ανεχθούμε καμιά μετακίνηση, χωρίς την έκδοση πλήρους τεκμηριωμένης ημερήσιας απόφασης και πως εάν και εφόσον αυτό δεν γίνει σεβαστό, δεν εφαρμοστεί δηλ. η νομιμότητα, με την πρώτη ευκαιρία και χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις.
VIΙ.   Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η έκδοση ψηφίσματος για την μη κατάργηση της ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ από το Πανεπιστήμιο της Πόλης μας, καθώς επίσης και η αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου.   
                            Δ.Σ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ¨ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ¨.

Δεν υπάρχουν σχόλια: